Kamery zachytili veľkú bitku v parlamente, problémom bola Sýria

TA3 SITA
5.3.2020 10:54

V tureckom parlamente vypukla bitka medzi poslancami. Stalo sa tak počas ohnivej diskusie o vojenskom pôsobení Turecka na severozápade Sýrie.

Kamery zachytili veľkú bitku v parlamente, problémom bola Sýria
TASR

Videozáznam zachytáva desiatky zákonodarcov z vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), ako do seba strkajú a vymieňajú si údery. Niektorí ďalší sa snažili znesvárených kolegov držať od seba, iní popadali na zem, informovala televízna stanica Habertürk.

Potýčka sa začala, keď opozičný poslanec Engin Özkoc označil v prejave Erdogana za "hanebného, nečestného, podlého a zradného" človeka, ktorý posiela deti tureckých občanov do bojov, zatiaľ čo prezidentov syn sa vojenskej službe údajne vyhol.

Napätie v krajine sa stupňuje, keďže Turecko stratilo v Sýrii za posledný mesiac už viac než 50 vojakov, z toho 33 pri jedinom útoku. Ankara vyslala do sýrskeho Idlibu tisíce vojakov, aby zastavili tamojšiu ofenzívu sýrskej armády podporovanej Ruskom. Turecko stojí na strane miestnych povstalcov.

Počas štvrtka sa lídri Ruska a Turecka stretnú v Moskve na summite, kde sa obaja kľúčoví hráči v sýrskom konflikte pokúsia dospieť k ďalšej dohode. Tá by mohla byť poslednou šancou, ako sa vyhnúť novej pohrome na severozápade Sýrie. Akokoľvek však bude potenciálna dohoda vyzerať, prinesie pravdepodobne len dočasné zastavenie postupu sýrskej armády. Ten predstavuje hrozbu pokračujúceho utrpenia pre tri milióny ľudí uväznených v Idlibe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok