Víťaz rokoval o vláde, neúspešní končia, prezidentka prehovorila

TA3 TASR SITA ČTK
2.3.2020 10:57

Parlamentné voľby na Slovensku radikálne prekreslili politickú mapu v krajine. Víťaz volieb, líder OĽANO Igor Matovič, začal prvé rokovania o vytvorení vlády, viacerí lídri neúspešných politických subjektov skladajú svoje funkcie. Povolebný vývoj na Slovensku sme s vami sledovali online.

Volebný online sme ukončili, všetky dôležité informácie, reakcie, čísla a údaje nájdete na volby.ta3.com

21:27 V štúdiu TA3 sme v relácii Téma dňa privítali viacerých hostí, s ktorými sme sa rozprávali o povolebnom vývoji. Ako vníma predseda Mosta-Híd Béla Bugár neúspech maďarských strán? S vedúcim katedry ústavného práva UK v Bratislave Mariánom Gibom a politológom Jozefom Lenčom sme diskutovali aj o rokovaniach víťazných strán.

20:46 Igor Matovič prišiel aj do diskusie Denníka N, kde reagoval na otázky o poste policajného prezidenta, zmenách v justícii či personálnom zložení vlády. Líder hnutia priznal, že mal pred voľbami obavy a rešpekt z postu premiéra. Podľa jeho slov rozhodli o víťazstve hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti v parlamentných voľbách činy, ktoré má za sebou.

20:40 Voľby do národnej rady priniesli televízii TA3 rekordnú sledovanosť. Pozrite sa, ako vyzeralo dianie počas parlamentných volieb v našej redakcii.

19:27 Po voľbách sa do parlamentu dostalo aj 32 žien, čo je zatiaľ najviac v histórií Slovenska. Odborníci ale upozorňujú na to, že v tomto smere sme stále pod európskym priemerom.

19:14 Krajské predsedníctvo Kresťanskodemokratického hnutia v Trenčíne nesúhlasí so zvolaním snemu na 14. marca. Za predsedníctvo KDH Trenčín o tom informovali krajský predseda Tomáš Merašický a podpredseda Peter Máťoš. Snem je podľa nich zvolaný narýchlo a má „chabé argumenty“.

„KDH potrebuje riadne a slávnostné voľby predsedu a predsedníctva a technické problémy dokážeme riešiť aj iným spôsobom, ako rýchlo zvolaným snemom. V KDH je snem oslava demokracie, ktorá má pre nás najvyššiu hodnotu,“ uvádzajú v stanovisku Merašický s Máťošom.

18:46 Vo voľbách prepadlo 820.411 hlasov, teda 28,39 percenta hlasov, čo je doposiaľ najviac v histórii samostatného Slovenska. Podľa politológa Daniela Kerekesa je téma prepadnutých volebných hlasov skôr problémom nešťastnej stratégie politických strán než volebného systému.

Kerekes poukázal na to, že najviac prepadnutých hlasov spôsobilo najmä to, že sa koalícia PS/Spolu nedostala do parlamentu, pretože neprekročili tzv. aditívne volebné kvórum. "Svojím spôsobom je to chyba koalície, pretože tie možnosti si asi mohli vopred zvážiť, či preklenú hranicu siedmich percent," povedal s dôvetkom, že problém prepadnutých hlasov sa dotýka aj KDH a dvoch maďarských strán.

18:10 Advokát Daniel Lipšic reagoval na otázky o tom, či by mohol byť vo vláde. Jeho meno sa objavilo najmä v súvislosti s obsadením postu ministra vnútra. "Od včera sa v médiách skloňuje moje meno v súvislosti s návratom na post ministra vnútra, ktorý som zastával vo vláde Ivety Radičovej. Cením si záujem verejnosti, aj slová Igora Matoviča na dnešnom brífingu po stretnutí s prezidentkou republiky. Rozhodol som sa však, že v súčasnosti nebudem reflektovať na žiadnu ponuku stať sa členom nastupujúcej vlády. Svoje rozhodnutie som oznámil aj budúcemu premiérovi," napísal na sociálnej sieti.

17:38 Martin Poliačik sa vzdal funkcie podpredsedu v Progresívnom Slovensku. "Nie som spokojný so svojím výkonom v kampani. Do PS som prišiel ako posila a na výsledku to nevidno. Je pre mňa prirodzené, aby som z toho vyvodil zodpovednosť aj voči sebe," uviedol na sociálnej sieti.

17:18 Podľa ekonómov by nová vláda mala najprv "upratať" vo verejných financiách. Deficit môže byť totiž namiesto plánovaného pol percenta až štvornásobne vyšší. Európska komisia tiež nabáda, aby sme zlepšili podnikateľské prostredie, najmä vymožiteľnosť práva.

16:45 Podpredsedníčku Spolu Katarínu Macháčkovú na tlačovej konferencii premohli slzy. K svojim vypätým emóciám sa vrátila vo vyjadrení na sociálnej sieti.

16:15 Aké úlohy čakajú novú vládu? Rozpočtová rada hovorí, že veľkou výzvou bude udržať štátny rozpočet na uzde. Odborníci upozorňujú, že tento rok môže byť diera v štátnej kase takmer päťnásobne väčšia než plánoval minister financií. Diskutovali sme o tom s Vladimírom Balážom, prognostikom Slovenskej akadémie vied.

16:00 Organizácia Greenpeace Slovensko apeluje na Igora Matoviča a strany vznikajúcej koalície, aby nezabudli na výzvu súvisiacu so životným prostredím a klimatickou krízou, ku ktorej sa zaviazali. Aktivisti pripomenuli stranám OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, že tri z nich sa prihlásili k ambicióznym záväzkom v oblasti životného prostredia. Išlo o zníženie emisií EÚ o 65 percent do roku 2030, dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2040 a transformáciu slovenskej energetiky s cieľom dosiahnuť sto percent energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2050.

15:40 Advokáta Daniela Lipšica považuje Matovič za kvalitného človeka, je preto v hre, že by obsadil exekutívnu funkciu v prípadnej vláde. "Dnes je v hre úplne všetko," reagoval Matovič na otázku novinárov, či by mohol byť Lipšic vo vláde, líder OĽANO sa však s ním o tom ešte nerozprával. "Bol veľkou posilou v čase Radičovej vlády, takže teoreticky áno," odpovedal.

15:20 Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska sa v utorok stretne s Matovičom. Urobí tak po prijatí u prezidentky Zuzany Čaputovej. Strana Za ľudí chce, aby budúca vláda mala vysoký odborný a morálny kredit. "Sme pripravení pomôcť zmene na Slovensku, na to sme dostali mandát od voličov a urobíme všetko preto, aby sme naplnili tie priority, ktoré sme sľúbili voličom," povedal Kiska.

15:15 Líder OĽANO v Prezidentskom paláci po brífingu s prezidentkou vystúpil ešte raz sám a odpovedal na otázky novinárov.

15:10 Po spoločnom stretnutí poskytli Zuzana Čaputová a Igor Matovič médiám krátke vyjadrenia.

15:00 Strana SaS nemá žiadne kategorické podmienky, pre ktoré by nemala vzniknúť nová vláda. Pre víťaza volieb OĽANO bude pohodovým a spoľahlivým partnerom. Uviedol predseda SaS Richard Sulík pred predsedníctvom strany. "Igor Matovič rozdáva karty, čiže som pripravený hocikedy s ním rokovať, ale očakávam iniciatívu od neho. Tak to má byť a tak je to správne," povedal Sulík.

14:40 Čaputová zablahoželala Matovičovi k veľkému úspechu vo voľbách a uviedla, že Matovič si podľa toho, čo mala možnosť pozorovať, uvedomuje veľkú zodpovednosť, ktorá z neho plynie. So stretnutiami s lídrami bude pokračovať. Ak sa podľa nej potvrdí, že tu vzniká troj- či štvorkoalícia, poverí Matoviča zostavením vlády.

14:20 Polícia obvinila z prečinu výtržníctva 36-ročného Košičana, ktorý počas volieb pod vplyvom alkoholu fyzicky napadol predsedu volebnej komisie v jednej z volebných miestností v mestskej časti Košice-Juh.

14:05 Prezidentka už privítala Igora Matoviča v prezidentskom paláci. Víťaz volieb jej doniesol kyticu.

14:00 O post predsedu Kresťanskodemokratického hnutia má záujem viacero kandidátov, uviedol dočasný predseda KDH Pavol Zajac. Názory na to, kto by mal obsadiť vedúcu funkciu sa podľa neho v strane rôznia.

13:30 Odchádzajúci minister zahraničia Miroslav Lajčák sa lúčil s diplomatmi. Na Facebooku prezradil, aké darčeky od nich dostal.

13:05 Politické strany, ktoré vo voľbách prekonali trojpercentnú hranicu získaných hlasov, zarobili milióny eur. Zo zákona majú totiž nárok na príspevky za tieto hlasy, mandáty v parlamente a tiež dostanú príspevky na svoju činnosť.

12:50 Pre novú vládu, ktorá vzíde z volieb, budú verejné financie výzvou. Presvedčený je o tom predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko, ktorý upozorňuje na rast deficitu verejných financií.

Podľa schváleného rozpočtu by mal deficit v tomto roku dosiahnuť 0,49 % hrubého domáceho produktu. "Na základe predbežných údajov už môžme povedať, že deficit verejných financií v roku 2019 výrazne prekročil hranicu jedného percenta HDP, čím sa potvrdili riziká identifikované RRZ. Obdobne sa negatívny trend potvrdzuje aj v roku 2020, kedy tie riziká aktuálne dosahujú takmer 1,9 % HDP a ak nová vláda neprijme nejaké opatrenia, deficit môže dosiahnuť úroveň 2,4 % HDP," vyčíslil Šramko.

12:40 Hlasovanie podľa nej ukázalo, aký dôležitý je každý hlas. Stovky či tisícky hlasov rozhodli, že sa do parlamentu nedostali strany s podporou státisícov voličov. Prezidentka verí, že si to strany v parlamente vrátane víťaza volieb uvedomujú. Čaputová pozvala na dnes Igora Matoviča do prezidentského paláca. Nechce strácať čas, pretože krajina to naliehavo potrebuje.

11:30 "Stretnutie bolo konštruktívne, vymenili sme si základné pohľady," takto zhodnotil Igor Matovič stretnutie s Borisom Kollárom. Podľa jeho slov vylúčili koalíciu so Smerom a ĽSNS a zostávajú štyri politické strany. Matovič by najradšej získal ústavnú väčšinu potrebnú na radikálne zmeny.

12:35 Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila s vyhlásením k výsledkom parlamentných volieb. Poďakovala všetkým, ktorí volili a uviedla, že "túžba po zmene" bola veľká.

11:25 Pozrite sa, ako zhodnotila voľby slovenská tlač.

12:30 Krupina je jedným z okresov, kde majú už roky silnú voličskú základňu Kotlebovci - ĽSNS. V parlamentných voľbách zvíťazila táto strana až v 11 z 36 obcí okresu. Najviac, až 40 percent, získala v obci Drienovo. "Keď som bol malý chlapec, pred dedinou bola červena tabuľa so žltým nápisom 'Víta vás partizánska obec Drienovo'. V tunajšej škole, v ktorej je dnes obchod, bývala počas povstania partizánska jednotka majora Mironova," povedal jeden z obyvateľov obce. "Nejde mi vôbec do hlavy, ako sa všetko za pár rokov zmenilo," dodáva.

12:09 Primátor Turčianskych Teplíc Igor Hus plánuje prijať svoj poslanecký mandát v NR SR. Hus čelí pre vyrubenie dane z ubytovania obžalobe z obzvlášť závažného zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu. Primátor za obžalobou vidí diskreditačnú kampaň tamojších kúpeľov.

11:20 Podpredsedníčka Spolu Katarína Macháčková sa počas tlačovej konferencie lídrov PS/Spolu neubránila slzám.

11:15 V pondelok zasadne aj predsedníctvo a Republiková rada SaS. Vedenie strany by malo hovoriť aj o výsledkoch rokovaní s víťazom volieb.

12:05 Bratislavské Staré Mesto je jediným volebným okresom na celom Slovensku, v ktorom vo voľbách vyhrala koalícia PS-Spolu. Mestská časť je tak zároveň jedinou s víťazstvom koalície spomedzi bratislavských mestských častí vrátane štyroch najväčších. Vplýva to z definitívnych výsledkov parlamentných volieb.

V Starom Meste volilo PS/Spolu, ktorá sa však do parlamentu nedostala, 23,61 percenta voličov. Druhé miesto obsadilo hnutie OĽANO (18,93 percenta), prvú trojku uzatvára SaS (15,03 percenta). Nasleduje strana Za ľudí (12,67 percenta), Smer-SD (9,04 percenta), Sme rodina (3,43 percenta) a ĽSNS (2,96 percenta).

11:10 Lídri koalície PS/Spolu, ktorá sa po víkendovej volebnej dráme nedostala do parlamentu o pár hlasov, po neúspechu oznámili, že vyvodzujú zodpovednosť.

11:57 Hnutie OĽANO má v zozname zvolených kandidátov na poslancov 15 žien a 38 mužov. Ženy tak predstavujú v ich potenciálnom 53-člennom poslaneckom klube 28,3 percenta. Ďalšie v poradí z hľadiska počtu žien je hnutie Sme rodina. Zvolených majú päť žien a 12 mužov. Klub hnutia by mohlo tvoriť 29,41 percenta žien. Nasleduje strana Za ľudí, kde sú zvolené štyri ženy a osem mužov. Z celkového počtu ich zvolených kandidátov však tvoria ženy viac ako 33 percent, čo je najviac spomedzi úspešných strán.

11:00 Poverený predseda KDH Pavol Zajac zvolal po neúspechu vo voľbách snem na 14. 3. do Ružomberka. Kresťanskí demokrati budú voliť nového predsedu a podpredsedov hnutia.

23_ac1100ae-ea1f-0e5a.jpg

10:55 Prezidentka Zuzana Čaputová poskytne vyhlásenie k výsledkom volieb do NR SR o 12:30.

Menej žien má Smer-SD. Medzi zvolenými kandidátmi má strana tri ženy a 35 mužov. Ženy by tak tvorili len necelých osem percent, čo je najmenej spomedzi budúcich parlamentných strán. Rovnako tri ženy by mohli v parlamente zastupovať stranu SaS. V poslaneckom klube liberálov by pri počte desiatich mužov mali ženy zhruba 23-percentné zastúpenie. ĽSNS by mohli v parlamente zastupovať dve ženy a 15 mužov. Percentuálne však predbehli Smer-SD, ženy v ĽSNS by tvorili takmer 12 percent klubu. Celkovo by mohlo byť v parlamente 32 žien a 118 mužov. Ženy by tak mohli obsadiť 21 percent poslaneckých kresiel v parlamente.

10:40 Víťaz parlamentných volieb Igor Matovič už začal rokovať so šéfom Sme rodina Borisom Kollárom. Stretli sa v priestoroch Bratislavského hradu.

11:50 Pozrite si celú tlačovú besedu koalície PS/Spolu, na ktorej Michal Truban a Miroslav Beblavý prehovorili o ich politickej budúcnosti.

10:35 Na voľbách sa dalo poriadne zarobiť. Úspech hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti v parlamentných voľbách priniesol napríklad stávkarovi výhru 21 000 eur. Tisícky eur si ďalší odnáša po neúspechu Štefana Harabina.

10:30 Pozrite sa, ako presne dopadli parlamentné voľby:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok