V Číne zatvorili prvú nemocnicu, nakazených vírusom ubúda

TA3 TASR
2.3.2020 07:51

Čína v pondelok oznámila ďalších 42 úmrtí na nový typ koronavírusu, čím počet obetí tohto ochorenia na celom svete prekročil hranicu 3000. V čínskom meste Wu-chan zároveň zatvorili prvú zo 16 nemocníc pre pacientov s koronavírusom.

Postavili až 16 nemocníc

Čínske mesto Wu-chan nachádzajúce sa v provincii Chu-pej - ohnisku nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 - zatvorilo prvú zo 16 dočasne postavených nemocníc pre pacientov s ochorením Covid-19. Počet nových prípadov infikovaných ľudí totiž v Číne výrazne klesá. Nemocnica bola uzatvorená po tom, ako z nej prepustili aj posledných uzdravených pacientov, uviedla čínska stanica CCTV. Čínske úrady však napriek výraznému zníženiu počtu nových prípadov zostávajú ostražité, keďže do krajiny sa zo zahraničia vracajú čínski občania, ktorých pozitívne testujú na koronavírus.

Podľa bilancie dostupnej k pondelku 01.00 h SEČ je na celom svete vírusom SARS-CoV-2 nakazených vyše 88.000 ľudí.

Čínske zdravotnícke úrady nahlásili v pondelok 202 nových potvrdených prípadov nakazenia, čo je najnižší počet nových infekcií za deň od 22. januára. Mimo územia provincie Chu-pej ich v pondelok hlásili iba šesť. V pevninskej Číne bolo doteraz zaznamenaných spolu 80.026 nakazených osôb. Čína nateraz eviduje 2912 obetí nákazy koronavírusom  SARS-CoV-2.

Obete majú USA aj Austrália

Podľa bilancie dostupnej k pondelku 01.00 h SEČ je na celom svete vírusom SARS-CoV-2 nakazených vyše 88.000 ľudí. Vyliečených je  viac ako 45.000 ľudí. Počas víkendu o prvých smrteľných prípadoch informovali Spojené štáty i Austrália. V Taliansku, vírusom najviac postihnutej krajine Európy, sa počet infikovaných ľudí za posledných 48 hodín takmer zdvojnásobili.

Svetová zdravotnícka organizácia v nedeľu informovala, že vírus SARS-CoV-2 postihuje najmä ľudí starších ako 60 rokov a osoby s inými vážnymi chorobami. WHO tiež uviedla, že väčšina ľudí s akútnym vírusovým respiračným ochorením COVID-19 má iba mierne príznaky, zatiaľ čo u 14 percent sa prejaví závažnými komplikáciami, ako je napr. zápal pľúc. U piatich percent nakazených vírusom SARS-CoV-2 má ochorenie negatívnu prognózu.

WHO dodala, že v epicentre nákazy sa miera úmrtnosti medzi infikovanými pohybuje medzi dvoma až piatimi percentami. Sezónna chrípka má pritom priemernú úmrtnosť okolo 0,1 percenta, je však vysoko infekčná a každoročne na ňu na celom svete zomrie až 400.000 ľudí. Ostatné kmene koronavírusu vykazujú vyššiu mieru úmrtnosti: SARS okolo 9,5 percenta a MERS až 34,5 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok