Slovensko.Digital prezradilo, ako si predstavuje nového vicepremiéra

TA3 SITA
5.3.2020 11:08

Nový líder Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu by mal byť bezúhonný a odvážny. Tvrdia to odborníci zo Slovensko.Digital, podľa ktorých sa totiž v týchto mesiacoch spúšťajú verejné obstarávania eurofondových IT projektov v hodnote stoviek miliónov eur.

Slovensko.Digital prezradilo, ako si predstavuje nového vicepremiéra
TASR/Marko Erd (ilu)

Chcú sa popasovať s korupčnými neduhmi

"Potrebujeme sa popasovať s korupčnými neduhmi informatizácie na strane úradov aj firiem a sme presvedčení, že len tak dokážeme naplniť očakávania verejnosti na očistu krajiny," apeluje Slovensko.Digital vo svojom vyhlásení na formujúcu sa vládnu väčšinu.

Pozícia podpredsedu vlády si pritom podľa Slovensko.Digital vyžaduje najmä lídra so skúsenosťami, schopného priniesť výsledky, ktorý bude mať politickú váhu naprieč verejnou správou, rešpekt v odbornej verejnosti a nevyvolá okamžité pochybnosti. Pripomínajú totiž, že Informatizácia verejnej správy nie je ľahká téma.

Záujemca sa už vraj našiel

"Predstavuje komplikované prostredie, v ktorom jednotlivé rezorty často pracovali nekoordinovane a hájili si vlastné záujmy, projekty sa navrhovali za premrštené ceny a výsledky pre občana boli chabé. Štátne IT je zároveň sektor, v ktorom stále trvajú podozrenia z nekalých obchodných praktík a prerastenej korupcie,"uvádza sa vo vyhlásení Slovensko.Digital.

Hoci rokovania o zložení budúcej koalície pokračujú, záujemca o úrad vicepremiéra pre informatizáciu sa už našiel. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár totiž viackrát avizoval, že jeho strana má záujem tento post obsadiť. Meno prípadného kandidáta verejne nepredstavil, podľa vlastných slov ho však na spoločnom stretnutí už prezradil napríklad prezidentke Zuzane Čaputovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok