Spočítali všetky hlasy: PS/Spolu unikol parlament, Smer je porazený

TA3 TASR SITA
1.3.2020 07:44

Po mimoriadne tvrdej, rekordne drahej a miestami chaotickej kampani prišli voľby, ktoré priniesli prekvapenia, zvraty a drámy do poslednej chvíle. Ktoré zo strán sa dostali do parlamentu a ktoré skončili pred jeho bránami? Spočítané sú už všetky hlasy. Udalosti okolo volieb sme s vami sledovali online.

Volebný online sme ukončili, všetky dôležité informácie, reakcie, čísla a údaje nájdete na volby.ta3.com

11:30 Voliči z cudziny odovzdali najviac hlasov koalícii Progresívne Slovensko PS-Spolu. Išlo o 33,3 percenta, čo predstavuje 1274 platných hlasov. Zo zahraničia volilo 48.925 ľudí. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu po spracovaní všetkých zápisníc.

11:25 Pellegrini sa v štúdiu TA3 vyjadril k novej úlohe, ktorú Smer zaujme v opozícii: "Nevidím dôvod, aby sme sypali ružové lupene na cestičku, po ktorej pôjde nová koalícia."

11:00 Pellegrini oznámil, že sa bude uchádzať o post podpredsedu národnej rady, ak na to bude príležitosť. „Ak by tá funkcia pripadala Smeru, tak by som to mal byť ja,“ doplnil dosluhujúci premiér. Líder volebnej kandidátky Smeru si myslí, že na najbližšom sneme by malo celé vedenie ponúknuť svoje funkcie. Smer má podľa neho na viac ako 18 percent. Ak príde k diskusii o kandidatúre za predsedu strany, nepovie nie. Aj vo vnútri Smeru by sa podľa neho mala uskutočniť zodpovedná zmena.

10:45 Podobne ako v celom Bratislavskom kraji, aj v hlavnom meste by voľby do NR SR skončili s rovnakým poradím šiestich subjektov s najväčším ziskom voličským hlasov. Vyplýva to zo zverejnených neoficiálnych výsledkov na stránke Štatistického úradu SR.

10:35 Michal Truban sa na sociálnej sieti poďakoval voličom za podporu a zároveň sa ospravedlnil za neúspech koalície. "Veľmi nás mrzí, že vás nebudeme môcť reprezentovať v parlamente. Prepáčte. V najbližších dňoch ideme intenzívne rozmýšľať, čo ďalej. Zamyslíme sa, opravíme veci a budeme aj naďalej bojovať za také Slovensko, aké si predstavujeme."

10:30 "Smer stiahol ostatných úplne dole. Keby Most pred dvoma rokmi odišiel z vládnej koalície, pravdepodobne by sme našli spoločnú cestu k jednotnej kandidátke. Nechceli sme predávať mačku vo vreci, po "skúsenostiach", keď bolo niečo iné sľúbené, a niečo iné robené." Takto sa vyjadril v TA3 Gyula Bárdosz MKS.

10:15 Spočítaných je 100 % hlasov, prinášame vám kompletné výsledky. Do parlamentu sa dostalo šesť strán: OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola 25,02%, Smer-SD 18,29%, Sme rodina 8,24%, Kotlebovci - ĽSNS 7,97%, SaS 6,22%, Za ľudí 5,77%. Chcete si pozrieť viac čísiel? Ste zvedaví, ako dopadli voľby vo vašom kraji, okrese, či obci? Pozrite si na volby.ta3.com.

10:00 Pozrite si volebné štúdio TA3, v ktorom člen strany Kotlebovci-ĽSNS Rastislav Schlosár porozprával o najnovšom povolebnom dianí.

9:50 Pozrite si, ako vyzeralo zákulisie parlamentných volieb 2020.

9:40 Ak by Smeru pripadla funkcia podpredsedu NR SR, Pellegrini sa o ňu podľa svojich slov bude uchádzať.

9:30 OĽANO podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazilo v 50 z celkového počtu 79 okresov. Druhá najsilnejšia strana vo voľbách Smer-SD dominovala v 25 okresoch. Víťazstvo v niektorom z okresov potom už zaknihovali iba dve strany, avšak ani jedna z nich sa do parlamentu napokon neprebojovala. Maďarská komunitná spolupatričnosť zvíťazila v troch okresoch a koalícia PS/Spolu dominovala v jednom okrese. Okrem toho získala najviac hlasov aj medzi Slovákmi v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

Vôbec najúspešnejším okresom pre víťazné hnutie OĽaNO sa po sčítaní 99,9 % všetkých zápisníc stala Skalica, kde získali 38,69 % platných hlasov.

9:20 "Vzhľadom na to, aká tvrdá antikampaň sa voči nám viedla, je výsledok strany Za ľudí dobrý," vyjadrila sa Veronika Remišová v TA3. Odchod z OĽANO vraj vôbec neľutuje. "Politiku chcem robiť nadrámec jedného volebného obdobia," doplnila.

9:09 Český premiér Andrej Babiš vo vyjadrení na sociálnej sieti uviedol, že Matovič a jeho hnutie viedli skvelú kampaň, ktorou si dokázali získať obrovskú dôveru ľudí. Predseda českej vlády dodal, že ČR má so Slovenskom vynikajúce vzťahy a on sám sa veľmi teší na ďalšiu spoluprácu, a to na bilaterálnej úrovni, vo V4 i v rámci Európskej únie.

9:05 Pozrite si, ako vidí povolebnú situáciu Karol Galek zo SaS. "Miešať karty bude Igor Matovič. Uvidíme, ako ich rozdá," vyjadril sa v štúdiu TA3.

9:00 "Je veľmi správne, aby vo vláde bola strana ako Sme rodina, ktorá sa na ľudí pozerá cez srdce," vyjadril sa Boris Kollár vo volebnom štúdiu TA3.

8:40 Voľby na Slovensku si všíma aj zahraničie. Podľa českého portálu IDNES smeruje Slovensko po voľbách k výraznej politickej zmene. Cituje pritom predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku s tým, že na Slovensku sa skončila vláda zla. Český portál Novinky.cz dodáva, že na plnej čiare vyhralo protikorupčné hnutie OĽANO Igora Matoviča a dosiaľ najsilnejšia vládna strana Smer Roberta Fica utrpela porážku a odchádza do opozície. Britská BBC konštatuje, že vedenia na Slovensku sa ujala protikorupčné hnutie.

8:30 Matovičovi podľa jeho slov už k víťazstvu zagratuloval aj český premiér Andrej Babiš, dostal od neho správu.

8:25 Vo volebnom štúdiu TA3 sme privítali Igora Matoviča. "Chcel by som vedieť predstavy jednotlivých strán. Aby sme mali vládu, ktorú budeme považovať za výkladnú skriňu," vyhlásil. Spresnil, že nemá záujem o žiadne odkazy cez médiá.

8:25 Pozrite si volebné štúdio TA3, v ktorom sme privítali predsedu strany KDH Alojza Hlinu.

7:35 Najviac preferenčných hlasov od voličov získal v parlamentných voľbách Igor Matovič. Podľa neoficiálnych predbežných výsledkov Štatistického úradu SR, po sčítaní hlasov takmer všetkých volebných okrskov, líder hnutia OĽANO získal viac ako 497 tisíc hlasov. Na druhom mieste skončil súčasný premiér Peter Pellegrini, ktorý získal od voličov takmer 413 tisíc prednostných hlasov. Na treťom mieste sa umiestnil predseda strany Smer-SD Robert Fico s viac ako 243 tisíc hlasmi. Prvú päťku uzatváral predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár (takmer 171 tisíc hlasov) a predseda strany Kotlebovci-ĽS Naše Slovensko Marian Kotleba (vyše 169 tisíc).

7:30 Medzi exit pollmi, ktoré zverejnili pred polnocou, a priebežnými volebnými výsledkami je pre PS/Spolu priepastný rozdiel.

7:25 Spočítaných je zatiaľ 99,83 % hlasov. Volebná účasť zatiaľ dosiahla hodnotu 65,82 %. Do parlamentu by sa zatiaľ dostali strany OĽANO, Smer, Sme rodina, ĽSNS, SaS a Za ľudí.

7:05 Harabin po volebnom neúspechu hovorí o predčasných voľbách.

7:00 Dobrej voľbe sa nepodarilo splniť plán a preraziť do parlamentu.

6:50 Smer prvýkrát po 18 rokoch nevyhral parlamentné voľby. Môže za to vraj veľký politický tlak, kauzy a historická záťaž.

6:35 Strana Andreja Kisku Za ľudí sa podľa priebežných výsledkov dostala do parlamentu s výsledkom pod šiestimi percentami. Kiska verí, že zodpovednosť zoberie vážne.

6:34 Kotleba by si vedel predstaviť rokovať so všetkými stranami, ktoré sa zrejme dostanú do parlamentu.

6:30 Spočítaných je zatiaľ 99,23 % hlasov. Volebná účasť prekročila 65 %. Do parlamentu by sa zatiaľ dostali strany OĽANO, Smer, Sme rodina, ĽSNS, SaS a Za ľudí.

6:25 Strana Sme rodina sa podľa neoficiálnych výsledkov nachádza na treťom mieste.

6:15 Matovičov úspech reflektujú aj v zahraničí.

5:45 Predsedu strany SaS Richarda Sulíka prekvapili aktuálne neoficiálne volebné výsledky. "Jediné, čo sa potvrdzuje, je veľké víťazstvo Igora Matoviča," uviedol pre médiá v Liberálnom dome v nedeľu nadránom. Pripustil, že vo vláde SaS nemusí byť. Zároveň prízvukoval, že SaS bude Matovičovi silnou oporou.

5:10 Za slabší výsledok strany Za ľudí môže antikampaň strany Smer-sociálna demokracia. Povedal to po sčítaní takmer 85 percent hlasov líder strany Andrej Kiska.

5:00 Pozrite si aj vyhlásenie Alojza Hlinu a Pavla Zajaca po neúspechu v parlamentných voľbách.

4:59 Parlamentné voľby boli poznačené veľmi silnými emóciami a v rámci emócií osoba lídra zohráva veľmi významnú úlohu. A rozhodovanie voliť PS/Spolu nebolo výrazne podmienené osobou lídra, ale hlavne programom. Sociologička a bývalá premiérka Iveta Radičová takto komentovala skutočnosť, že koalícia PS/Spolu, ktorú viedol ako líder Michal Truban, zostala pred bránami parlamentu. Po spočítaní takmer 93 percent volebných okrskov koalícia PS/Spolu nedosahovala potrebných 7 percent, aby sa dostala do parlamentu.

4:51 Ak hnutie Sme rodina skončí v parlamentných voľbách na treťom mieste, bude to fantastický úspech. Povedal to Peter Pčolinský na margo doterajších predbežných neoficiálnych výsledkov. S výsledkom, ktorý sa ukazuje po sčítaní viac ako 90 percent hlasov, je veľmi spokojný.

4:45 Líder OĽaNO Igor Matovič v nedeľu nadránom oficiálne oznámil víťazstvo svojho hnutia v parlamentných voľbách. „Po 12 rokoch sme porazili vládu Smeru. Mali sme dva ciele, poraziť mafiu Smeru a vziať voličov Marianovi Kotlebovi. Už je zrejmé, že sa nám to podarilo,“ skonštatoval Matovič.

4:30 Líder OĽANO Igor Matovič chce spolupracovať aj so Sme rodina, hoci predbežné neoficiálne výsledky dávajú šancu na vytvorenie vlády aj bez hnutia Borisa Kollára. Matovič chce totiž v parlamente ústavnú väčšinu, teda aspoň 90 hlasov. Tá je podľa jeho slov potrebná na nevyhnutné zmeny, napríklad aj v justícii. Matovič na tlačovej konferencii tiež oznámil, že Kollára na spoluprácu osloví.

4:28 Podpredseda KDH Pavol Zajac nie je nadšený z toho, že ho plánuje Alojz Hlina poveriť dočasným vedením strany. Zajac to uviedol v rozhovore pre agentúru SITA. Zároveň však dodáva, že je pravdepodobné, že lídrom KDH nebude dlho. V priebehu najbližších týždňov podľa Zajaca bude zvolaný snem strany, ktorý si zvolí nového predsedu aj podpredsedov.

4:26 Prvá trojka strán sa krátko pred koncom spočítavania hlasov v parlamentných voľbách nemení. Prvé OĽaNO má 24,94 percenta hlasov, nasleduje Smer-SD s 18,58 percenta a Sme rodina s 8,32 percenta.

4:21 Nech dopadnú parlamentné voľby pre koalíciu PS-Spolu akokoľvek, my nekončíme. Vyhlásil to volebný líder koalície Michal Truban po tom, čo krátko pred 4.00 h oznámil členom, kandidátom i podporovateľom PS-Spolu, že volebná noc v bratislavskej Starej tržnici sa končí.

4:19 Pozrite si zhodnotenie volieb do parlamentu od predsedu strany ĽSNS, Mariána Kotlebu.

4:17 Líder KDH Alojz Hlina v nedeľu nadránom pripustil, že hnutie sa do parlamentu nemusí dostať. V takom prípade odstúpi z funkcie predsedu. Vedením chce poveriť súčasného podpredsedu Pavla Zajaca.

4:13 Pozrite si vyjadrenia zástupcov strany Mostu-Híd, ktorý reagovali na priebežné výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých skončili pred bránami parlamentu.

4:05 Volebná noc v centrále PS/Spolu je na konci. Priestory v Starej tržnici totiž majú prenajaté len do 4:00. Obaja lídri koalície Michal Truban a Miroslav Beblavý sa poďakovali všetkým za podporu a vyzvali, že je potrebné počkať na konečné výsledky. Situácia sa však pre koalíciu, ktorá potrebuje sedem percent, nevyvíja dobre.

„Uvidíme, ako to dopadne. Nech to dopadne akokoľvek, nekončíme,“ vyhlásil Truban. Beblavý doplnil, že ešte treba počkať, kým sa to celé sčíta a podľa toho sa v koalícii zariadia. „Som hrdý na spoluprácu s každým z vás, ktorého som stretol,“ dodal mierne rezignovane Beblavý.

4:03 Predsedu strany SaS Richarda Sulíka prekvapili aktuálne neoficiálne volebné výsledky. "Jediné, čo sa potvrdzuje, je veľké víťazstvo Igora Matoviča," uviedol pre médiá v Liberálnom dome v nedeľu nadránom.

4:08 Pozrite si tlačovú besedu strany Za ľudí, na ktorej vystúpil jej predseda Andrej Kiska. Hovoril o priebežných výsledkoch.

4:00 Spočítaných je už  takmer 90 percent hlasov. So stranami PS/Spolu a KDH to vyzerá zle.

3:58 Miroslav Beblavý a Michal Truban sa naposledy počas tejto noci postavili pred svojich priaznivcov. Beblavý poukázal na to, aký môže byť rozdiel medzi exit pollmi a reálnymi výsledkami. Ako povedal, "skúsili to robiť inak" a "stopa zostane". Stále však verí, že PS/Spolu sa do parlamentu dostane.

3:53 Predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker, sa vyjadril k predbežným výsledkom parlamentných volieb, v ktorých nedosiahol potrebný počet hlasov na prienik do NR SR.

3:47 Akýkoľvek partner sa môže spoľahnúť na slovo hnutia Sme rodina alebo jeho lídra Borisa Kollára. Vyhlásil to šéf hnutia po spočítaní viac ako 70 percent hlasov v sobotných parlamentných voľbách. Zdôraznil však, že slovo dali najmä ľuďom, a toto slovo nezradia.

3:45 Predseda strany KDH Alojz Hlina reagoval na predbežné výsledky, podľa ktorých sa strana nachádza mimo parlamentu.

3:27 Pozrite si aj reakciu Jozefa Mihála zo strany Spolu, ktorý hovoril o priebežných výsledkoch parlamentných volieb.

3:20 Kandidátom s najvyšším počtom preferenčných hlasov je po podľa priebežných výsledkov Igor Matovič. Nasledujú Peter Pellegrini, Robert Fico, Marian Kotleba a Boris Kollár.

3:07 Pre koalíciu PS/Spolu to ešte dopadne dobre. Vyhlásil to volebný líder PS-Spolu Michal Truban po tom, ako bolo spracovaných vyše 60 percent volebných zápisníc, avšak volebný výsledok koalície sa pohyboval len okolo 5,90 percenta.

3:05 Kandidáti strany Dobrá voľba sú sklamaní z predbežných výsledkov volieb, podľa ktorých neprekročili päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti. Líder Tomáš Drucker však avizuje, že strana bude pokračovať.

3:00 Dostane sa PS/Spolu do parlamentu? Trojka na kandidačnej listine koalície Erik Baláž je stále optimista. Ako povedal, PS/Spolu by v konečnom účtovaní mohla „uhrať" výsledok na úrovni deviatich percent. Po spočítaní 61,3 percenta volebných okrskov má zatiaľ koalícia preferencie 5,8 percenta. Na vstup do NR SR musia získať minimálne sedem percent.

Baláž vysvetľuje, že ešte nie sú zrátané výsledky z veľkých miest, kde má podľa jeho slov PS/Spolu vyššiu podporu. Rovnaký názor zastáva aj volebný líder koalície Michal Truban. „Som optimista, pretože zatiaľ sú spočítané menšie okrsky, nie je teda spočítaná polovica hlasov voličov, ale polovica okrskov. Hlasy voličov sú spočítané zhruba na úrovni tretiny. Prídu na rad väčšie mestá, kde máme väčšiu podporu," povedal Baláž.

2:55 Pozrite si aj tlačovú besedu predstaviteľov strany Smer-SD. Reagovali na priebežné výsledky parlamentných volieb, po zrátaní viac ako polovice hlasov.

2:50 Bugár chce odstúpiť z čela strany Most-Híd.

2:45 Očakávali sme oveľa lepší výsledok, veľa našich voličov na južnom Slovensku volilo OĽANO, priznal Béla Bugár na brífingu.

2:40 Premiér Peter Pellegrini zvolal v noci druhý povolebný bríging a krátko zhodnotil doterajšiu situáciu. Spočítanie vyše 60 percent hlasov podľa neho ukazujú, že reálne výsledky sú oproti exit pollom iné a viaceré strany sa "potácajú". Ešte raz poďakoval všetkým voličom za účasť vo voľbách a poďakoval za dôveru.

Pellegrini následne uznal víťazstvo Igora Matoviča v parlamentných voľbách a pogratuloval mu. Smer by si podľa premiéra udrží druhú pozíciu.

2:29 Z trnavskej športovej haly sa nám prihlásil kolega Jozef Šivák a priblížil nám priebeh volebnej noci vo volebnom štábe strany OĽANO.

2:22 Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s Igorom Matovičom. Dohodli sa na stretnutí. Mohlo by sa konať v pondelok, alebo v utorok. Potvrdil to Matovič.

2:20 Situáciu v centrále strany Vlasť sleduje náš kolega Peter Hlávek, ktorý nám priniesol viac informácií.

2:16 KDH nikdy neprospelo spočítanie všetkých miest, najmä tých krajských. Uviedol to podpredseda hnutia Milan Majerský, ktorý je zároveň predsedom Prešovského samosprávneho kraja. Súčasne však dúfa, že KDH má vo veľkých mestách svojich "skalných" voličov.

2:11 Pozrite aj si ako vyzerá volebná noc vo volebnom štábe strany Most Híd.

2:09 Takto prebieha volebná noc v centrále strany Za ľudí.

2:07 Pozrite si, ako prebieha volebná noc podľa predsedu strany SaS, Richarda Sulíka.

1:53 Pozrite si aj vyhlásenie Martina Poliačika, ktorý hovoril o predbežných výsledkoch volieb.

1:43 Vo volebnom štábe strany KDH máme našu redaktorku Dagmar Hrubšovú, ktorá nám priblížila dianie v štábe.

1:41 Voliči v južných okresoch Slovenska boli možno nerozhodní a volili hnutie OĽANO, vyhlásil volebný líder strany Most-Híd Árpád Érsek v reakcii na predbežné výsledky volieb. Vôľu voličov akceptuje, no je to podľa neho pre stranu sklamanie.

1:40 Vo volebnej centrále ĽSNS zavládlo po zverejnení výsledkov exit pollov prekvapenie. Ako priznal podpredseda strany Milan Uhrík, kým ešte neboli zverejnené názvy strán, zaraďovali sa inde. "Čísla sú trošku iné, ako sme očakávali," pripustil.

1:30 Naša redaktorka Lenka Ježová nám priblížila volebnú noc z centrály strany Sme rodina.

1:26 Pozrite si aj prvé vyhlásenie k exit pollom od volebného lídra MKS, Gyulu Bárdosa.

1:23 Hnutie Igora Matoviča získa zrejme v parlamentných voľbách obrovský mandát a bude od neho závisieť, ako bude vyzerať budúca vláda. Vyhlásil to volebný líder koalície PS-Spolu Michal Truban, ktorý si však chce počkať na oficiálne výsledky volieb a prvé stretnutia i rokovania.

1:20 Pozrite si aj vyhlásenie Igora Matoviča po zverejnení prvých predbežných výsledkoch parlamentných volieb.

1:10 Pozrite si brífing vedenia strany Smer-SD. Hovorili o prvých výsledkoch volieb.

1:04 Pozrite si aj vyhlásenie Tomáša Druckera, ktorý sa vyjadril k predbežným výsledkom.

01:02 Pozrite si aj reakcie na prvé priebežné výsledky a čísla Miroslava Beblavého a Michala Trubana.

1:00 Podpredseda SNS Anton Hrnko si myslí, že SNS sa napokon do NR SR dostane. O tom, či predseda SNS Andrej Danko v prípade neúspechu skončí vo funkcii šéfa strany, sa podľa Hrnkových slov musí rozhodnúť on sám.

0:35 Moc je mladá, nie je to definitívne vyjadrenie. Takto začal premiér Peter Pellegrini brífing strany Smer, ktorá sa vyjadrila k odhadom volieb. Poďakoval sa všetkým, ktorí volili jeho stranu a uviedol, že Smer bude "s pokorou" vnímať výsledok volieb a bude rešpektovať vôľu občanov. Vývoj výsledkov "pozorne sleduje", s aktuálnymi odhadmi výsledkov však ako volebný líder spokojný nie je. 

"Bola to pre Smer najťažšia kampaň a najťažšie voľby," dodal Pellegrini s tým, že sa snažil dosiahnuť maximum. Svoju funkciu podpredsedu Smeru ponúkne vedeniu. Jasnejšie stanovisko dá doteraz najsilnejšia strana v nedeľu.

00:30 Pozrite si aj brífing Richarda Sulíka, ktorý sa vyjadril k predbežným výsledkom volieb.

00:27 Ani jedno z dvoch referend za odvolanie starostov v obciach Dulova Ves a Rokycany v okrese Prešov, ktoré prebiehali v čase parlamentných volieb, nie je platné. Na oboch referendách sa totiž nezúčastnil potrebný počet 50 percent oprávnených voličov. Obaja starostovia tak ostávajú vo svojich funkciách.

00:25 Pozrite si aj brífing Andreja Kisku, ktorý hovoril o hodnotách exit pollov.

0:12 Líder Sme rodina Boris Kollár je rád, že ľudia s hnutím v parlamente počítajú. Reagoval tak na exit poll. "Som rád, že máme taký výsledok. Že ľudia s nami zatiaľ počítajú. Uvidíme, ako budú výsledky potvrdené volebnou komisiou," povedal Kollár.

Šéf hnutia je rád, že veľa ľudí pochopilo, že ak má prísť zmena, treba sa na ľudí pozerať srdcom, nie cez peňaženku alebo excelovskú tabuľku. Prisľúbil, že ak bude hnutie vo vláde, bude sa pozerať na všetkých obyvateľov krajiny a je pripravené vyvažovať sociálny program.

00:00 Pozrite si aj vyhlásenie predsedu KDH Alojza Hlinu, ktorý hodnotil predbežné výsledky a hodnoty exit pollov.

23:57 Ak by dopadli voľby podľa exit pollu Markízy, OĽANO by získalo 45 mandátov, Smer-SD 26, PS-Spolu 17, SaS 15, Za ľudí 14, Sme rodina 13, ĽSNS 11 a KDH 9 mandátov.

23:54 Výsledky exit pollu sú pre Most-Híd veľkým sklamaním. Pred novinármi to vyhlásil podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz. Zároveň potvrdil slová predsedu strany Bélu Bugára, že SMK a jeho predseda József Menyhárt bude prvý, komu budú volať po voľbách.

23:53 Líder strany Dobrá voľba Tomáš Drucker verí v lepšie výsledky, ako sa ukázali v exit polle. Podľa zverejnených výsledkov by sa totiž strana do parlamentu nedostala. "Nemôžeme byť, samozrejme, spokojní, ak by to bolo tak, ako sa ukazuje," uviedol.

23:50 Pozrite si aj vyhlásenie Igora Matoviča, ktorý sa poďakoval voličom.

23:45 „Ďakujeme ľuďom. Tie priebežné výsledky sú úžasné, ja verím, že sa nebudú už radikálne meniť. Chcem sa poďakovať všetkým občanom, ktorí prišli k volebným urnám. Zároveň sa nemusia báť toho, čím sa tu snažil z posledných síl strašiť vlády Smer-SD,“ povedal Matovič.

23:42 Pozrite si aj reakciu Borisa Kollára po zverejnení prvých exit pollov.

23:39 Predseda vládnej strany Most-Híd Béla Bugár nechcel komentovať výsledky exit pollu agentúry Focus pre televíziu Markíza. Most-Híd podľa neho dosiahol dve percentá. Líder OĽANO Igor Matovič bude mať podľa Bugára obrovskú zodpovednosť.

23:37 Predseda SNS Andrej Danko poďakoval voličom SNS, bude rešpektovať výsledky volieb. Pri otázkach, kde urobila strana chybu, keď zrejme vypadla z parlamentu, zaútočil na médiá. Zopakoval, že bude stranícky snem. Voličom OĽANO, ktoré by podľa odhadov malo voľby vyhrať, odkázal, že dúfa, že im hnutie zlepší kvalitu života.

23:36 Andrej Kiska zablahoželal Igorovi Matovičovi. Bude rád, ak demokratická opozícia zostaví vládu.

23:35 Ak sa výsledky exit pollu od Focusu, ktorý zverejnila televízia Markíza, potvrdia, bude to podľa predsedu SaS Richarda Sulíka super dobrá správa pre Slovensko. "Úplne ako prvé a najdôležitejšie chcem zagratulovať Igorovi Matovičovi, urobil strašidelnú, pekelnú jazdu, uvidíme, čo si s tým počne," povedal šéf liberálov za silného aplauzu preplneného Liberálneho domu.

23:34 Hlina poznamenal, že v posledných parlamentných voľbách chýbalo KDH 1400 hlasov. Verí, že tentoraz sa hnutie do parlamentu dostane. "My sme vedeli, že tancujeme na hrane, a tak si asi počkáme úplne do konca. Každá minúta teraz bude pre nás trvať hodinu a musíme byť pozitívni, lebo kresťanskí demokrati musia byť pozitívni," skonštatoval.

23:32 KDH bude na výsledky parlamentných volieb čakať s pokorou. Uviedol to po príchode na volebnú noc v bratislavskej Galérii Umelka predseda KDH Alojz Hlina. Súčasne však zdôraznil, že je optimista. Čakanie bude podľa Hlinu napínavé. "Urobili sme, čo sme mohli. Naozaj sme sa snažili, či to bude dosť, uvidíme," skonštatoval. Podľa neho počas ich volebnej kampane bolo cítiť dynamiku. "Ja som prísny na seba aj prísny na ľudí, takže dalo sa urobiť viac," dodal.

23:30 Ľudia chceli zmenu a tá aj príde. Takto okomentoval výsledky exit pollu vykonaný pre televíziu Markíza líder koalície Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia Michal Truban. Koalícia strán by podľa tohto exit pollu vo voľbách získala 9,7 percenta.

23:28 Premiér a volebný líder Smeru-SD Peter Pellegrini už tuší výsledok volieb. Pokiaľ sa potvrdia jeho informácie, bude sklamaný. Potvrdil to pri príchode do centrály Smeru-SD, kde bude so spolustraníkmi čakať na výsledky volieb.

23:27 Zabojovali sme o nevoličov a zobudili sme spiaceho draka, vyhlásil pravdepodobný víťaz volieb, Igor Matovič.  Odhady výsledkov parlamentných volieb podľa neho naznačujú, že by mohla vzniknúť silná demokratická vláda.

23:20 V týchto voľbách boli dôležitejšie emócie ako program. Ďakujem každému, kto dal SNS svoj hlas, vyhlásil po zverejnení prvých odhadov šéf SNS Andrej Danko.

23:15 A prichádzajú aj úplne prvé výsledky z volebných miestností. Spočítaný je len zlomok hlasov.

23:12 Víťazstvo Igora Matoviča vidí aj exit poll, ktorý zverejnila verejnoprávna RTVS. Jeho hnutie by podľa jeho výsledkov získalo 25,3 percenta, Smer by skončil až druhý so ziskom 13,9 percenta.

23:10 Takto vyzerajú výsledky veľkého exit pollu, ktorý Markíza najprv zverejnila ako "fantómový", teda bez výsledkov.

23:00 Voľby v posledných miestnostiach sa skončili, rovnako sa skončilo aj moratórium. Je teda možné zverejniť aj posledný "zakázaný prieskum" z tohto týždňa, ktorý naznačoval zásadnú zmenu vo výsledkoch po dlhých rokoch. Rovnako je možné zverejniť aj exit polly, teda dáta zberané priamo vo volebných miestnostiach, aj s konkrétnymi stranami.

22:40 Predseda strany Most-Híd Béla Bugár zostáva optimistom a očakáva, že vo voľbách získajú viac ako 5 percent potrebných na zotrvanie v NR SR. Po príchode do volebného štábu strany v Bratislave v sobotu večer zároveň povedal, že vysoká voličská účasť im nepomáha.

22:30 Pozrite si, ako to vyzerá vo volebných štáboch strán bývalej koalície i opozície. Lídri strán postupne prichádzajú.

22:30 Priaznivci hnutia OĽANO si musia pri vstupe do volebného štábu v hale v Trnave nechať odmerať telesnú teplotu. Hnutie to zdôvodňuje koronavírusom. Do športovej haly má prísť približne dvetisíc ľudí spomedzi verejnosti.

22:20 Volebný líder koalície PS/Spolu Michal Truban je vo volebnej centrále strany v priestoroch Starej Tržnice v Bratislave. Zatiaľ nechcel komentovať, koľko percent by koalícia mohla získať vo voľbách. Priestory sa postupne zaplňujú, v štábe panuje príjemná atmosféra. Odhaduje sa účasť na úrovni tisíc podporovateľov a hostí.

22:20 V centrálach je už veľká časť politikov.  Exprezident Andrej Kiska prišiel do volebnej centrály strany Za ľudí dobre naladený, možný zisk vo voľbách však komentovať nechcel. Kiskova strana volebnú noc trávi na nábreží Dunaja v bratislavskom hoteli Devín.  

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár ešte nevie, či sa do vlády dostanú, no pre média uviedol, že pevne verí, že sa im to podarí. Podotkol, že pocit má dobrý a zdôvodnil to tým, že mu množstvo jeho voličov posiela fotografie a správy ako odvolili.

Podpredseda KDH Pavol Zajac verí, že po vyhlásení výsledkov vypukne na volebnej centrále strany oslava.

22:15 Okrskové volebné komisie začali sčítavať hlasy. Voľby stále pokračujú v piatich volebných miestnostiach.

22:05 Jedna strana ovládla voľby, vyplýva z výsledkov "fantómového" exit pollu, ktoré zverejnila Markíza. Výsledky pre moratórium neukazujú konkrétne strany, len percentá, ktoré podľa exit pollu získali. 25,8 percenta získal víťaz parlamentných volieb, druhá strana nasleduje s výrazným odstupom a získala by 14,9 percenta.

22:00 Väčšina volebných miestností sa zatvorila, moratórium však ešte hodinu trvá.

21:50 Začalo sa naše špeciálne volebné štúdio. Moderátorov Petra Bielika, Rastislava Ilieva a Hanu Džurnú posilnili hostia Václav Hřích z agentúry AKO, sociologička Silvia Porubänová a česká moderátorská hviezda Václav Moravec z Českej televízie.

21:47 Centrály viacerých politických strán sa už zapĺňajú ich lídrami.

21:10 Voľby v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves poznačil incident. Ako informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes, incident spôsobil človek bez domova v podnapitom stave, ktorý sa dožadoval možnosti hlasovať v okrsku číslo 30 v Základnej škole Alexandra Dubčeka na Majerníkovej 62.

20:25 Pokiaľ ide o prítomnosť mien mŕtvych osôb na zoznamoch voličov v bratislavskej Petržalke, ide podľa šéfa komisie pre voľby Eduarda Bárányho o zodpovednosť mestskej časti, ktorá má mať k dispozícii všetky potrebné podklady. "V tejto chvíli nechcem veštiť, aké sú dôvody tejto nepríjemnosti," povedal.

20:15 Partizánski policajti zastavili v sobotu podvečer na Škultétyho ulici v Partizánskom 50-ročného muža, ktorý mal za opaskom nohavíc zbraň. Muž bol pod vplyvom alkoholu a bol na ceste z volebnej miestnosti. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.


"Policajti zistili, že ide o plynovú pištoľ. Muža podrobili dychovej skúške na zistenie alkoholu. Policajti mu alkotestom namerali hodnotu 1,16 miligramu na liter, čo predstavuje 2,42 promile alkoholu," uviedla polícia.

19:55 V bratislavskom Ružinove zaznamenali počas volieb viacero zaujímavých prípadov. Poukazuje na ne ružinovský starosta Martin Chren na sociálnej sieti. Zároveň uvádza, že voľby v mestskej časti by mohli byť podľa doterajších čísiel rekordné, niektoré volebné okrsky hlásia podľa neho veľmi vysokú účasť.


"Aj vďaka vysokej účasti viacerí obyvatelia zistili, že sú vlastne bezdomovci. Keď napríklad po rozvode manželka odhlásila manžela z trvalého pobytu, on o tom nevedel a zistil to až vo volebnej miestnosti," píše Chren. O značnom množstve práce svedčí podľa neho aj to, že členovia komisií nestíhali ísť ani na obed, ktorý im preto museli priviezť.

19:40 V podtatranskej obci Hranovnica v okrese Poprad, kde polovicu obyvateľov predstavujú Rómovia, zaznamenali enormne vysoký záujem o voľby. Vo veľkom počte prichádzajú na miestny obecný úrad voliť obe skupiny obyvateľstva, Rómovia aj Nerómovia.

Z 2 103 oprávnených voličov tam do 17:00 prišlo odvoliť približne 650 z nich. „Šiesti boli odvoliť na voličský preukaz, k ôsmim bolo potrebné ísť s urnou, ide o starších ľudí po osemdesiatke, ktorí by mali problém vyjsť k nám po schodoch. Jedenásť hlasovacích lístkov prišlo aj poštou, a to z Českej republiky, Ameriky a Švédska,“ povedala podpredsedníčka okrskovej komisie č. 1 Eva Rothová.

19:30 O nadpriemernej účasti hovoria aj mestské časti Nové Mesto či Staré Mesto. Staromestský miestny úrad sa zároveň rozhodol, že v nedeľu vydenzifikuje všetky priestory na školách, kde sú zriadené volebné okrsky. "Budeme dezinfikovať priestory, aby sme mali istotu, že sa žiaci vrátia do čistých tried," uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.

19:15 V bratislavskej Petržalke museli počas volieb riešiť niekoľko prípadov zosnulých zapísaných vo voličských zoznamoch. Jeden z nich sa stal aj reportérke Denníka N Veronike Prušovej. Poukazuje na to na svojej sociálnej sieti s tým, že jej prípad nie je ojedinelý.

"Do volebnej miestnosti som dnes išla dvakrát. Prvý raz s občianskym preukazom, aby som mohla odvoliť ja. Druhý raz s úmrtným listom, aby náhodou niekto neodvolil za moju 15 rokov mŕtvu mamu," píše reportérka, ktorá sa obrátila aj na štátnu komisiu.

19:05 V bratislavskej mestskej časti Rača evidujú zatiaľ veľmi vysokú účasť. Potvrdila to Jarmila Ďuríková z miestneho úradu v Rači s tým, že volebné miestnosti sú takmer sústavne plné a verejnosť sa aj viac obracia na úrad s otázkami, kde majú ísť voliť. V mestskej časti očakávajú ešte v najbližších hodinách druhú veľkú vlnu voličov.

18:50 Zhotovovanie fotografií s upraveným hlasovacím lístkom môže byť problém. Povedal to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Robenie si "selfie" fotografií však podľa neho nie je zakázané.

„Pokiaľ začnem fotografovať hlasovací lístok a hlavne vyplnený hlasovací lístok, tým začínam porušovať tajnosť hlasovania. Nikto by nemal disponovať dôkazom o tom, ako volil,“ uviedol Bárány. Dodal, že sú na to aj staršie rozhodnutia Ústavného súdu SR. Predseda štátnej volebnej komisie upozornil, že v minulosti boli za takéto konania ukladané aj pokuty.

18:40 V okrese Topoľčany nemusela okresná volebná komisia riešiť žiadny vážny incident. „Väčšinou šlo iba o organizačné otázky, ktoré sme s okrskami preberali. V jednom prípade šlo o cudzinca, ktorý sa s pobytovým preukazom domáhal voľby. Bolo mu vysvetlené, že sa na parlamentných voľbách môžu zúčastniť iba občania Slovenskej republiky,“ uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzana Chudá.

18:25 V dvoch obciach Levického okresu potrvajú parlamentné voľby dlhšie. Ako uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Leviciach Michal Macho, z dôvodu technických problémov sa čas hlasovania predĺži do 22.30 h v obciach Krškany a Málaš.

V obci Nižná Myšľa v okrese Košice - okolie bude otvorená volebná miestnosť do 22.15 h, uviedla to podpredsedníčka okresnej volebnej komisie Anna Draxlerová. Dôvodom predĺženia hlasovania je, že jedna z členiek okrskovej volebnej komisie potrebovala zdravotnú pomoc a volebnú miestnosť museli na 15 minút zatvoriť. V obci je jeden volebný okrsok.

17:32 V jednom z volebných okrskov v bratislavskom Ružinove mali voľby do parlamentu netradičný prípad. V sprievode polície prišiel odvoliť aj zadržaný muž v putách.

17:18 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaznamenala cez infolinku niekoľko podnetov. Voliči informujú komisiu o veciach, ktoré sa im vo volebných miestnostiach nepáčia.

Komisia dostala napríklad podnet týkajúci sa vysypania volebnej schránky. Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová uviedla, že schránka sa vysypala "len tak". Voliči tiež poukazujú na to, že schránky na nepoužité volebné lístky sa napĺňajú veľmi rýchlo. "Vykonávame a zabezpečujeme kontrolu volebných miestností v súčinnosti s konkrétnymi okresnými volebnými miestnosťami," povedala Chmelová.

16:49 V obci Dubová svoj hlas vo voľbách odovzdal aj Robert Fico.

15:29 Väčšina volebných miestností sa zatvorí o 22.00 h, niektoré zostanú otvorené dlhšie. V zatvorených miestnostiach budú môcť sčítavať hlasy napriek tomu, že v niektorých miestnostiach sa ešte bude voliť. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

Dôvodom predĺženia hlasovania v niektorých miestnostiach sú úmrtia členky volebnej komisie vo Veľkom Krtíši a voliča v Banskej Bystrici. V Banskej Bystrici sa bude podľa Chmelovej hlasovať do 22.30 h, vo Veľkom Krtíši do 23.00 h. Hoci väčšina miestností sa zatvorí o 22.00 h, definitívne sa voľby ukončia zatvorením poslednej volebnej miestnosti na Slovensku.

15:02 Voľby v Turci ovplyvnili jarné prázdniny. Lyžiarske strediská v regióne zaplnili masy ľudí, ktorí si našli čas aj na odovzdanie svojho hlasu. Situáciu sleduje náš kolega Peter Révus.

14:35 Parlament dnes končí v starom zložení. Mandát zanikne 150 zákonodarcom, ktorí uplynulé štyri roky zastávali funkciu poslancov národnej rady. Ďalšie, v poradí ôsme volebné obdobie parlamentu, začne plynúť v nedeľu 1. marca 2020. Novozvolení poslanci sa zídu na ustanovujúcej schôdzi do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb.

Krátko po voľbách si noví poslanci prevezmú osvedčenie o zvolení, ktoré im vydá Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Slávnostný akt sa spravidla uskutočňuje historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave.

14:08 Bývalý prezident Ivan Gašparovič považuje každé voľby za kľúčové. Pred žiadnymi si však nepamätal toľko nervozity medzi politikmi i národom, ako to bolo pri aktuálnych parlamentných voľbách. Voľby podľa neho ovplyvní aj vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

13:50 V najväčších bratislavských mestských častiach sú voľby zatiaľ pokojné. Mnohé okrskové volebné komisie hlásia veľký záujem voličov. Miestami stoja v radoch, niekde museli pridať volebné plenty či vyprázdniť volebnú urnu, keďže bola naplnená.

Vysokú účasť hlási aj Nitra. „V minulosti sme mali hluché miesta, keď naozaj dlhší čas nikto neprišiel do volebnej miestnosti. Dnes sa od rána nezastavíme, ľudia prúdia bez prestávky,“ potvrdil zapisovateľ okrskovej volebnej komisie číslo šesť Tomáš Holúbek.

13:29 V Bratislave už odvolil aj Michal Truban.

trubanis_ac1100ae-5987-04c8.jpg

13:21 Vo volebnej miestnosti v Žiline mal dopoludnia 48-ročný muž fyzicky napadnúť 75-ročného predsedu volebnej komisie. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík. Doplnil, že po incidente muža zadržali príslušníci Mestskej polície Žilina, ktorým skutok oznámili. "Následne ho odovzdali príslušníkom PZ, ktorí ho eskortovali na policajný útvar," uviedol krajský policajný hovorca.

13:05 Okresná volebná komisia v Piešťanoch riešila podnet, podľa ktorého jeden člen okrskovej volebnej komisie nedovolene propagoval kandidáta jednej z politických strán. Potvrdila to predsedníčka okresnej volebnej komisie v Piešťanoch Alena Vráblová.

"Na telefonický podnet sme uskutočnili kontrolu v okrsku číslo 21. Člen komisie mal na sebe tričko s menom kandidáta politického zoskupenia. Upozornila som celú okrskovú komisiu, že porušujú zákon," uviedla Vráblová.

12:58 Pokojný priebeh volieb narušil v jednej z okrskových volebných komisií v bratislavskom Ružinove opitý muž. Na mieste zasahovala polícia, ktorá musela muža z budovy vyviesť. "Muž bol veľmi hlučný a veľmi emotívny," uviedla Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

12:17 Volebné moratórium bude napokon končiť až o 23.00. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Dôvodom je, že ešte pred začiatkom volieb zomrela členka volebnej komisie vo Veľkom Krtíši. Voliť v danom okrsku sa preto začalo až o hodinu neskôr.

12:08 Vo volebnom okrsku č. 4 na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici skolaboval 79-ročný volič. "Zavolali mu záchranku, zachrániť sa ho však už nepodarilo," uviedla banskobystrická krajská hovorkyňa polície Mária Faltániová s tým, že čakajú na obhliadajúceho lekára. Podľa hovorkyne bude úmrtie pravdepodobne vyhodnotené ako úmrtie bez cudzieho zavinenia.

Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Banskej Bystrici Dagmar Albertovej členovia volebnej komisie v súlade so zákonom miestnosť na nevyhnutný čas uzavreli a voľba tu bude posunutá do 22:30.

12:05 Počas volebnej noci na TA3 sa môžete tešiť aj na zaujímavých hostí. Pozrite si, čo vás čaká.

11:32 Prezidentka Zuzana Čaputová prišla k volebnej urne v Pezinku so svojou dcérou.

caputo_ac1100ae-3e1c-7ccb.jpg

11:27 V parlamentných voľbách odovzdal svoj hlas aj súčasný premiér Peter Pellegrini.

pellee_ac1100ae-3fe9-27a6.jpg

10:34 Odvoliť už boli aj viacerí politici ako Richard Sulík, Árpád Érsek, Béla Bugár, Boris Kollár, Miroslav Beblavý, Igor Matovič aj Andrej Kiska.

10:26 Začali už aj s rozbaľovaním zásielok s hlasmi zo zahraničia.

10:20 Svoj hlas odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Ako povedal, tentoraz sa rozhodoval dosť dlho, koho bude voliť. Pripomenul tiež potrebu zmeny systému volieb.

„Nikdy nevynechám voľby, takže som prišiel. Chcem aj ja to lepšie pre občanov Slovenska, tak uvidíme, čo nám pripravia tí noví, ktorí budú zvolení,“ povedal s tým, že sa dala očakávať agresívna predvolebná kampaň.

10:14 Hlasovanie je zatiaľ pokojné. Pre médiá to konštatoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. "Štátna komisia si o tomto vypočula informáciu od svojej zapisovateľky a viceprezidenta Policajného zboru. Podľa obidvoch sa v takmer 6 000 volebných okrskoch otvorili volebné miestnosti načas," uviedol Bárány s tým, že komisia priebežne prijíma podnety o priebehu volieb.

10:04 Volebnú miestnosť Vo Veľkom Krtíši neotvorili o 7:00, ale až približne o hodinu. Dôvodom je smrť členky volebnej komisie. Podľa banskobystrickej krajskej hovorkyne polície Márie Faltániovej úmrtie tejto 69-ročnej ženy polícia nevyšetruje, pravdepodobne zomrela zo zdravotných dôvodov. Voľby sa v tomto volebnom obvode posunú o hodinu, teda do 23:00.

9:25 Svoj hlas odovzdali do prenosnej urny aj dve ženy, ktoré si odpykávajú trest v levočskej väznici. „Je to moje právo a rozhodla som sa ho využiť. Bola som voliť aj v prezidentských voľbách. Myslím si, že informácií o kandidátoch som mala dosť, takže som si vedela vybrať,“ uviedla jedna z dvojice, ktorá si neželá byť menovaná. Záujem o voľby je v tomto zariadení pomerne nízky, v parlamentných voľbách v roku 2016 právo voliť nevyužila žiadna z 88 zverenkýň.

„Tento rok sme mali žiadosť od dvoch klientok tohto zariadenia. Môžem povedať, že väčší záujem bol o prezidentské voľby minulý rok,“ skonštatovala členka okrskovej volebnej komisie číslo 3 v Levoči Eva Ondrušová, ktorá nebola vo väznici s prenosnou urnou prvýkrát.

vaz_ac1100ae-2043-cc2a.jpg

8:48 Krátko pred otvorením volebnej miestnosti v okrsku číslo 10 vo Veľkom Krtíši umrela členka volebnej komisie. Potvrdil to prednosta Okresného úradu vo Veľkom Krtíši Marián Siekela. "Stalo sa to ešte počas prípravy miestnosti na voľby. Členka komisie, staršia pani, išla na toaletu, pričom odpadla. Privolaný lekár už len konštatoval smrť," uviedol Siekela. Prípad na mieste prešetruje polícia.

8:06 Na pokojný priebeh parlamentných volieb dohliada od skorého rána aj polícia.

8:00 Bratislavčania môžu počas volieb podpísať aj petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste. Podpisy zbierajú stovky dobrovoľníkov pred budovami s volebnými miestnosťami.

7:31 Na priebeh volieb a moratórium dohliada aj štátna volebná komisia. V centrále je naša redaktorka Barbara Štefanovičová.

7:00 Je to tu! Po celom Slovensku sa otvorili brány volebných miestností - oficiálne sa začali parlamentné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok