Národná zoo je po karanténe pre vtáčiu chrípku opäť otvorená

TA3 SITA
5.3.2020 10:26

Národná zoologická záhrada v Bojniciach po 40 dní trvajúcej karanténe opäť otvára brány svojim návštevníkom. Zatvorená zostala na takmer šesť týždňov po tom, ako tam veterinári 24. januára potvrdili výskyt vtáčej chrípky. Informoval o tom hovorca ZOO Jaroslav Slašťan.

Národná zoo je po karanténe pre vtáčiu chrípku opäť otvorená
TASR/Alexandra Moštková

O 54 vtákov menej

Na území bojnickej ZOO počas celej karantény platil sprísnený prevádzkový režim z dôvodu biologickej bezpečnosti chovu vtákov a ochrany pracovníkov prichádzajúcich s nimi do styku. "Precíznosť a dôslednosť série opatrení a zabezpečení, ktoré sme po zistení vírusu vykonali, zamedzili ďalšiemu rozšíreniu tohto vírusového ochorenia a ochránili pred nákazou ďalšie tu chované druhy vtákov," zhodnotil karanténne obdobie hlavný zoológ Branislav Tám.

Počet vtákov v ZOO sa po výskyte vtáčej chrípky a následných preventívnych opatreniach znížil o 54 jedincov. "Jedenásť vtákov uhynulo, ďalších 43 sme preventívne utratili. Z chovateľského hľadiska je najväčšou stratou celá chovná skupina lyžičiarov bielych, kde sme prišli tak o odchovy, ako aj o chovné páry. Za veľkú považujeme taktiež stratu samice vzácneho pelikána ružového," uviedol Slašťan.

Kolekciu zvierat budú dopĺňať

Národná ZOO v Bojniciach je aktuálne zapojená do 33 chovných programov a návštevníci tu môžu vidieť viac ako 2 700 jedincov 360 druhov zvierat, z toho až 159 vtáčích druhov. "Našu kolekciu zvierat budeme priebežne dopĺňať a rozširovať o exotické, vzácne a návštevnícky atraktívne druhy. Teší nás, že opäť otvárame naše brány a naše expozície sprístupníme verejnosti," dodal Tám.

Národná zoologická záhrada Bojnice je najstaršou a najnavštevovanejšou zoologickou záhradou na Slovensku. Pre verejnosť bola otvorená 1. apríla 1955. Jej súčasná rozloha je 41 hektárov, z čoho viac ako polovicu tvorí expozičná časť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok