Matovič sa cíti ako Alenka v ríši zázrakov. Prijala ho Čaputová

TA3 TASR SITA
2.3.2020 14:40

Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci hovorila s víťazom volieb Igorom Matovičom o jeho ďalšom postupe. Matovič, ktorý už stihol rokovať so šéfom Sme rodina Borisom Kollárom, jej priniesol kyticu. Priznal, že sa cíti ako "Alenka v ríši divov", ktorá zrazu dostala kľúče od krajiny.

Veľká dôvera a veľká zodpovednosť

Prezidentka Zuzana Čaputová poverí víťaza volieb Igora Matoviča zostavením vlády až po tom, ako sa stretne s ostatnými lídrami politických strán. Oznámila to po stretnutí s lídrom víťazného hnutia v Prezidentskom paláci. Zdôraznila, že s veľkou dôverou, ktorú Matovič má, nesie aj veľkú zodpovednosť.

„Je to naozaj veľká dôvera a veľká zodpovednosť,“ uviedla prezidentka na margo Matovičovho výsledku vo voľbách. Podľa Čaputovej si ju ale šéf OĽaNO uvedomuje. Hlava štátu chce rokovať aj s lídrami politických strán, s ktorými chce Matovič vládnuť a až následne po tom môže získať poverenie. Spoločne sa zatiaľ nerozprávali o konkrétnych návrhoch na posty ministrov.

Igor Matovič: "Cítim sa ako Alenka v ríši zázrakov, ktorá zrazu dostane hlavný kľúč od krajiny a má obrovskú zodpovednosť."

Želá si, aby lídri dodržali predvolebné sľuby

Podľa Matoviča išlo o „príjemné stretnutie“ a pripomenul, že veľa ľudí nebude mať svoje priame zastúpenie v parlamente z dôvodu, že sa Progresívne Slovensko/Spolu a KDH nedostali do parlamentu „Chcem aj z tohoto miesta ubezpečiť voličov týchto strán, že vláda bude reprezentovať aj ich,“ povedal Matovič. Želá si, aby lídri politických strán dodržali svoje predvolebné sľuby a deklarovali ich aj v paláci. „Každý jeden deň súčasnej vládnej garnitúry je škodou pre Slovensko,“ okomentoval čas, ktorý strávi zostavovaním vlády. Matovič sa chce stretnúť aj s exprezidentom a lídrom strany Za ľudí Andrejom Kiskom skôr, ako tak učiní prezidentka.

Podľa oficiálnych výsledkov volieb by koalícia strán OĽaNO, Sloboda a solidarita a Za ľudí mali 78 kresiel v parlamente. Matovič však chce vládnuť s ústavnou väčšinou, na čo potrebuje Kollárove hnutie Sme rodina. Sním by mala nová koalícia v parlamente väčšinu, a teda 95 kresiel. S Kollárom dnes rokovali, s lídrom SaS Richardom Sulíkom to stihol ešte včera. S predsedom Za ľudí exprezidentom Andrejom Kiskom sa má stretnúť v utorok 3. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok