Turecku zabili množstvo vojakov, migrantov možno pustí do EÚ

TA3 TASR SITA
28.2.2020 10:31

V Sýrii sa mimoriadne zhoršila situácia, čo môže mať nepredvídateľné dôsledky. Turecko prišlo pri sýrskom nálete o najmenej 33 vojakov a sľubuje tvrdú odvetu. Už začalo s ofenzívou. Rusko, ktoré sýrsky režim podporuje, tvrdí, že tureckí vojaci boli zamiešaní "medzi teroristami". Agentúra Reuters uviedla, že Ankara už nebude brániť masám migrantov v prechode do Európy.

Utečencom nebudú brániť v pohybe

Turecko už viac nebude brániť utečencom zo Sýrie v ich snahe dostať sa do Európy. Vyhlásil to jeden z vysokých tureckých predstaviteľov, píše agentúra Reuters. Ako uviedol zdroj, tamojšia polícia, pobrežná stráž a príslušníci pohraničných bezpečnostných zložiek dostali rozkaz, aby utečencom nebránili pri prekračovaní pozemných hraníc a nezastavili ich ani počas plavby cez more.

Podľa tureckých médií mieria skupiny utečencov k hraniciam EÚ. Stovky migrantov vraj prešli na severozápad krajiny smerom k hraniciam s Gréckom a Bulharskom.

Reakcia Turecka súvisí s očakávaným príchodom utečencov z provincie Idlib na severozápade Sýrie, kde prišlo od začiatku decembra minulého roka o život viac ako 300 civilistov a takmer milión obyvateľov bol vysídlený. V Turecku žije zhruba 3,7 milióna sýrskych utečencov. Na základe migračnej dohody, ktorú Turecko a EÚ uzavreli v roku 2016, poskytla EÚ Turecku miliardy eur s tým, že Ankara zamedzí prílivu migrantov do Európy.

Zabili desiatky tureckých vojakov

Počet tureckých vojakov, ktorí prišli o život počas štvrtkového leteckého útoku sýrskych vládnych síl v provincii Idlib na severozápade Sýrie, sa zvýšil na najmenej 33. Pri útoku utrpelo zranenia desiatky ďalších. Turecko z útoku obviňuje sýrsku vládu a prisľúbilo jej odvetu. "Na všetky známe ciele sýrskej vlády útočia turecké vzdušné a pozemné sily," povedal podľa agentúry AP Fahrettin Altun, hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s tým, že ide o reakciu na zabitých tureckých vojakov. Čierno-biele zábery zachytávajúce nálety na sýrske ciele odvysielali spravodajské stanice tureckej televízie.

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že príslušníci tureckej armády, ktorí sa dostali pod paľbu sýrskej armády, boli zamiešaní "medzi teroristami". Pod paľbu sýrskych síl dostali podľa ministerstva tí tureckí vojaci, ktorí "boli primiešaní vo formáciách teroristických skupín", pričom Ankara o ich prítomnosti v danej oblasti neinformovala. "Ruské vzdušné sily v danej oblasti neoperujú," dodalo ministerstvo.

Sýrske vládne sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, v priebehu posledných dní dobyli množstvo obcí v regióne okolo mesta Idlib aj na juhu tejto provincie, ktorá je poslednou významnou baštou povstalcov. Napriek dohodnutému prímeriu pokračovali sýrske sily v útokoch aj počas posledných týždňov, pričom prevzali kontrolu nad väčšími územiami. Turecko zaznamenalo vo štvrtok v tejto oblasti najvyšší počet úmrtí svojich vojakov za jeden deň, odkedy Ankara po prvý raz vstúpila do vojenského konfliktu v Sýrii v roku 2016.

Ruské fregaty sú už na ceste

Dve fregaty ruskej Čiernomorskej flotily - Admirál Makarov a Admirál Grigorovič - vyzbrojené vysoko presnými riadenými raketami typu Kalibr-NK sa plavia cez Bosporský a Dardanelsky prieliv smerom do Stredozemného mora. Potvrdil to hovorca Čiernomorskej flotily Alexej Ruľov. Ide o reakciu na vyostrenie konfliktu s Tureckom? Podľa Ruľova ide o plánovaný presun lodí z prístavu Sevastopol do námornej zóny, kde sa stanú súčasťou trvalo dislokovanej skupiny ruských námorných síl v Stredozemnom mori. Obe tieto fregaty sa v minulosti zúčastňovali na ruskej operácii proti militantom pri pobreží Sýrie, kde sa od decembra 2019 nachádza aj tretia fregata Čiernomorskej flotily Admirál Essen.

Organizácia Spojených národov vyzvala podniknúť bezodkladné kroky v severozápadnej Sýrii a varovala, že riziko ešte väčšej eskalácie konfliktu rastie každou hodinou. "Generálny tajomník (Antonio Guterres) opakuje svoju výzvu na okamžité prímerie a vyjadruje mimoriadne znepokojenie nad rizikom, ktoré pre civilistov predstavujú eskalujúce vojenské akcie," povedal vo vyhlásení hovorca OSN Stephane Dujarric. "Bez okamžitej akcie rastie každou hodinou riziko ešte väčšej eskalácie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok