Podpísali historickú dohodu. Vojaci USA majú odísť z Afganistanu

TA3 TASR
29.2.2020 14:28

Spojené štáty podpísali s afganským militantným hnutím Taliban dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických jednotiek z Afganistanu, informovala agentúra AFP.

Dohoda, pri ktorej podpise bol prítomný aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, stanovuje časový plán, na základe ktorého Spojené štáty stiahnu všetky svoje sily z Afganistanu v priebehu 14 mesiacov, ak bude tamojšie militantné hnutie Taliban dohodu dodržiavať.

Americký minister obrany Mike Esper však povedal, že Spojené štáty "bez zaváhania" zrušia platnosť tejto dohody, ak Taliban nedodrží bezpečnostné záruky a sľub začať rokovania s afganskou vládou. Podmienkou podpísania dohody bolo úspešne uplatňovanie týždeň trvajúceho "obmedzenia násilia", ku ktorému sa Taliban na jednej strane a afganské a americké bezpečnostné sily na strane druhej zaviazali 21. februára. Pompeo pred kongresmanmi vo Washingtone konštatoval "výrazný" pokles násilia v uplynulých šiestich dňoch.

Dohoda by mala viesť k dialógu medzi vládou v Kábule a Talibanom. Mierové rokovania v rámci Afganistanu by sa podľa AFP mali začať 10. marca. Pozícia afganskej vlády v Kábule, ktorá bola z rozhovorov medzi Spojenými štátmi a Talibanom vylúčená, je však naďalej nejasná v čase, keď Afganistan sužuje nová politická kríza po sporných výsledkoch volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok