Sčítavanie hlasov vraj sprevádzali chyby, PS/Spolu zbiera podnety

TA3 TASR
4.3.2020 10:59

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu, ktorá sa mimoriadne tesne nedostala do parlamentu, zbiera podnety od občanov, ktorí hlásia rôzne pochybenia pri sčítavaní hlasov. Viacerí napríklad tvrdia, že nenašli započítané svoje krúžky pre kandidátov. Volebnú sťažnosť na ústavný súd vraj zatiaľ nechystajú.

Sčítavanie hlasov vraj sprevádzali chyby, PS/Spolu zbiera podnety
SITA/Branislav Bibel

"Momentálne zbierame materiály, či má vôbec opodstatnenie podať podnet na ÚS," povedala hovorkyňa PS/Spolu Silvia Hudáčková. Dodala, že koalícia spustila novú webstránku, kde môžu ľudia ohlasovať nezrovnalosti pri sčítavaní. Na základe toho vyhodnotí svoj ďalší postup. "Nie pre náš výsledok, ale kvôli voličkám a voličom, ktorí nemohli voliť alebo ich hlas potenciálne nebol započítaný," uvádza PS/Spolu. Výzva podľa koalície smeruje ku všetkým občanom, ktorí majú vedomosti o nezrovnalostiach pri parlamentných voľbách.

"Plne rešpektujeme výsledky parlamentých volieb. Zároveň však evidujeme množstvo správ, v ktorých nás oboznamujete s rôznymi prípadmi možného pochybenia pri sčítavaní hlasov. Rozhodli sme sa preto zozbierať tieto prípady a podnety formou priloženého formulára," uviedlo PS na Facebooku s tým, že pre potenciálne možnosti využitia právnych nástrojov im plynie lehota 10 dní od volieb, preto je potrebné zozbierať prípady už v priebehu tohto týždňa.

PS/Spolu získala v parlamentných voľbách 6,96 percenta hlasov, čo jej ako koalícii na mandát do parlamentu nestačilo. Chýbalo jej 926 hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok