PR správa

Startup World Cup & Summit: plynú posledné dni na registráciu

PR
5.3.2020 13:44

V Prahe sa bude už tradične konať najväčšia európska startupová akcia – dvojdenný Startup World Cup & Summit. V rámci neho sa 29. apríla uskutoční európske finále globálnej súťaže. K titulu kontinentálneho šampióna medzi startupmi dostane víťaz možnosť získať od usporiadateľských spoločností Air Ventures a UP21 okamžitú investíciu vo výške 500 000 dolárov.

Startup World Cup & Summit: plynú posledné dni na registráciu
PR

Zároveň postúpi do celosvetového finále v americkom Silicon Valley, kam zamieri spoločne s víťazom regionálneho kola z oblasti Vyšehradskej štvorky. Toho odborná porota vyberie o deň skôr. Registrácia do súťaže Startup World Cup končí 12. marca 2020.

„Registrácia je bezplatná. Stačí len vyplniť podrobný prihlasovací formulár na stránkach www.swcsummit.com. Účastníci získavajú jedinečnú príležitosť zažiariť pred investormi, vyskúšať si prezentáciu pred odbornou porotou, načerpať inšpiráciu od významných osobností a mentorov, a predovšetkým nadviazať kontakty, ktoré ich môžu posunúť do nových dimenzií,“ hovorí Vítek Šubert, jeden z usporiadateľov akcie a CEO fondu UP21.

O investíciu pre víťaza sa bude uchádzať 30 najlepších

SWCSummitu predchádza 15 regionálnych kôl súťaže. Do celoeurópskeho finále z každého z nich pokračujú dvaja účastníci. Automaticky postupujú všetci víťazi, organizátori pražskej akcie však udelia v každom regióne ešte jednu divokú kartu. O potenciálnu investíciu vo výške 500 000 dolárov sa tak pred odbornou porotou stretne celkom 30 najlepších startupov.

Už teraz je jasné, že medzi nimi bude napríklad startup REINNO špecializujúci sa na poskytovanie pôžičiek, cestovateľská aplikácia Colibra ponúkajúca kompenzáciu za oneskorené a zrušené lety, platforma FavourMake slúžiaca k vzájomnej výpomoci starupistov a podnikateľov na voľnej nohe, či startup MyVox vyvíjajúci bezdotykové ovládanie interaktívnych obrazoviek. Za pozornosť stojí aj startup NOVIS, ktorý ponúka prvú konzolu pre nevidiacich.

pr-2_ac1100ae-f36b-1f21.jpg

K úspechu pomôže aj babička

O úspechu v súťaži nerozhoduje ani tak genialita predstaveného produktu či služby, ako schopnosť tvorcov dané riešenie náležite predať. „Najmä pri slovenských a českých startupoch je práve toto častým limitom. Rozhodne tu máme potenciál k miliardovým biznisom globálneho meradla. Vynikáme v oblastiach kyberbezpečnosti, medicíny, nanotechnológie či 3D tlače, sme liahňou vývojárskych talentov. V porovnaní so západnými trhmi nám však chýba sebavedomie. Aj to chceme usporiadaním súťaže zmeniť. Prihláseným startupom preto odporúčame trénovať prezentáciu pred porotou nanečisto. Aspoň päťkrát pokojne pred vlastnou babičkou. Práve to vo výsledku môže rozhodnúť o tom, komu dáme alebo nedáme pol milióna dolárov,“ vysvetľuje Václav Pavlečka, Managing Partner AirVentures.

Praha ako startupová metropola

Okrem startupov sa v dňoch 28. a 29. apríla do Prahy chystajú tiež najvýznamnejší investori, zástupcovia korporácií a osobnosti z najrôznejších podnikateľských oblastí. Popri súťaži startupov bude na programe celý rad workshopov, panelových diskusií či individuálnych stretnutí, ktoré jednotlivé startupy priamo prepoja s potenciálnymi investormi či mentormi.

Hlavnými hviezdami tohto ročníka budú napríklad Tosca Musk – úspešná sestra brata Elona, ktorá je zakladateľkou streamovacej platformy Passionflix, a Marvin Liao – spolumajiteľ spoločnosti 500 Startups, jedného z najúspešnejších startupových akcelerátorov. Účasť potvrdila tiež Irina Nicoleta Scarlat, riaditeľka zodpovedná za expanziu spoločnosti Revolut v regióne CEE, alebo Tom Cwik a Frank Salzgeber – šéfovia kozmických inkubátorov NASA a ESA, ktorí budú diskutovať o budúcnosti kozmického výskumu. Chýbať nebude ani technologický veľvyslanec Dánska Mikael Ekman a ďalší.

Absolútnym víťazom minuloročnej súťaže sa stal švédsky projekt Mimbly, ktorý vyvíja riešenia pre udržateľnosť a hospodárenie s vodou. Na päty mu pritom šliapal víťaz regiónu V4, výrazný český startup Motionlab. Firma z Brna, ktorá vznikla iba štyri mesiace pred súťažou, vyvíja platformu pre tvorbu personalizovaných videí a po absolvovaní Startup World Cup & Summitu so svojím produktom uspela ešte v niekoľkých ďalších súťažiach.

Podľa spoluzakladateľa Motionlabu Jana Sekerky práve SWCSummit zohral v rozvoji spoločnosti dôležitú úlohu: „Účasť v tejto súťaži nám otvorila veľa dverí. Vďaka celosvetovému finále sme sa zviditeľnili aj v zahraničí, hoci regionálne kolo nás zásadným spôsobom posunulo. Vďaka stretnutiu s radom investorov sme si ujasnili, ako svoj produkt komunikovať a na čo sa v ďalších krokoch zamerať.“

Práve z týchto dôvodov odporúča prihlásenie do súťaže aj ďalším startupom: „Nie je čo stratiť. S minimom rizika môžete získať absolútne maximum. Organizačne navyše Startup World Cup & Summit patrí k svetovej špičke. V niektorých ohľadoch dokonca predbieha aj celosvetové finále,“ dopĺňa Sekerka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok