Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ventus: Prvý ručný diaľkomer s 3D mapovaním vetra pre strelcov

Ventus: Prvý ručný diaľkomer s 3D mapovaním vetra pre strelcov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zariadenie Trijicon Ventus vyzerá ako ďalekohľad, no v skutočnosti ide o prvé ručný diaľkomer na svete, ktorý je schopný poskytnúť trojrozmerné údaje o vetre na viacerých miestach medzi strelcom a terčom vzdialeným až 457 metrov (500 yardov).

Odchýlka vetra môže byť problém pri streľbe na dlhšiu vzdialenosť, kedy vietor ťahá guľku zo svojej dráhy. Špecialisti zo spoločnosti Trijicon však prišli zo zariadením, ktoré poskytne športovým a vojenským strelcom všetky potrebné informácie, ktoré potrebujú na to, aby vedeli rátať s poryvom vetra počas mierenia na cieľ v diaľke.

Ručný diaľkomer s 3D mapovaním vetra Ventus.

Ručný diaľkomer s 3D mapovaním vetra Ventus funguje tak, že vysiela signál pomocou technológie LiDAR, ktorý sa čiastočne odráža časticami vo vzduchu. Pohyb týchto častíc je vďaka dopplerovho efektu dostatočný na to, aby mierne posunul vlnovú dĺžku vracajúceho sa laserového signálu. Ventus dokáže tieto pohyby prečítať v troch rozmeroch a to až v šiestich rôznych bodoch medzi strelcom a cieľom. Dokáže získať údaje o čelnom, zadnom aj bočnom vetre, ktoré sa dajú použiť na presné nastavenie na cieľ.

Laser na báze optického vlákna je tiež schopný lokalizovať cieľ až do vzdialenosti 4 572 metrov (5 000 yardov), čo je údajne vzdialenosť dlhšia až o 30 percent ako najdlhší potvrdený výstrel ostreľovača. Zariadenie Ventus bolo vyrobené a testované tak, aby svojou odolnosťou vyhovovalo vojenským špecifikáciám a malo by sa tak dať použiť aj ako pomôcka pre vojenských pozorovateľov v teréne.

Ručný diaľkomer s 3D mapovaním vetra Ventus.

Verzia ručného diaľkomeru Ventus X navyše pridáva Bluetooth pripojenie a aj balisticky navrhnuté zariadenie, ktoré dokáže merať teplotu, stratosférický tlak, uhly sklonu, aktuálnu silu vetra a možný dostreľ pre vypočítanie pravdepodobnosti prvého zásahu. Tieto informácie sa odosielajú do mobilnej aplikácie v smartfóne, ktorá pridáva geolokáciu a rôzne ďalšie namerané štatistiky.

Cena zatiaľ nebola oznámená, pričom dostupnosť sa očakáva v druhej polovici tohto roku.

Sprievodná mobilná aplikácia k verzii zariadenia Ventus X.