Stoja v radoch, zaplnili urnu. Mestá hlásia veľký záujem voličov

TA3 TASR
29.2.2020 14:05

Sobotné voľby do parlamentu sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ pokojné. Mnohé okrskové volebné komisie hlásia veľký záujem voličov. Miestami stoja v radoch, niekde museli pridať volebné plenty či vyprázdniť volebnú urnu, keďže bola naplnená. Vysoký záujem hlásia aj z iných miest.

Museli doplniť aj plenty

Vysoký počet voličov hlási napríklad bratislavské Nové Mesto, hovorca Marek Tettinger hovorí o "brutálne" veľkom záujme. V niektorých volebných okrskoch museli pre pohodlie občanov uplatňujúcich si svoje volebné právo doplniť volebné plenty, aby nemuseli dlho čakať. Volebné lístky okrskových komisiám podľa neho zatiaľ stačia a priebeh volieb je doposiaľ pokojný.

Výrazne vyšší záujem ako pri predchádzajúcich voľbách eviduje aj Ružinov. "Okrskové volebné komisie hovoria o výraznom nadpriemere oproti voľbám v minulosti," skonštatovala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu. Voliť chodia všetky vekové kategórie, miestami sa pred niektorými volebnými miestnosťami tvorili aj rady. "Ale ľudia sú pokojní, nehundrú," poznamenala.

Vysokú účasť potvrdzuje aj najväčšia mestská časť Petržalka. Podľa Evy Štefánikovej z referátu organizačných vecí petržalského miestneho úradu chodí voliť veľa ľudí, stalo sa už, že museli dvakrát vysypať volebnú urnu, keďže bola plná.

Nezastavíme sa, hlásia z Nitry

Záujem voličov je vysoký aj v Nitre. Potvrdili to členovia viacerých okrskových komisií na území mesta. V šiestom volebnom okrsku zriadenom v Centre voľného času Domino v Nitre je evidovaných 2500 voličov, z toho viac ako tisíc má ako miesto trvalého pobytu zapísané mesto Nitra. V dopoludňajších hodinách odvolilo viac ako 300 z nich. „V minulosti sme mali hluché miesta, keď naozaj dlhší čas nikto neprišiel do volebnej miestnosti. Dnes sa od rána nezastavíme, ľudia prúdia bez prestávky,“ potvrdil zapisovateľ okrskovej volebnej komisie číslo šesť Tomáš Holúbek.

V okrskovej volebnej komisii číslo sedem je zapísaných 434 voličov, tretina z nich už odovzdala vo voľbách hlasovacie lístky. Z celkového počtu zhruba 800 voličov zapísaných vo volebnom okrsku na Fatranskej ulici na sídlisku Chrenová v dopoludňajších hodinách odvolila viac ako štvrtina. „Vo všetkých predchádzajúcich voľbách sme najvyššiu účasť zaznamenávali v čase medzi 17. až 20. hodinou.  Ak sa táto situácia zopakuje, budeme mať rekordnú účasť,“ potvrdil Holúbek.

V Nitre je zriadených 71 volebných okrskov. V zozname voličov je zapísaných 65.646 oprávnených voličov, z toho 631 prvovoličov. Na Mestskom úrade v Nitre vystavili približne 1700 hlasovacích preukazov. O možnosť voliť poštou tento rok požiadalo takmer 850 Nitranov, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta, ale zdržiavajú sa v zahraničí. Najviac žiadostí prišlo z Českej republiky, Nemecka, ale i Japonska, Izraela, Guatemaly, Libanonu, USA. Najviac obálok, vyše 50, je zriadených v okrsku Kultúrne centrum Zobor. O možnosť voliť do prenosnej volebnej schránky požiadalo zhruba 200 občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok