Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Microsoft prezradil, aký grafický výkon môžeme očakávať v Xbox Series X

Microsoft prezradil, aký grafický výkon môžeme očakávať v Xbox Series X
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová herná konzola Xbox Series X by mala byť hotová do konca roka, no namiesto toho, aby nám spoločnosť Microsoft poskytla všetky podrobné informácie naraz, zdá sa, že jej vyhovuje vydávať len malé omrvinky. Tento raz sa podelila o bližšie informácie týkajúce sa procesorov, grafických možností a niektorých ďalších funkcií.

Pripravovaná herná konzola Xbox Series X od spoločnosti Microsoft sa momentálne najviac pýši silou grafického výkonu. Podľa tlačovej správy by mal výkon GPU dosahovať až 12 teraflopov, čo je o osemkrát viac ako v hernej konzole XboX One a dvakrát viac ako v modeli Xbox One X. Grafiku bude podporovať procesor navrhnutý na mieru, ktorý bude postavený na najnovších architektúrach Zen 2 a RDNA od spoločnosti AMD.

Pre oblasť vizuálne vylepšenia chystá spoločnosť Microsoft niečo, čo nazýva ako tieňovanie s premenlivou hodnotou (Variable Rate Shading - VRS). Táto technika umožní vývojárom hier uprednostňovať schopnosť GPU sa zamerať skôr na určité veci, ako je hlavná postava alebo dôležitý objekt, než na všetky veci na obrazovke. To by malo udržať stabilnú rýchlosť snímok pri vysokom rozlíšení. Microsoft dokonca tvrdí, že v rozlíšení 8K by to mohlo byť až 120 snímok za sekundu.

Pripravovaná herná konzola Microsoft Xbox Series X.

Rýchlosť načítania hier, a to aj v prípade hier s obrovským otvoreným svetom, by malo zrýchliť SSD úložisko. Zrýchlenia sa dočká aj konektivita. Diaľkový herný ovládač bude môcť s hernou konzolou komunikovať rýchlejšie prostredníctvom niečoho, čo Microsoft nazýva ako Dynamic Latency Input (DLI). Prepojenie konzoly s televízorom prostredníctvom HDMI bude podporovať režimy, ktoré automaticky prepínajú obrazovku na najnižšiu latenciu a synchronizujú obnovovaciu frekvenciu televízora s obnovovacou frekvenciou hry.

K dispozícii bude aj funkcia rýchleho obnovenia, ktorý umožní hráčom dostať sa naspäť na miesto, kde naposledy v hre skončili. Toto dokážu aj súčasné herné konzoly, ale len s jednou hrou naraz. V prípade Xbox Series X sa tak zrejme umožní vrátenie sa do prerušeného stavu vo viacerých hrách naraz.

Stále ešte o pripravovanej hernej konzole Xbox Series X nevieme všetko. Microsoft by nás mohol dokŕmiť novými detailmi napríklad počas veľtrhu E3. Ten sa bude konať v júni a pravdepodobne práve tam sa konzole dostane honosnej prezentácie.