Sulík je proti masívnej výstavbe bytov, vládu komplikovať nechce

TA3 TASR SITA
3.3.2020 12:02

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v prezidentskom paláci aj lídra strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka. Ten vyhlásil, že SaS má záujem byť súčasťou vlády a je k dispozícii pre akúkoľvek konšteláciu. Problém má s nápadom Borisa Kollára.

25 tisíc bytov ročne je nereálnych

SaS bude k dispozícií pre akúkoľvek vládnu formáciu. Po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to povedal Richard Sulík. Dodal, že súhlasí s už medializovaným rozdelením ministerstiev, teda v pomere osem, tri, dva a dva. Podľa tohto kľúča by najviac rezortov obsadilo hnutie OĽaNO, tri hnutie Sme rodina, SaS a Za ľudí zhodne po dve ministerstvá.

Sulík podľa vlastných slov akceptuje, že post premiéra a podpredsedov Národnej rady SR patrí stranám na základe ich výsledku v parlamentných voľbách. „Budem sa baviť s koaličnými partnermi o tom, aby sme mali ministerstvo financií. Ak si oni vyberú svoje posty a vybrali si, tak aj my máme právo si vybrať,“ povedal šéf SaS. Dodal, že jeho strana chce byť súčasťou vládnej koalície, či už s hnutím Sme rodina Boria Kollára alebo bez neho. Ideu postaviť 25-tisíc bytov, ktorú presadzuje Kollár, označil za nereálnu, podľa neho by to zadĺžilo Slovensko.

Sulík sa s Kollárom rozchádza v názore na výstavby 25 tisíc nájomných bytov ročne. "Nie je to za čo postaviť, pokiaľ by sme sa nechceli po uši zadĺžiť. Nebudem s tým súhlasiť.“

Matovič chce ústavnú väčšinu

„Kollárov program je nesplniteľný, nedá sa to na Slovensku spraviť. Nie je to kde postaviť. Predstava, že Slovenský pozemkový fond dá k dispozícií pozemky je pekná, ale nie je reálna. Som presvedčený, že Európska komisia nám nedovolí vyňať niektoré položky z okruhu verejných financií, ako to plánuje Kollár,“ reagoval tak na návrh výstavby nájomných bytov, ktorý má Sme rodina v programe. On sám bude za dodržiavanie Paktu stability a rastu, ktorý stanovuje krajinám znižovanie deficitu o 0,5 percenta ročne.

Podľa oficiálnych výsledkov volieb by koalícia strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Sloboda a solidarita a Za ľudí mali 78 kresiel v parlamente. Matovič však chce vládnuť s ústavnou väčšinou, na čo potrebuje Kollárove hnutie Sme rodina. S ním by mala nová koalícia v parlamente ústavnú väčšinu, a teda 95 kresiel. S Kollárom rokoval Matovič v pondelok 2. marca, s lídrom SaS Richardom Sulíkom to stihol ešte v nedeľu 1. marca. S predsedom Za ľudí exprezidentom Andrejom Kiskom sa má stretnúť dnes na obed.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok