Prokuratúra stiahla spornú obžalobu na poslanca matovičovcov

TA3 TASR
28.2.2020 14:31

Krajská prokuratúra Bratislava vzala späť obžalobu na poslanca OĽANO Gábora Grendela, ktorý bol stíhaný pre údajné ohrozenie bankového tajomstva Mariana Kočnera. Musia vraj preveriť vierohodnosť svedkov aj v kontexte s listinnými dôkazmi.

Prokuratúra stiahla spornú obžalobu na poslanca matovičovcov
TASR/Jaroslav Novák

Je potrebné opäť preskúmať vierohodnosť svedkov

Informoval o tom prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič. Zo strany vedenia Krajskej prokuratúry Bratislava došlo ku späťvzatiu obžaloby podľa Izakoviča po tom, ako si preštudovali spisový materiál. Z neho vyplynulo, že bude potrebné „opätovne preskúmať vierohodnosť jednotlivých svedkov, a to aj v kontexte s už zabezpečenými listinnými dôkazmi, prípadne aj s ďalšími, dodatočne zabezpečenými dôkazmi.“ „Napriek tejto skutočnosti nie je možné vylúčiť aj také skutkové a právne zistenia, ktoré budú opätovne viesť k podaniu obžaloby na obvineného Gábora G.,“ zhrnula prokuratúra.

V roku 2016 bola na návrh obžalovaného Mariana Kočnera predvolaná na policajný výsluch bývalá novinárka Martina Ruttkayová. Tá podľa Gábora Grendela informovala vyšetrovateľa o tom, že jej poslanec dodal policajné dokumenty o bankových prevodoch Mariana Kočnera.

Lipšic: Novinárka vypovedala podľa pokynov Kočnera

Informovanie o Kočnerových účtoch však podľa toho, čo uverejnil advokát Daniel Lipšic na sociálnej sieti, popreli všetci svedkovia, a "obžaloba je založená len na svedectve Martiny Ruttkayovej – skompromitovanej bývalej novinárky financovanej Mariánom Kočnerom." Komunikácia Kočnera a Ruttkayovej v aplikácii Threema podľa Lipšica preukazuje, že v danej veci vypovedala podľa pokynov Mariána Kočnera.

"V tejto veci som bol tri roky trestne stíhaný aj ja. Dokonca aj za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže vyšetrovanie kauzy Gorila a podozrení z prania špinavých peňazí „našich ľudí“ bol na Slovensku asi neslýchaný zločin," dodal Lipšic.

Z komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema vyplýva, že Ruttkayová mala s Kočnerom komunikovať a zháňať od neho svoju svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Marian Kočner zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Gáborovi Grendelovi nahovorená. Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd. Marian Kočner bol senátom ŠTS vo štvrtok neprávoplatne odsúdený za falšovanie zmeniek na 19-ročný trest odňatia slobody. Obžalovaný je aj z vraždy novinára Jána Kuciaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok