Zastavovanie áut, meranie teplôt. Začali platiť nové opatrenia

TA3 SITA TASR
28.2.2020 13:06

Pre koronavírus vstúpili na Slovensku do platnosti nové opatrenia. Pasažieri podstupujú kontroly na letiskách. Informačnú osvetu budú zase šíriť policajti na hranici s Rakúskom. V tejto súvislosti vyzýva ministerstvo zdravotníctva verejnosť, aby nešírila poplašné správy o infikovaných pacientoch. Žiadny prípad nákazy u nás potvrdený nebol.

Policajti na hraničných priechodoch

Policajti budú na hraničných priechodoch zastavovať vozidlá, ktoré sa vracajú z krajín dotknutých nákazou koronavírusom. Ako ďalej informuje policajný zbor na sociálnej sieti, nepôjde o policajnú kontrolu, ale o informačnú kampaň, aby občania vedeli, ako majú postupovať v prípade zistenia podozrenia na koronavírus.

„Polícia bude v spolupráci s pracovníkmi Červeného kríža a ďalšími dobrovoľníkmi rozdávať informačné letáky s odporúčaním, ako je potrebné postupovať v spomenutých prípadoch. Nie je dôvod na šírenie paniky, v prípade potreby sme pripravení prijať potrebné opatrenia," uvádza PZ SR.

Dodáva, že informačná kampaň bude trvať do pondelka, kedy bude zasadať krízový štáb a rozhodne o ďalšom postupe.

Opatrenia prijíma i ministerstvo práce

Ministerstvo práce upozorňuje na preventívne opatrenia, ktoré prijíma v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Týkajú sa všetkých organizácií rezortu, predovšetkým úradov práce, detských domovov či sekundárnych zariadení sociálnych služieb. Opatrenia sa zavádzajú vo všetkých inštitúciách, ktoré prichádzajú do kontaktu so zvýšeným počtom ľudí. "V praxi to napríklad znamená, že v týchto rezortných organizáciách bude viditeľne umiestnené písomné poučenie o tom, ako znížiť riziko infekcie koronavírusu," priblížil tlačový odbor ministerstva.

Taktiež boli zamestnanci rezortu, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) a podriadených organizácií poučení, ako postupovať v prípade zaznamenania príznakov ochorenia. "Aj keď sú úrady práce po celý rok vybavené ochrannými pracovnými prostriedkami, akými sú dezinfekčné mydlá, gély, rúška, rukavice, ochranná obuv a podobne, ÚPSVR uvoľnilo ďalšie finančné prostriedky na zvýšenie zásob," priblížilo ministerstvo.

Business continuity plan

Ústredie práce v súlade s odporúčaním Svetovej zdravotníckej organizácie pripravilo "business continuity plan" pre prípad závažnej situácie hlavne vzhľadom na to, aby za každých okolností boli vyplatené štátne sociálne dávky a aby bola zabezpečená ochrana a pomoc deťom sociálnoprávnou ochranou detí a sociálnou kuratelou. "ÚPSVR ako zriaďovateľ centier pre deti a rodiny zaslalo rovnaké usmernenie všetkým centrám, súčasťou ktorých bolo aj odporúčanie usporiadať pre deti a mladých dospelých náučnú aktivitu zameranú na informácie o eliminovaní rizík a zabráneniu šírenia nákazy zvýšeným dodržiavaním hygieny," doplnil rezort práce.

Samotné ministerstvo zase zaslalo usmernenie na vyššie územné celky, aby vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a územnej pôsobnosti prijali pre zariadenia sociálnych služieb rovnaké isté účinné opatrenia. Rezort práce sa má okrem toho zaradiť do krízového štábu Ministerstva zdravotníctva SR.

Hygienici kontrolujú všetkých pasažierov priamo v príletovej hale. K dispozícii majú teplomery aj termokamery. V priestoroch letiska sú zariadenia na penovú dezinfekciu rúk pre cestujúcich a zamestnancov a v najbližších dňoch bude k dispozícii aj zariadenie na celopriestorovú povrchovú dezinfekciu, ktorou je možné čistiť vzduch.

Merania telesnej teploty cestujúcich

Na bratislavskom aj košickom medzinárodnom letisku zavádzajú merania telesnej teploty cestujúcich z pristávajúcich lietadiel. Deje sa tak podľa nariadenia útvaru vedúceho hygienika rezortu ministerstva dopravy v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Týka sa to aj aktuálnych príletov pravidelných liniek z Prahy, Viedne, Düsseldorfu, Varšavy či Londýna.

Hygienici kontrolujú všetkých pasažierov v Bratislave priamo v príletovej hale. K dispozícii majú teplomery aj termokamery. V priestoroch letiska sú zariadenia na penovú dezinfekciu rúk pre cestujúcich a zamestnancov a v najbližších dňoch bude k dispozícii aj zariadenie na celopriestorovú povrchovú dezinfekciu, ktorou je možné čistiť vzduch.

Kontroly v metropole východu potvrdila hovorkyňa košického letiska Karolína Linhartová. Každý cestujúci prilietajúci do Košíc bude musieť ešte na palube lietadla vyplniť dotazník, ktorý mu predloží palubný personál. "Na základe tohto dotazníka sa bude dať dotknutá osoba po prílete na Slovensko v prípade potreby identifikovať a vyhľadať. Po pristátí na letisku Košice bude cestujúcim meraná telesná teplota poverenými zamestnancami Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky," informovala Linhartová.

Celosvetovo je koronavírusom nakazených vyše 82-tisíc ľudí, viac ako 2 700 pacientov zomrelo. Veľká väčšina obetí aj nakazených pochádza z Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok