Víťaz skladá vládu. Za ľudí sa rozhodlo, Pellegrini je skeptický

TA3 TASR SITA
5.3.2020 09:49

Igor Matovič dostal "najdôležitejšiu domácu úlohu" - dostal oficiálne poverenie na zostavenie vlády. Ako mu jej skladanie pôjde? Presadia si koaliční partneri svoje priority? Kiskovci majú záujem viesť koaličné rokovania. Najdôležitejšie povolebné udalosti s vami sledujeme online.

Víťaz skladá vládu. Za ľudí sa rozhodlo, Pellegrini je skeptický
SITA/Branislav Bibel

Online sme ukončili. Viac si môžete pozrieť na našej volebnej podstránke.

21:30 OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí by sa podľa bývalej poslankyne za SaS Jany Kiššovej mali v prvom rade dohodnúť na rozumnej, spoľahlivej, zodpovednej, konzistentnej a trvalo udržateľnej koalícii. „Toto je šanca, ktorá sa nezahadzuje a nepodmieňuje menej dôležitými vecami. Napríklad, nech dajú do programového vyhlásenia len prieniky programov, to, na čom sa zhodnú,“ povedala Kiššová v Tablet.tv s tým, že vládu treba stavať na kompromise.

20:15 Igor Matovič zhrnul rokovania výstižným obrázkom na sociálnej sieti.

19:35 Lídri strán hovorili aj o tom, či nás čaká zrušenie už zavedených sociálnych opatrení. Pozrite si ich celú tlačovú konferenciu.

19:15 Ako dopadlo večerné stretnutie vznikajúcej koalície? Minimálne v jednom bode našli lídri strán spoločnú reč.

18:55 Rokovanie lídrov sa skončilo, všetci štyria následne predstúpili pred novinárov.

18:10 V jednej z reštaurácii pri Bratislavskom hrade sa začalo stretnutie štyroch lídrov možnej koalície.

17:50 Líder OĽANO sa vyjadril, že post podpredsedu parlamentu prenechá najsilnejšej opozičnej strane. Pozrite si jeho celú reakciu.

17:10 Matovič chce v budúcej vláde prioritne riešiť aj nezávislosť a apolitickosť verejnoprávnych médií. Podľa lídra OĽANO je potrebné ústavným zákonom garantovať to, aby sa mohli verejnoprávne médiá za každej vlády správať absolútne apoliticky.

16:50 Lídri OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa plánujú ako potenciálni koaliční partneri stretnúť ešte dnes o 18.00 h za okrúhlym stolom v reštaurácii na Bratislavskom hrade. Diskutovať majú o spoločnej vláde.

16:44 Igor Matovič na brífingu reagoval na to, že strana Za ľudí sa "pridala do partie". "Sme radi, že štvorlístok je kompletný," povedal nádejný premiér. Strana Za ľudí podľa neho vypočula volanie svojich vlastných voličov. Podľa Matoviča treba odhodiť staré spory, vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce.

16:20 Matovič na sociálnej sieti vyjadril spokojnosť s výsledkom predsedníctva Za ľudí.

16:05 "Pre nás je podstatné, aby sa podarilo presadiť náš program v oblasti boja proti korupcii, pomoci regiónom, pomoci sociálne slabším a pevne ukotviť Slovensko v zahranično-politickej orientácii. Je dôležité, aby mala celá vláda vysoký morálny a odborný kredit. O tom všetkom oddnes začnú rokovania s našimi potenciálnymi partnermi budúcej vládnej koalície," vyhlásil Kiska.

Strana Za ľudí podľa neho pred voľbami hovorila, že jej najbližšími partnermi sú strany PS-Spolu, KDH, SaS a OĽANO. "Hovorili sme, že ak by sa vláda nedala zostaviť v takejto zostave, prichádza na rad rokovanie aj so stranou Sme rodina. Zo spolupráce sme vylúčili strany Smer-SD, SNS a ĽSNS," spresnil Kiska.

Pozrite si celú tlačovú besedu strany Za ľudí.

16:00 Dotiahnuť do úspešného konca zmeny v obchodnom registri, nastavenie zmien v súdnom manažmente, súdna mapa či časové rámce na rozhodovanie súdov. To sú všetko projekty, do ktorých by sa mal podľa súčasného ministra spravodlivosti Gábora Gála pustiť jeho nástupca.

15:47 Kiska nešpecifikoval záujem svojej strany o konkrétne ministerstvá ani zámery obsadiť osobnosti strany na určité pozície. "Na stole nemáme žiadne mená," zdôraznil. Model delenia najsilnejších postov v budúcej vláde v pomere 8 : 3 : 2 : 2 podľa Kisku "nie je najšťastnejší".

15:37 Kiska oznámil, že strana Za ľudí sa rozhodla pre začiatok koaličných rozhovorov o vstupe do koalície s OĽANO, Sme rodina a SaS.

15:36 Predsedníctvo strany Za ľudí sa skončilo, Andrej Kiska sa postavil pred novinárov. Pozrite si tlačovú konferenciu.

15:25 Viac ako polovicu pléna NR SR majú tvoriť poslanci, ktorí ešte predtým v parlamente nesedeli. Najviac nováčikov prinieslo do NR SR na svojej kandidátke hnutie OĽaNO. Najviac mandátov si obhájili poslanci Smeru-SD. Ak si zvolení poslanci neuplatnia mandát, nastúpia za nich náhradníci.

14:50 Investigatívni novinári by skôr ako podporný fond s rozpočtom desať miliónov eur ročne očakávali od vlády dodržiavanie infozákona či ochranu. Šéf investigatívneho tímu Aktuality.sk Marek Vagovič tvrdí, že jedným z kľúčových pilierov poctivých médií je ich nezávislosť, preto nepovažuje za vhodné prijímať akúkoľvek finančnú podporu od štátu.

14:45 Hnutie OĽANO vyhlásilo, že na stanovisko strany Za ľudí, ktoré vzíde z práve prebiehajúceho predsedníctva, bude Igor Matovič reagovať v brífingu už 30 minút po skončení tlačovej konferencie strany Za ľudí.

14:20 Sme rodina, SaS a Za ľudí oznámili mená svojich zástupcov, ktorí budú vyjednávať o vzniku vládnej koalície. Všetky tímy ešte nie sú kompletné.

Vyjednávací tím SaS bude mať troch členov, a to dvoch stabilných - Richarda Sulíka a Branislava Gröhlinga. Tretí člen bude prítomný vždy podľa potreby. Buď to bude Lucia Ďuriš Nicholsonová, Ján Oravec alebo Eugen Jurzyca.

Vo vyjednávacom tíme Sme rodina bude vždy prítomný Boris Kollár. V závislosti od témy si prizve k sebe aj niektorého z odborníkov.

Stranu Za ľudí majú okrem Andreja Kisku zastupovať Veronika Remišová a Juraj Šeliga. Mená ďalších dvoch vyjednávačov oznámia neskôr.

OĽANO zatiaľ o menách vyjednávačov neinformovalo. Podľa hovorcu Matúša Bystrianskeho tak urobia „včas“.

14:10 Predsedníctvo strany Za ľudí rozhoduje, či vstúpi do koalície s OĽaNO, SaS a Sme rodina. Marek Hattas sa ešte pred začiatkom predsedníctva vyjadril, že dúfa, že strana Za ľudí bude v koalícii. Strana má podľa neho veľa otázok, či vôbec bude koalícia fungovať, ako bude vyzerať programové vyhlásenie vlády či obsadenie ministerských postov. "Povieme si, že toto sme schopní akceptovať a toto už je niečo za čiarou, a toto už pre nás nedáva zmysel," priblížil.

"Na prvom mieste je krajina," zdôraznil ďalší člen predsedníctva Juraj Šeliga. Podľa Jany Žitňanskej strana dostala mandát na to, aby sa podieľala na zmene krajiny.

14:02 Výsledky rokovania predsedníctva strany Za ľudí by mohli byť známe okolo 16:30.

13:56 Polícia začala dve trestné stíhania v súvislosti s predvolebnými videami, na ktorých sa objavuje exprezident a predseda strany Za ľudí Andrej Kiska. Potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

13:25 Budúci premiér sa s Kiskom rozprával, ako zabezpečiť čistotu a fungovanie budúcej vlády. Na stretnutí padli podľa Matoviča viaceré mená, ktoré by strane Za ľudí prekážali. Matovič však nie je naklonený možnosti, že by si strany mohli kandidátov na vládne posty vetovať. „Začnete manželstvo tým, keď niekomu budete niečo zakazovať?“ poznamenal.

12:55 Líder OĽANO avizoval, že vo štvrtok večer sa stretnú lídri strán, a to buď vo štvorici, prípadne v trojici.

Na pondelok zvolal Matovič stretnutie s ekonómami v rozpočtovej rade.

12:40 Pozrite si tlačový brífing lídra hnutia OĽANO po spoločnom rokovaní s predsedom strany Za ľudí.

12:32 Strana SaS má informácie, že končiaca vláda strán Smer-SD, SNS a Most-Híd núti úradníkov podpisovať pochybné zmluvy. Vláda vraj chce zo svojich posledných týždňov vyťažiť maximum podpisovaním sporných zmlúv. „Ak úradníci nahlásia korupciu či podpisovanie pochybných zmlúv, garantujeme im, že budú ochránení. Vyzývame všetkých čestných úradníkov, aby sa ozvali a upozornili na takéto praktiky,“ uviedol podpredseda strany Branislav Gröhling.

12:23 Matovič reagoval aj na poznámku, že viacerí poprední investigatívni novinári nie sú z nových plánov na takúto kontrolu štátu nadšení. Argumentoval, že veľké médiá si môžu investigatívu dovoliť, ale v regiónoch je situácia iná.

12:20 Matovič sa s členmi Za ľudí, medzi ktorými bol Andrej Kiska i Veronika Remišová, dohodol aj na financovaní investigatívnej žurnalistiky z akéhosi štátneho fondu. Cieľom podľa Matoviča je, aby na Slovensku nebolo pár takýchto novinárov, ale aby boli "klonov Jána Kuciaka" desiatky.

Líder OĽANO očakáva, že sa strana Za ľudí pridá do štvorkoalície. Ozrejmil, že si s Kiskom spoločne prešli mená jednotlivých ľudí, ktoré strana Za ľudí ponúka na jednotlivé ministerstvá. Ak strana Za ľudí rozhodne o tom, že vstúpi do koalície, tak ešte dnes večer by podľa jeho slov mohlo byť prvé stretnutie lídrov všetkých štyroch politických strán.

12:15 Igor Matovič rokoval s predstaviteľmi strany Za ľudí, ktorá sa rozhoduje, či vstúpi do novej koalície. Po skončení rokovania sa postavil pred novinárov. Odpovedal na otázky, ako zabezpečiť "čistotu" nominantov budúcej vlády. Predbežne sa vraj dophodli na viacerých opatreniach vrátane princípu otvoreného vládnutia. Budeme hrať s otvorenými kartami, vysvetlil Matovič.

12:00 Končiaci predseda vlády Peter Pellegrini si nemyslí, že budúca vládna koalícia vydrží celé funkčné obdobie. Za najväčšie riziko budúcej koalície považuje súdržnosť poslaneckého klubu OĽaNO. "Pozrite sa na tú rôznorodú skupinu, ktorá sa teraz uvidí prvýkrát. Sú tam umelci, športovci, predajcovia športových potrieb, kňazi, na druhej strane málo právnikov, málo ekonómov, je to taký divný klub," uviedol premiér.

Pellegriniho trápi, ako sa skladá budúca vládna koalícia. Trápi ho tiež, že Igor Matovič chce založiť fond na investigatívnu žurnalistiku, ktorá by plnila v budúcej vláde úlohu protikorupčnej jednotky.

11:20 Asociácia na ochranu novinárskej etiky chápe iniciatívu Igora Matoviča založiť protikorupčnú jednotku, ktorá by mohla byť aj vo forme fondu na investigatívnu žurnalistiku, ako prejav zmeny prístupu k novinárskej obci zo strany budúcej vlády. Podľa asociácie by novinári „už konečne nemali byť zo strany štátnych orgánov vnímaní ako nepriatelia platení zo zahraničia“. Na druhej strane by však takáto iniciatíva zároveň mohla byť vo svojich dôsledkoch riskantným a nesystémovým riešením problémov, ktoré má slovenská mediálna sféra.

11:10 Nový líder Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu by mal byť bezúhonný a odvážny. Tvrdia to odborníci zo Slovensko.Digital. "Potrebujeme sa popasovať s korupčnými neduhmi informatizácie na strane úradov aj firiem a sme presvedčení, že len tak dokážeme naplniť očakávania verejnosti na očistu krajiny," apeluje Slovensko.Digital vo svojom vyhlásení.

10:50 Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová prišla na rokovanie spolu s predstaviteľmi OĽANO Eduardom Hegerom a Jaroslavom Naďom. "O postoch sme vôbec nerokovali, ani o menách," odpovedala na otázku, či má záujem o post ministerky zahraničných vecí. Dodala, že v strane Za ľudí nebola diskusia o pozičných bojoch. "My sme hovorili o našich výhradách aj napríklad k hodnotovému smerovaniu Slovenska, čo sa týka zahraničnopolitického ukotvenia a hovorili sme o tom, že ak chceme očistiť Slovensko od mafie, tak asi by nemali byť na ministerstvách ľudia, ktorí pracovali pre sponzorov Smeru-SD."

10:45 Pozrite si, čo povedal nádejný premiér novinárom pred stretnutím s Andrejom Kiskom.

10:36 Novozvolení poslanci NR SR si slávnostne prevezmú osvedčenie o zvolení v utorok 10. marca, informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra. Slávnostný akt odovzdávania osvedčení sa uskutoční v historickej budove NR SR na bratislavskom Župnom námestí, začne sa o 10.00 h.

10:35 Takto vyzeral príchod Matoviča na stretnutie s Kiskom do sídla strany Za ľudí v budove Kerametalu v Bratislave.

10:25 Po verdikte strany Za ľudí by mali spoločnú koalíciu ešte schvaľovať predsedníctva OĽANO a Sme rodina. Následne sa podľa Matovičových slov zídu vyjednávacie tímy. Ak by sa Kiska rozhodol vstúpiť do koalície, spoločné stretnutie štyroch lídrov by podľa Matoviča mohlo byť ešte vo štvrtok.

10:20 "Verím, že sa pridajú. Ak sa rozhodnú ostať v opozícii s Kotlebom a Ficom, my sa určite zariadime," povedal Matovič pred štvrtkovým stretnutím s Kiskom. Dodal, že tri strany, teda SaS, Sme rodina a OĽANO, sú v podstate dohodnuté a záleží len na predsedníctve strany Za ľudí, ako sa rozhodnú.

10:00 Igor Matovič prišiel na ďalšie stretnutie s Andrejom Kiskom, ktorého strana sa rozhoduje o vstupe do koalície. Pevne verí, že dnes "sa to rozsekne". "Keď chceme spraviť zásadné zmeny, potrebujeme, aby sa pridala aj strana Za ľudí," uviedol Matovič.

9:45 Strana Za ľudí má dnes o 14:00 predsedníctvo. Bude sa rozhodovať, či bude s Matovičom rokovať o vstupe do vlády.

9:40 Igor Matovič a Andrej Kiska majú o 10:00 naplánované stretnutie, o jeho výsledkoch budú následne informovať na brífingu.

9:30 Takéto sú výsledky parlamentných volieb:

9:20 Dianie po voľbách sme s vami sledovali aj v stredu. Pozrite si ho tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok