Skončila sa posledná schôdza, známky ani prídavky neprešli

TA3 SITA TASR
26.2.2020 09:12

Mimoriadna schôdza NR SR pokračovala i po tom, ako sa Smeru, SNS, ĽSNS, Sme rodina a časti nezávislých poslancov podarilo schváliť zavedenie 13. dôchodkov. Poslancov malo čakať rušenie diaľničných známok a násobenie prídavkov na dieťa. Parlament zasadol posledný deň pred voľbami. Dianie okolo schôdze sledujeme online.

Online sme ukončili

23:40 Tesne pred začiatkom moratória ukončujeme aj náš online článok.

16:35 K mimoriadnej schôdzi sa počas pracovnej cesty v Moskve vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. Je mu ľúto, že sa nepodarilo presadiť zdvojnásobenie prídavkov na deti, zároveň však verí, že parlament sa po voľbách k téme prídavkov vráti. "Pevne verím, že po voľbách sa k tomu budeme môcť veľmi rýchlo vrátiť a ešte ten legislatívny proces stihnúť tak, aby od 1. 1. 2021 rodiny s deťmi takéto zdvojnásobené rodinné prídavky mohli dostať," povedal Pellegrini.

13:40 Podľa poslanca SaS Martina Klusa bolo zrejmé, že v prípade prídavku nie je dohoda. Prekvapený nebol ani predseda poslaneckého klubu OĽANO Eduard Heger, podľa ktorého sa hrá o politické body. "Cítia padajúce preferencie a snažia sa zachraňovať situáciu," vyhlásil s tým, že v prípade prídavku na dieťa ide podľa neho o politikárčenie.

Predseda Sme rodina Boris Kollár avizoval podporu prídavku na dieťa, pretože je za akúkoľvek formu podpory matiek s deťmi. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý označil sociálne opatrenia na schôdzi ako "volebnú korupciu".

13:35 Poslankyňa Smeru-SD Darina Gabániová zdôraznila, že takýmto spôsobom treba podporovať rodiny. "Sociálny status patrí všetkým ľuďom, to je základ sociálnej demokracie," podotkla. "Spravil niekto viac pre tento národ ako my, čo sa týka sociálnych vecí? Dal im niekto viac z tej prosperity krajiny? Z tých peňazí, ktoré táto spoločnosť vyrobí?" reagovala na otázku, prečo s opatreniami prišli len pár dní pred voľbami.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zopakoval, že avizovali nepodporenie opatrení. "Lebo nie je to systémové a nie je to adresné," myslí si.

13:30 Vývoj schôdze neprekvapil koaličných ani opozičných poslancov. Uviedli to po tom, ako sa schôdza ukončila bez rokovania o zvýšení prídavku na dieťa. "My sme to predpokladali, že to takto skončí. Dosiahli sme to, čo sme dosiahnuť chceli, to je, že Istanbulský dohovor bol definitívne pochovaný," poznamenal poslanec SNS Anton Hrnko. Pri prídavku na dieťa uviedol, že to stopli iné kluby, nie SNS.

13:10 Minister práce Ján Richter je sklamaný z toho, že sa parlamentu nepodarilo rozhodnúť o zvýšení prídavku na dieťa. Avizoval však, že toto opatrenie aj naďalej zostáva prioritou strany. Podľa Richtera prijatie tohto opatrenia "bolo by takým pekným zavŕšením", pretože sa prijali zmeny pri príspevku pri narodení dieťaťa, materského, ako aj rodičovskom príspevku. Richter podotkol, že vláda bola pripravená diskutovať o prípadných zmenách pri prídavku na dieťa. "Pokiaľ nebola vôľa otvoriť vôbec túto otázku, tak sme to museli akceptovať. Som prekvapený. Predpokladal som, že všetci tí, ktorí podporili dôchodky, že budú súčinní a podporia kvázi to vyrovnanie aj smerom k mladým rodinám. Bez ohľadu na to, či po voľbách budeme vo vláde, alebo v opozícii, jeden z prvých návrhov, ktoré budeme iniciovať, bude tento," avizoval Richter.

11:42 Prezidentka bude podľa Danka veľmi riskovať, keď nepodpíše zavedenie 13. dôchodku, pretože peniaze na toto opatrenie sú. "Principiálne stojí na pozícii, že sa spolieha na svoj tím a takisto si myslím, že odhadla, že má čas. Osobne si myslím, že sa spolieha na to, že príde vláda, ktorá urobí všetko naopak ako táto vláda v tejto oblasti," podotkol v súvislosti so schválenými návrhmi na súčasnej schôdzi parlamentu.

"Sú ľudia, ktorí majú liberálnejšie myslenie, ale ja im vždy hovorím, že ich liberálne myslenie sa končí tam, kde sa potláča právo iného, a potom sú tu ľudia, ktorí jednoducho nechcú takýto posun v spoločnosti," poznamenal na margo Istanbulského dohovoru.

11:38 Poslanci odhlasovali ukončenie poslednej schôdze tohto parlamentu. Za hlasovalo 54 z 88 prítomných. Danko na záver zaželal všetkým všetko dobré a "úspešný politický boj".

11:36 Ani tentoraz to nevyšlo - národná rada nebola uznášaniaschopná. Danko navrhol ukončenie poslednej schôdze v tomto volebnom období.

11:35 Prestávka sa skončila.

11:09 Parlament hlasoval o skrátenom konaní pri znásobení prídavkov na dieťa - národná rada však nebola uznášaniaschopná. Danko vyhlásil prestávku do 11:30 s tým, že ak sa situácia ešte raz zopakuje, schôdza sa ukončí.

11:05 Predseda parlamentu Andrej Danko otvoril rokovací deň.

10:40 Predstavitelia Smeru žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby novelu zákona k zavedeniu trinástych dôchodkov podpísala ešte do sobotňajších parlamentných volieb. "Požiadali sme prezidentku o prijatie. Toto je situácia, kedy by sa mala pani prezidentka v maximálnej miere prejaviť ako nadstranícka," povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Strana Smer- má podľa neho veľký záujem na tom, aby hlava štátu prijala definitívne rozhodnutie k trinástym dôchodkom ešte do parlamentných volieb. Nárok na trinástu penziu bude mať podľa ministra 1 milión 423 tisíc penzistov. "Je to veľmi veľká skupina ľudí, ktorá očakáva zvýšenú podporu," povedal.

10:30 Pozrite si tlačovú besedu Smeru-SD s výzvou prezidentke Zuzane Čaputovej. Smer a Jednota dôchodcov ju požiadali o prijatie.

10:10 Strana Dobrá voľba nepodporovala mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa o 13. dôchodkoch rokovalo. "Nemyslíme si, že bola úprimná, ani dôvody na formu skráteného rokovania. Avšak tak, ako som sa vyjadril viackrát mediálne, ak by prišlo ku konečnému hlasovaniu, nezradíme náš sľub a program. Sme za spravodlivejšie dôchodky, najmä u tých najnižších, ktorí niektorí odrobili 40 rokov ako učitelia a žijú z nedôstojného príjmu," uviedol v stanovisku pre médiá líder Dobrej voľby Tomáš Drucker.

10:05 KDH nebude navrhovať zrušenie včera schváleného 13. dôchodku. "Strana Smer-SD a ich nová koalícia schválila 13. dôchodok, ktorý nemá krytie v štátnom rozpočte. Nemáme problém so zvyšovaním dôchodkov, pokiaľ to možnosti rozpočtu dovoľujú," uviedlo v stanovisku pre médiá KDH. "Budeme zodpovedne hľadať možnosti, ako nájsť dodatočné zdroje na to, aby mohol byť vyplatený. Niečo sa bude dať ušetriť, niečo sa bude dať vybrať viac a využijeme ešte jednu možnosť, ako získať dodatočné zdroje," priblížilo KDH.

9:45 O 10:00 sa uskutoční tlačová beseda ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Jána Richtera, poslanca NR SR a člena výboru NR SR pre sociálne veci Erika Tomáša a predsedu Jednoty dôchodcov Slovenska Jána Lipianskeho. Tlačová beseda nesie názov Výzva prezidentke Slovenskej republiky.

09:30 Takýto postup už včera avizoval Andrej Danko. Po neúspešnom hlasovaní povedal, že prerokuje možnosť stiahnutia návrhu alebo iné technické riešenie situácie s premiérom Petrom Pellegrinim. Danko v utorok vyhlásil, že rešpektuje vôľu hlasujúcich na sociálnej sieti, kde sa viac ľudí priklonilo k ponechaniu diaľničných známok. Komunikoval to aj koaličným partnerom.

09:20 Vláda na mimoriadnom rokovaní schválila späťvzatie návrhu na zrušenie diaľničných známok. Parlamentu sa v uplynulých dňoch opakovane nepodarilo odhlasovať skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu. Nebude sa teda ním viac zaoberať.

09:00 Dianie okolo mimoriadnej schôdze sme sledovali aj v utorok. Pozrite si včerajší online článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok