Matovič smeruje k volebnému triumfu: Na Slovensku je revolúcia

TA3 TASR SITA
29.2.2020 23:45

Odhady výsledkov robia z Igora Matoviča jednoznačného víťaza volieb. Šéf hnutia OĽANO sa po ich zverejnení postavil pred kamery a uviedol, že by mohla vzniknúť silná demokratická vláda. Chcel by získať ústavnú väčšinu.

Matovič: Sú potrebné ústavné zmeny

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič chce získať ústavnú väčšinu v NR SR. Uviedol to na tlačovej konferencii, kde nevylúčil spoluprácu s hnutím Sme rodina Borisa Kollára, aj napriek viacerým názorovým odlišnostiam. Podľa Matoviča sú totiž potrebné aj ústavné zmeny, napríklad v otázke preukazovania pôvodu majetku verejných funkcionárov či iných oblastiach.


„Chceme získať ústavnú väčšinu. Na Slovensku je potrebné urobiť zmeny, ktoré prinesú ľuďom novú nádej na spravodlivosť pre každého,“ povedal Matovič. Jeho kolega Jaroslav Naď, ktorý kandiduje s číslom dva, uviedol, že ústavné zmeny by mohli byť zavedené napríklad v oblasti preukazovania pôvodu majetku verejných funkcionárov. „V súčasnosti je ten zákon bezzubý. Je potrebné to vylepšiť a určite je otázka ústavnej väčšiny legitímna,“ uviedol Naď.

Cieľom musí byť otvorené vládnutie

Ako Matovič zdôraznil, cieľom novej vlády musí byť otvorené vládnutie. „Chceme, aby ľudia mali pravidelné zúčtovanie, aby vedeli, ako sa vyberajú dane a na čo sa využívajú. Chceme dať ľuďom nádej, aby vedeli, že vláda tu nie je iba pre tých, ktorí vyhrali voľby. Chceme, aby aj voliči súčasných vládnych strán pochopili, že my sme tá lepšia voľba,“ povedal.

Tak ako vláda, aj jej predseda má byť podľa lídra OĽaNO premiérom všetkých občanov. „Ak budem zastávať túto funkciu, chcem organizovať pravidelné stretnutia s opozičnými stranami. Premiér musí byť pre všetkých, už nesmie platiť, že vyhraj voľby a môžeš všetko. Chcem zabojovať aj o voličov Mariana Kotlebu, z ktorých 80 až 90 percent chce len to, aby právo platilo pre všetkých. Nestavajme voči nim hrádzu,“ dodal Matovič.

Matovičovi medzičasom gratuloval šéf SaS Richard Sulík. "Úplne ako prvé a najdôležitejšie chcem zagratulovať Igorovi Matovičovi, urobil strašidelnú, pekelnú jazdu, uvidíme, čo si s tým počne," povedal šéf liberálov za silného aplauzu preplneného Liberálneho domu. Viacerí lídri opozičných strán by mohli po sčítaní hlasov doraziť do športovej haly v Trnave, kde má Matovič volebný štáb.

Desiate parlamentné voľby od nežnej revolúcie v roku 1989 sa začali o 7:00, hlasovalo sa do 22:00. Kandiduje v nich celkovo 24 politických subjektov. Vo volebnom odvode vo Veľkom Krtíši však mohli občania voliť o hodinu dlhšie. Dôvodom je úmrtie člena volebnej komisie. Aj vo volebnom okrsku č. 4 na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici sa voľby konali dlhšie. Priamo vo volebnej miestnosti zomrel 79-ročný muž. Volebnú miestnosť zatvorili na pol hodinu, to znamená že voľba tu bola posunutá do 22:30. Moratórium sa teda predĺžilo z 22:00 na 23:00.

Igor Matovič: „Chceme získať ústavnú väčšinu. Na Slovensku je potrebné urobiť zmeny, ktoré prinesú ľuďom novú nádej na spravodlivosť pre každého."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok