Aktivisti majú odkaz pre vládu, pred Svätoplukom zapálili planétu

TA3 SITA
26.2.2020 18:46

Aktivisti z Greenpeace Slovensko pred sochou Svätopluka na Bratislavskom hrade symbolicky zapálili maketu horiacej planéty. Touto aktivitou chcú upozorniť budúcu vládu na dôležitosť prijímania opatrení v boji proti klimatickej kríze. Ekologickí aktivisti zároveň rozvinuli pri makete Zeme transparenty s heslami „Váš hlas je šanca pre klímu“, „Klimatické voľby 2020“ a „Nespáľme si budúcnosť“.

Aktivisti majú odkaz pre vládu, pred Svätoplukom zapálili planétu
SITA/Alexandra Čunderlíková

Podľa programovej riaditeľky Greenpeace Slovensko Kataríny Juríkovej by si politické strany mali uvedomovať vážnosť situácie, v akej sa naša planéta nachádza. „Chceme dať najavo, v akom kritickom stave sa nachádza naša planéta. Tá je v plameňoch a klimatická kríza je tu. Ak nezačneme konať, následky budú naozaj katastrofálne. Na Slovensku hovoríme o 50 až 60 percentom úbytku vody, devastujúcich suchách, ktoré môžu trvať aj niekoľko rokov a vážnych následkoch pre zdravie obyvateľov,“ povedala.

Juríková vyzýva k zodpovednosti aj voličov, ktorí sa zúčastnia sobotňajších volieb. Podľa nej by mali brať pri rozhodovaní, ktorej strane odovzdať svoj hlas, do úvahy aj to, aké programové riešenia v oblasti ochrany životného prostredia daná strana ponúka. „Potrebujeme konať. Kroky, ktoré uskutoční nasledujúca vláda budú rozhodovať nielen o našej budúcnosti, ale aj o budúcnosti budúcich generácií. Potrebujeme, aby ľudia išli voliť, aby sa rozhodli zodpovedne a volili s prihliadnutím na klimatické ambície jednotlivých strán,“ dodala Juríková.

Organizácia Greenpeace Slovensko je súčasťou celosvetovej organizácie Greenpeace. Tá vznikla v roku 1969 v kanadskom Vancouveri, sídli v Amsterdame. Hlavnou náplňou organizácie je snaha o celosvetovú ochranu vody, pôdy, ovzdušia a živočíšnych a rastlinných druhov. Greenpeace často organizuje protestné akcie, ktorými sa snaží poukázať na konkrétne problémy v oblasti ochrany prírody a apelovať na vlády jednotlivých krajín, ako aj medzinárodné či celosvetové spoločenstvá krajín, aby nachádzali konkrétne riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok