Oni sa rozbijú aj sami. Pellegrini si nemyslí, že koalícia vydrží

TA3 TASR
5.3.2020 12:15

Končiaci predseda vlády Peter Pellegrini si nemyslí, že budúca vládna koalícia vydrží celé funkčné obdobie. Za najväčšie riziko budúcej koalície považuje súdržnosť poslaneckého klubu OĽANO.

Oni sa rozbijú aj sami. Pellegrini si nemyslí, že koalícia vydrží
TASR/Pavel Neubauer

Je to taký divný klub

"Pozrite sa na tú rôznorodú skupinu, ktorá sa teraz uvidí prvýkrát. Sú tam umelci, športovci, predajcovia športových potrieb, kňazi, na druhej strane málo právnikov, málo ekonómov, je to taký divný klub," uviedol premiér. Na otázku, či Smer-SD bude aktívne podnecovať nesúlad a konfrontáciu vo vnútri koalície, povedal, že to nie je potrebné. Pripomenul, že OĽANO nikdy nedokázalo udržať jednotu poslaneckého klubu počas celého funkčného obdobia a neverí v to ani teraz. "Im chvíľu vydrží eufória, ale oni sú schopní sa rozbiť aj sami," povedal.

Premiéra trápi, ako sa skladá budúca vládna koalícia. Trápi ho tiež, že Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením novej vlády, chce založiť fond na investigatívnu žurnalistiku, ktorá by plnila v budúcej vláde úlohu protikorupčnej jednotky. "Trápi ma, že nový pán premiér chce za štátne peniaze kupovať novinárov zo štátneho fondu. Pre mňa je neprípustné, aby za peniaze štátnych daňových poplatníkov kupoval časť investigatívnej novinárskej obce,"uviedol Pellegrini.

Matovič chce protikorupčnú jednotku

Podotkol, že ho tiež "vyrušujú" prvé mená, ktoré znejú pri nových potenciálnych ministroch. Podľa Pellegriniho sú to ľudia, ktorí majú "priame pracovné vzťahy z minulosti s osobami, ktoré boli považované za oligarchov".

Matovič, ktorého hnutie OĽANO zvíťazilo v sobotných parlamentných voľbách, by chcel v budúcej vláde protikorupčnú jednotku. Vie si ju predstaviť aj vo forme fondu na investigatívnu žurnalistiku, kde by médiá mohli byť "nezávislým arbitrom". Investigatívni novinári by dohliadali na čistotu verejných obstarávaní, nakladania s verejnými zdrojmi a činnosť na ministerstvách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok