Kiska sa stretol s Čaputovou, bral by morálnu vládu bez Kollára

TA3 TASR SITA
3.3.2020 10:40

Bývalý prezident Andrej Kiska sa vrátil do svojho niekdajšieho pôsobiska. Súčasného šéfa strany Za ľudí privítala v prezidentskom paláci Zuzana Čaputová. Prezidentka sa chce predtým, ako poverí Igora Matoviča zostavením vlády, uistiť, že bude mať v parlamente väčšinu.

Kiska na stretnutí v paláci informoval Čaputovú, že sú si "vedomí obrovskej zodpovednosti", ktorú majú, a to aj za voličov strán, ktoré sa nedostali do parlamentu. Sú pripravení byť v novej vláde, ale očakávajú, že vláda bude mať silný "odborný a morálny" kredit.

Kiska bude mať na stretnutí s Matovičom otázky na štýl vládnutia, na aplikovanie prvkov priamej demokracie a Kiska sa bude pýtať aj na nominantov novej garnitúry. Podľa Kisku môže o vstupe do vlády rozhodnúť až predsedníctvo jeho strany. Kiska by osobne chcel vládu bez Borisa Kollára, ale priznáva, že je to na Matovičovi. Kiska však vníma veľkú zodpovednosť, ktorú im dali do rúk voliči. Kisku "zamrzelo", keď sa dozvedel, že Matovič o ňom uvažuje ako potenciálnom ministrovi zdravotníctva či sociálnych vecí. Preferoval by diskusie, nie verejné vyjadrenia.

Andrej Kiska: "Bol som presvedčený o tom, že by sme mali zostavovať vládu, pokiaľ by sa dala, bez pána Kollára, ale toto rozhodnutie je na pánovi Matovičovi."

Podľa oficiálnych výsledkov volieb by koalícia strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Sloboda a solidarita a Za ľudí mali 78 kresiel v parlamente. Matovič však chce vládnuť s ústavnou väčšinou, na čo potrebuje Kollárove hnutie Sme rodina. S ním by mala nová koalícia v parlamente ústavnú väčšinu, a teda 95 kresiel. S Kollárom rokoval Matovič v pondelok 2. marca, s lídrom SaS Richardom Sulíkom to stihol ešte v nedeľu 1. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok