PR správa

Poznanie ovariálnej rezervy je kľúčové pre ženy, ktoré plánujú v budúcnosti dieťa

PR
26.2.2020 16:20

Odsúvanie tehotenstiev do vyšších vekových kategórií so sebou nesie riziko, že žena nemusí odhadnúť svoj čas správne. Ak sa rozhodne mať dieťa v období, keď jej to už jej reprodukčné zdravie nedovolí, premešká svoj čas. Aby sa tomuto riziku vyhla, je dôležité poznať stav vaječníkov. Odhalí ho jednoduché vyšetrenie ovariálnej rezervy, teda zásoby vajíčok vo vaječníkoch.

Poznanie ovariálnej rezervy je kľúčové pre ženy, ktoré plánujú v budúcnosti dieťa
ČTK

Centrum pre asistovanú reprodukciu Gyncare v Nitre poskytuje vyšetrenie ovariálnej rezervy v mesiacoch február a marec ZDARMA.

Prečo je dôležité poznať svoju ovariálnu rezervu?

Ovariálna rezerva je množstvo vajíčok, ktoré dostane každá žena pri narodení „do vienka“. Žiadna ju nemá rovnakú. O tom, koľko ich máte, nerozhodujete samy, bolo to za vás určené už počas embryonálneho vývoja. V priebehu života sa vajíčka ďalej nevyvíjajú, iba zanikajú. Vekom ich počet automaticky klesá a po 30. roku života sa výrazne znižuje. U žien s nízkou ovariálnou zásobou sa vajíčka „vyčerpajú“ menštruačnými cyklami oveľa skôr, ako by si to uvedomovali, teda ešte pred tridsiatkou. Reprodukčný vek totiž nekorešponduje s vekom reálnym. Už 8 rokov pred menopauzou je kvalita vajíčok taká, že žena má len minimálnu šancu spontánne otehotnieť a porodiť. 

Nedovoľte nedostatku informácií o svojom reprodukčnom zdraví zmariť túžbu po dieťati

Ak patríte medzi aktívne ženy, ktoré nechcú prerušiť pracovné tempo, alebo nemajú vhodného partnera, prípadne majú iné dôvody, pre ktoré nie sú ešte pripravené stať sa matkou, existuje možnosť preventívneho vyšetrenia stavu ovariálnej rezervy. Vyšetrenie je ideálne aj pre ženy, ktoré sa už dlhší čas s partnerom snažia o dieťatko a nedarí sa im.  

Najpresnejším laboratórnym ukazovateľom zásoby vajíčok vo vaječníkoch je Anti-Műllerian hormón (AMH). Ide o molekulu, ktorú produkujú bunky obklopujúce vajíčka vo vaječníkoch – bunky folikulov. Analyzuje sa z krvi v laboratóriu. Výsledkom je číslo, ktoré napovie odborníkovi veľa. V určitom stupni vývoja sú už folikuly viditeľné aj na ultrazvuku. Počet týchto antrálnych folikulov pri ultrazvukovom vyšetrení je druhým najdôležitejším ukazovateľom rezervy vaječníkov a označuje sa skratkou AFC. Tieto dva parametre (AMH a AFC) sú považované za najspoľahlivejšie na zistenie kapacity vaječníkov.

Dá sa poistiť plodnosť?

Je pravda, že biologické hodiny ťažko oklameme, no existuje určité riešenie. Je ním mrazenie vajíčok, ktoré zabezpečí ženám mať vlastné dieťa aj v neskoršom veku. Odobraté vajíčka totiž nestarnú. Preto ak sa pre tento krok rozhodnete, ideálne je podstúpiť ho čo najskôr, kým majú vajíčka najvyššiu kvalitu.   

Vyšetrenie ovariálnej rezervy v centre Gyncare zahŕňa:
Ultrazvukové vyšetrenie, ktorým sa stanoví počet antrálnych folikulov.
Odber krvi na stanovenie Anti-Műllerian hormónu (AMH).
Vyhodnotenie vzorky. 
Osobná konzultácia výsledku s gynekológom.


Dve návštevy centra poskytnú žene cenné informácie o jej reprodukčnom zdraví. Stačí sa objednať +421 800 300 000, nitra@gyncare.sk, www.gyncare.sk.
Centrum Gyncare v Nitre sídli na Novozámockej 67.
Ordinačné hodiny: Po – Pi: 7.30 – 14.30 h

Viac informácií o Centre pre asistovanú reprodukciu Gyncare nájdete na www.gyncare.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok