Poslanci dohovor o predchádzaní násiliu na ženách odmietli

TA3 SITA
25.2.2020 17:37

Poslanci národnej rady odmietli Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu, ktorý je známy aj ako Istanbulský dohovor. Hlasovalo proti nemu 96 zo 113 prítomných členov zákonodarného orgánu.

Poslanci dohovor o predchádzaní násiliu na ženách odmietli
SITA/Branislav Bibel

Poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Ondrej Dostál nepochodil s procedurálnym návrhom, aby parlament prerušil rokovanie o tomto dohovore do 13. marca 2020. Keďže parlament nebol ani v utorok uznášaniaschopný pri novele zákona, ktorej cieľom je zrušiť diaľničné známky pre autá do 3,5 tony, predseda NR SR Andrej Danko prerušil rokovanie pléna do stredy do 11:00.

Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci národnej rady v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

Premiér Peter Pellegrini 10. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru. Prezidentka premiérovi navrhla, aby sa vláda obrátila na ústavný súd s tým, že bude rozhodnutie poslancov rešpektovať, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k Istanbulského dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok