Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei prináša rýchlejší skladací smartfón s upraveným závesom

Huawei prináša rýchlejší skladací smartfón s upraveným závesom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rok po príchode prvého skladacieho smartfónu Mate X oznámil čínsky výrobca Huawei jeho nasledovníka. Je ním model Mate Xs, ktorý na prvý pohľad vyzerá podobne, no zakladá si na rýchlejšom procesore, prerobenom ohybnom závese či podporou 5G siete.

Nový skladací smartfón Huawei Mate Xs pôsobí navonok veľmi podobne ako minuloročný Mate X. V zloženom tvare má vpredu 6,6 palcový hlavný OLED displej s rozlíšením 2 480 x 1 148 pixelov a na zadnej strane sekundárny 6,4 palcový displej s rozlíšením 2 780 x 892 pixelov. Po rozložení smerom von o 180 stupňov sa zo smartfónu stane mini tablet s 8 palcovým displejom, ktoré rozlíšenie je 2 480 x 2 200 pixelov.

Samozrejmosťou je natívna podpora pre funkciu viacerých obrazoviek a podľa výrobcu získajú používatelia aj na rozloženom displeji špičkovú kvalitu obrazu, sýte farby a jas. Je to možné vďaka opticky číremu lepidlu medzi dvomi vrstvami polyimidu. Prerobený mechanický záves je vyrobený z tekutého kovu na báze zirkónia, ktoré by malo poskytnúť väčšiu odolnosť. Záves pritom skladá viac ako sto vzájomne prepojených komponentov.

Skladací smartfón Huawei Mate Xs.

Nadšenci mobilnej fotografie môžu využiť štvoricu objektívov Leica, ktoré sú vertikálne umiestnené pozdĺž boku telefónu. Hlavný širokouhlý objektív s clonou F 1,8 má rozlíšenie 40 megapixelov. K dispozícii je ultraširokouhlý 16 megapixelový objektív s clonou F 2,2, 8 megapixelový teleobjektív s optickou stabilizáciou obrazu a clonou F 2,4 a 3D kamera pre snímanie hĺbky priestoru. Svetlená citlivosť ISO môže dosiahnuť hodnotu až 204 800. Orientácia štvoritého fotoaparátu umožní jeho využitie aj pre snímanie selfie záberov.

Mate Xs sa môže pochváliť novým osemjadrovým procesorom Kirin 990 5G, ktorý obsahuje dve „super veľké“ jadrá jadrá Cortex A76, dve „upravené veľké“ jadrá Cortex A76 a štyri menšie jadrá Cortex A55. Grafický výkon zabezpečí 16-jadrové GPU Mali-G76. Súčasťou systému je aj umelá inteligencia, ktorú zabezpečí neurónová procesorová jednotka postavená na architektúre Da Vinci od spoločnosti Huawei.

Skladací smartfón Huawei Mate Xs.

Telefón je vybavený batériou s kapacitou 4 500 mAh, dvojpásmovým pripojením Wi-Fi 802.11ac, technológiou Bluetooth 5.0 a a pripojením pomocou kábla USB-C. Chýba však 3,5 mm jack konektor pre klasické slúchadlá. Integrovaný modem podporuje mobilné siete 2G, 3G, 4G a celé spektrum 5G.

Smartfón Mate Xs bohužiaľ nemá operačný systém Android, ale vlastný systém s názvom EMUI10.0.1, ktorý je založený na platforme Android Open Source Project. Takže používatelia nebudú mať prístup do obchodu Play. No spoločnosť Huawei vylepšila svoju vlastnú distribučnú platformu pre aplikácie a Mate Xs bude jedným z prvých na trhu s novým obchodom AppGallery.

Skladací smartfón Huawei Mate Xs, s 512 GB úložiskom a 8 GB RAM, sa bude celosvetovo predávať od budúceho mesiaca za cenu 2 499 euro.

Skladací smartfón Huawei Mate Xs.