Útok zabil vyše 20 Turkov, Erdogan zvolal mimoriadne stretnutie

TA3 TASR ČTK
27.2.2020 23:30

Najmenej 29 tureckých vojakov zahynulo vo štvrtok počas leteckého útoku sýrskych vládnych síl v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Oznámil to guvernér tureckej provincie Hatay ležiacej neďaleko hraníc so Sýriou, ktorého citovala štátna tlačová agentúra Anadolu.

"S ľútosťou musím povedať, že počet mŕtvych sa zvýšil na 22," povedal najskôr guvernér, ktorého slová boli odvysielané v televízii. Neskôr aktualizoval počet mŕtvych na najmenej 29.

V predchádzajúcom vyhlásení uviedol, že usmrtených bolo deväť tureckých vojakov. Ako dodal, viacerých vážne zranených vojakov ošetrujú v nemocniciach. Dovedna prišlo vo štvrtok podľa agentúry AP v Sýrii o život 25 tureckých vojakov. Zvyšní traja zahynuli pri útoku, ku ktorému došlo už skôr počas dňa.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok po útoku na svoj prezidentský komplex v Ankare zvolal mimoriadne stretnutie v súvislosti so situáciou v Idlibe. Zúčastnili sa na ňom ministri a predstavitelia tureckej armády. Úrad prezidenta potvrdil, že stretnutie trvalo dve hodiny, avšak neuviedol, na čom sa jeho účastníci dohodli.

Sýrske vládne sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, v priebehu posledných dní dobyli niekoľko obcí v regióne okolo mesta Idlib. Ten je poslednou významnou baštou povstalcov. Letecké útoky a ostreľovanie si v utorok v tejto oblasti vyžiadali životy 19 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok