Matovič a Kiska riešili priority vlády i odhaľovačov korupcie

TA3 TASR SITA
3.3.2020 13:39

Bol to príjemný obed. Takto zhodnotil stretnutie s Andrejom Kiskom víťaz volieb Igor Matovič. Obaja podľa lídra OĽANO hovorili o prioritách budúcej vlády. Sme pripravení vojsť do koalície, ale máme veľké nároky na morálny a odborný kredit budúcich členov vlády, nadviazal Kiska. S Matovičom sa rozprával o tom, ako vládnuť.

Kiskovcov by radi získali do vlády

Stranu Za ľudí by hnutie OĽaNO veľmi rado získalo do vlády. Po stretnutí s predsedom strany Za ľudí Andrejom Kiskom to uviedol líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je stále v rámci možnosti vytvoriť štvorkoalíciu optimista. Podľa jeho slov však nešlo na utorkovom stretnutí o presviedčanie, aby vznikla štvorkoalícia aj s hnutím Sme rodina. Skôr podľa neho s Kiskom hovorili o možnosti zabrániť niečomu, z čoho teraz vznikajú isté obavy. "Hovorili sme spolu o vzniku akejsi protikorupčnej jednotky, ktorá by pozorne monitorovala správanie nominantov a členov vlády," povedal Matovič.

Kiska takúto myšlienku prijíma, zopakoval, že rozumie snahe vytvoriť ústavnú väčšinu, zopakoval však tiež, že by uprednostnil vládu bez Borisa Kollára. Podľa neho v strane Za ľudí existujú pochybnosti o "určitých menách a skutočnostiach", ktoré sa s hnutím Sme rodina spájajú. "Máme dohodnuté ďalšie stretnutie v priebehu dvoch dní, ešte pred predsedníctvom našej strany, ktoré mi má autorizovať rokovanie o koalícii. Položil som otázky, na ktoré mi má Igor Matovič odpovedať," povedal. Či sa výhrady týkajú ekonomického experta Sme rodina a presadzovania výstavby nájomných bytov, ako to naznačil šéf SaS, ani jeden nepotvrdil. "Potrebujeme, aby sme i veci neodkazovali cez médiá," zdôraznil Matovič.

Žiadne mená ani posty dohodnuté nie sú

Prípadné otvorenie hodnotových otázok v budúcej vláde je podľa Matoviča o dohode budúcich koaličných strán. "Naďalej zo strany OĽaNO platí, že nepôjdeme do vlády, ktorá chce presadiť registrované partnerstvá či napríklad uvoľnenie drogovej politiky. Áno, sú tu otázky zvýšenej ochrany života, kde si myslíme, že by nemali byť poslanci limitovaní, aby nepredkladali návrhy. Chceme však uistiť liberálnejšiu časť spoločnosti, že nechceme vzbudzovať dojem, že sa vraciame do stredoveku, a prijímať niečo, čo by malo byť Achillovou pätou budúcej koalície," povedal Matovič.

O obsadení postov budúcich ministrov Kiska povedal, že ministrom by mal byť čo najväčší možný odborník s morálnou integritou. "Žiadne mená ani posty však dohodnuté nie sú," zdôraznil Matovič.
Matovič sa ako víťaz sobotných volieb už neformálne stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom i s lídrom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. V pondelok absolvoval aj stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hlava štátu na stretnutí avizovala, že prijme i lídrov SaS, Za ľudí a Sme rodina a ak sa potvrdí, že tieto subjekty majú záujem ísť do koalície, poverí Matoviča zostavením vlády.

Ako to bude s Matovičovou ochrankou

Otvorenou otázkou zatiaľ zostáva, či a za akých podmienok bude Igor Matovič využívať služby ochranky, pokiaľ zasadne do kresla premiéra. "Priznám sa, že som si myslel, že ak mi ju pridelia, už sa jej nezbavím," objasnil. "A neviem si predstaviť, že na dovolenke s rodinou budem mať stále niekoho za zadkom, hoci preto, že je tam preto, aby ma chránil. Zo všetkého najviac si cením svoju slobodu," dodal.

Na druhej strane si uvedomuje, že vo funkcii premiéra by bol vystavený zvýšeným bezpečnostným rizikám. "Pokiaľ viem, je v určitých momentoch možné služby ochranky odmietnuť. Budem sa o tom s komptetentnými rozprávať," dodal.

Kiskovi sa pozdáva Matovičov nápad na akúsi protikorupčnú jednotku, ktorá by pozorne sledovala nominantov budúcej vlády. Exprezident pripomenul aj zahraničnopolitickú prozápadnú orientáciu Slovenska, ktorá by mala "vyžarovať" z každého člena vlády. "Máme spoločnú ambíciu, aby vznikla prvá vláda s nulovou toleranciou voči korupcii," dodal Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok