Poslanci schválili trináste dôchodky, hlasovali aj o Istanbule

TA3 TASR SITA
25.2.2020 16:34

Po turbulentnom minulom týždni poslanci pokračovali v rokovaní o sporných vládnych sociálnych opatreniach a o Istanbulskom dohovore. Opozičná blokáda bola prelomená, parlament odhlasoval zrýchlené konanie pri 13. dôchodkoch a potom ich aj expresne rýchlo schválil. Dianie okolo mimoriadnej schôdze sme s vami sledovali online.

Poslanci schválili trináste dôchodky, hlasovali aj o Istanbule
TASR

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

20:17 Dnešný rokovací deň a schválenie 13. dôchodkov sme zhrnuli aj do večernej reportáže. Pozrite si ju.

20:07 Pozrite si aj našu predvolebnú debatu v rámci relácie Téma dňa, v ktorej vystúpili Andrej Danko, Boris Kollár, Alojz Hlina a Richard Sulík, ktorí sa okrem iného vyjadrili aj k dnešnému hlasovaniu v parlamente.

19:25 Prezidentka Čaputová sa k prerokovaným zákonom na parlamentnej schôdzi vyjadrí až po voľbách. Na posúdenie zákonov jej začne plynúť 15-dňová lehota po tom, ako jej budú doručené. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

19:12 Ako na sociálnej sieti uviedol Andrej Kiska trináste dôchodky by nezrušili, aj keď ide podľa neho o predvolebnú korupciu, a nová vláda na ne bude musieť nájsť zdroje.

18:52 Svoju reakciu k hlasovaniu v parlamente zverejnil aj líder PS/spolu Michal Truban.

18:39 "Nevidíme zmysel dávať 13. dôchodok aj ľuďom, ktorí majú dôchodok cez 1000 eur," povedal v predvolebnej debate v rámci našej relácie Téma dňa Richard Sulík, peniaze by radšej rozdelil rozumnejšie.

18:30 Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý si myslí, že hlasovanie parlamentu, ktorým odmietol Istanbulský dohovor, neprináša nič ani odporcom, ani stúpencom dohovoru. Ide podľa neho len o zbytočné vyvolávanie vášní, navyše sa podľa neho pri hlasovaní o tejto medzinárodnej zmluve závažne porušil zákon.

Beblavý tvrdí, že odporcom dohovoru neprináša utorkové hlasovanie nič, pretože SR ho neratifikovala a ani nebola v procese ratifikácie. Ak by budúca vláda chcela, môže ho podľa Beblavého ratifikovať. Hlasovanie preto podľa neho nemá žiadny praktický dôsledok. Istanbulský dohovor podľa Beblavého podpísalo všetkých 27 členských štátov EÚ a Slovensko bude prvý štát EÚ, ktorý svoj podpis pod dohovorom odvolá. Dodal, že z 27 štátov, ktoré dohovor podpísali, už platí v 21 krajinách.

Hlasovanie o odmietnutí Istanbulského dohovoru označil poslanec za predvolebnú lož, pretože uznesenie parlamentu nebolo prijaté v súlade so zákonom. "Rokovací poriadok hovorí jasne, takáto zmluva môže byť prijatá alebo odmietnutá až po tom, ako sa 30 dní o nej rokuje, toto vôbec nebolo dodržané," uviedol Beblavý na utorkovej tlačovej konferencii.

18:25 V stanovisku lídra Dobrej voľby Tomáša Druckera, ktoré zaslala médiám hovorkyňa, sa uvádza, že strana podporila trinásty dôchodok v treťom čítaní prostredníctvom troch poslancov.

"Nepodporovali sme túto schôdzu, nemyslíme si, že bola úprimná, ani dôvody na formu skráteného rokovania. Avšak tak, ako som sa vyjadril viackrát mediálne, ak by prišlo ku konečnému hlasovaniu, nezradíme náš sľub a program," píše sa v Druckerovom stanovisku, pričom dodáva, že ak jeden z bodov programu, ktorý komunikujú je 13. dôchdok, nemôžu hlasovať proti.

18:20 "Smer a ich nová koalícia dnes schválil 13. dôchodok, ktorý nemá krytie v štátnom rozpočte. Aby nedošlo k omylu, my nemáme problém so zvyšovaním dôchodkov, pokiaľ to možnosti rozpočtu dovoľujú," píše KDH v tlačovej správe, v ktorej hnutie uviedlo, že nebude navrhovať zrušenie 13. dôchodku a bude "zodpovedne hľadať možnosti ako nájsť dodatočné zdroje na to, aby mohol byť vyplatený."

18:15 Minister práce Ján Richter na tlačovke skonštatoval, že sa schválením tohto opatrenia do "reálnej podoby premietla sociálna spravodlivosť".

18:09 Na spoločnej tlačovej besede Smeru a SNS Robert Fico povedal, že jeho strana má politický záujem na tom, aby schválili vyššie rodinné prídavky. "Myslím, že máme silu zajtra schváliť rodinné prídavky," povedal Fico, čím nadviazal na Dankove slová o tom, že počas moratória nechcú verejnosť rokovaním otravovať.

18:05 Poslanci z klubu SNS vyzvali prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby v súvislosti s Istanbulským dohovorom bezodkladne konala. "Vyzývame prezidentku, aby neodkladne v tejto veci konala, aby oznámila Rade EÚ, že Istanbulský dohovor na Slovensku účinný a platný nebude," zdôraznil podpredseda SNS Jaroslav Paška. Podľa vlastných slov verí, že prezidentka nebude mať námietky a urobí všetky potrebné kroky.

17:54 "S SNS sme naplnili náš sen posúvať sociálny štát ďalej," povedal po schválení 13. dôchodkov a odmietnutí Istanbulského dohovoru Robert Fico. "Tri dni pred voľbami sme dosiahli úžasný výsledok," konštatoval predseda Smeru na tlačovej besede, na ktorej viackrát nazval Bélu Bugára zradcom.

17:46 Na poslednom utorkovom hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní k zrušeniu diaľničných známok bolo prítomných len 74 poslancov. Zdržali sa poslanci z klubu Smeru-SD aj SNS. Proti hlasovala ĽSNS, nezaprezentovali sa poslanci Mosta-Híd, OĽANO, Sme rodina a väčšina nezaradených poslancov. Poslanci sa v utorok pokúšali o návrhu hlasovať niekoľkokrát. Ani raz sa však v pléne nezaprezentoval dostatok poslancov, aby bolo uznášaniaschopné.

Danko v utorok vyhlásil, že rešpektuje vôľu hlasujúcich na sociálnej sieti, kde sa viac ľudí priklonilo k ponechaniu diaľničných známok. Komunikoval to aj koaličným partnerom. Hlavné priority schôdze sú podľa neho v podobe 13. dôchodku a Istanbulského dohovoru.

17:18 Andrej Danko prerušil schôdzu do zajtra do 11:00.

17:17 Poslanci hlasovali aj o Istanbulskom dohovore.  Za nevyslovenie súhlasu s ním ich hlasovalo 95.

17:15 Prešiel aj pozmeňujúci návrh, ktorý 13. dôchodky zavádza o mesiac skôr, už od novembra.

17:08 Hlasmi poslancov Smeru, SNS, Kotlebovcov a hnutia Sme rodina v parlamente schválili zavedenie 13. dôchodkov. Za hlasovalo 88 poslancov.

16:30 Blíži sa kľúčové hlasovanie k 13. dôchodkom vrátane pozmeňujúceho návrhu Smeru i hlasovanie o Istanbule. Mali by byť o piatej popoludní. Čo bude s ostatnými opatreniami? Stále to nie je jasné.

16:00 Poslanci už ukončili diskusiu o Istanbulskom dohovore.

15:20 Dôchodcovia by mali dostať vyplatený 13. dôchodok už o mesiac skôr, a to v novembri tohto roka. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Ľubomíra Vážneho, ktorý predložil na parlamentnom sociálnom výbore k novele zákona o sociálnom poistení, ktorou sa 13. dôchodok zavádza.

14:10 Parlament pokračuje v rokovaní o Istanbulskom dohovore.

13:05 Hlas Eduarda Adamčíka nie je hlasom strany Most-Híd. Uviedla to hovorkyňa strany Klára Magdeme. Adamčík bol jedným z poslancov, ktorí dnes hlasovali za skrátené legislatívne konanie k trinástym dôchodkom. Celkovo za návrh hlasovalo 76 poslancov a deväť sa zdržalo. Okrem Adamčíka návrh podporili aj členovia zákonodarného orgánu za Smer, Slovenskú národnú stranu, Kotlebovcov, hnutie Sme rodina a niekoľkí nezaradení poslanci.

„Eduard Adamčík nikdy nebol členom strany Most-Híd. Po rozpade strany Sieť sme ho prijali s ďalšími členmi Siete. Vzhľadom na jeho posledné aktivity a hlasovania sa od neho dištancujeme," priblížila stanovisko strany Magdeme.

12:20 O tom, či sa prídavok na dieťa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 24,95 eura na 50 eur, sa podľa Roberta Fica ešte diskutuje. "Diskutujeme o tom, či nevieme nájsť iné vyjadrenie, poďme sa baviť o nejakej úľave na dani," povedal na tlačovej besede. Podľa Fica sa niektorým poslancom nepáči, aby vyššie prídavky dostali rómske deti. Ak by sa namiesto zvýšenia prídavku na dieťa podľa neho pristúpilo k vyššej úľave na dani, prínos by z toho podľa Fica mali rodičia, ktorí pracujú. O nahradení zvýšenia prídavku daňovým bonusom na dieťa chce hovoriť s premiérom Petrom Pellegrinim. "Chceme to mať vykonzultované s ministerstvom financií a ministerstvom práce," povedal.

12:15 Schôdza má podľa Andreja Danka hlavné priority v zavedení 13. dôchodku a v Istanbulskom dohovore. Skonštatoval, že dohovor prezidentka SR Zuzana Čaputová nevie parlamentu vrátiť a myslí si, že nebude mať odvahu vrátiť ani novelu zákona, ktorou by sa zaviedol 13. dôchodok. "Uvidíme, či sa podarí dostať sa k prídavkom," doplnil s tým, že po utorkovom poobedňajšom hlasovaní bude vedieť viac.

12:10 Poslanci okolo Miroslava Beblavého sa nebudú zúčastňovať na ďalšom rokovaní mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, chcú pokračovať v obštrukcii tým, že sa nebudú na schôdzi prezentovať.

Zasadanie parlamentu tesne pred voľbami je podľa podpredsedu parlamentu Martina Klusa (SaS) minimálne neetické. OĽaNO sa podľa predsedu poslaneckého klubu Eduarda Hegera pri ďalšom hlasovaní nebude prezentovať, v diskusii sa chce pýtať na financovanie opatrení.


Beblavý
vyjadril "veľké poľutovanie" nad tým, že poslanci za Sme rodina pomohli naplniť kvórum, keďže sa prezentovali. "Aj dnes sa ukázalo, na koho je a na koho nie je spoľahnutie," dodal.

12:05 Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica by mohol zákon o 13. dôchodkoch prejsť vďaka ústavnej väčšine. Na tlačovej konferencii taktiež povedal, že o rodinných prídavkoch by mal behom utorka hovoriť aj s premiérom Petrom Pellegrinim.

11:45 Andrej Danko naznačil, že rokovať by sa mohlo len do stredy. Vo štvrtok sa totiž začína volebné moratórium a predseda SNS by nerád rokoval počas neho. Dodal, že on by najradšej skončil už dnes.

11:40 Hlasovať o návrhu na skrátené legislatívne konanie k zrušeniu diaľničných známok by sa malo opäť o 17.00 h. Rovnako by mali zákonodarcovia rozhodnúť aj o zrýchlenom režime k zvýšeniu prídavku na dieťa.

11:21 Hlasovanie podľa podpredsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej svedčí o dvojakom metre pre dodržiavanie zákonov. „Toto hlasovanie svedčí o tom, že tu vládne dvojaký meter pre dodržiavanie zákonov. Chceme, aby zákony dodržiavali občania, no samotní politici ich nedodržiavajú. Rokovať o skrátenom legislatívnom konaní je možné iba v prípade, že Slovensku hrozia hospodárske škody, vojna, či sú ohrozené ľudské práva. Nič z toho však v súčasnosti Slovensku nehrozí,“ priblížila Remišová. Na ďalšom postupe sa podľa jej slov dohodnú s ostatnými opozičnými stranami. Potvrdila však, že nezaradení poslanci NR SR za stranu Za ľudí sa nebudú zúčastňovať na „tejto volebnej korupcii“. Zopakovala, že ak tieto zákony poslanci v skrátenom legislatívnom konaní schvália, je tu zákonná poistka v podobe prezidentky, ktorá môže zákony vrátiť parlamentu.

11:20 Poslanec Smeru Ľubomír Vážny odmietol rokovania s Kollárom, rovnako ako aj dohody s ĽSNS. Hlasovanie podľa jeho slov nie je náznakom žiadnej povolebnej koalície. Tvrdí, že peniaze na sociálne opatrenia budú v rozpočte. "Bolo vyjadrené ministrom financií, že bude hľadať prostriedky a podľa mňa ich nájde," poznamenal.     

"Vždy lepšie hodinu pred voľbami, ako hodinu po voľbách nič," skonštatovala poslankyňa Eva Antošová (SNS) v súvislosti s predloženými sociálnymi opatreniami na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Ľudia podľa nej môžu byť vďační za to, že sa odhlasuje niečo, čo im pomôže.

11:20 Hnutie Sme rodina podporuje 13. dôchodok a zvýšenie prídavku na dieťa. Jeho líder Boris Kollár to povedal v utorok v Národnej rade SR. Odmieta, že by o podpore návrhov rokovalo Sme rodina so Smerom-SD. "Je dôležité, aby sme vyslali signál ľuďom, že je tu politická strana, ktorá na nich bude myslieť," skonštatoval Kollár s tým, že skrátené legislatívne konanie k návrhu na zavedenie 13. dôchodku by v pléne prešlo aj bez prezentácie poslancov jeho hnutia.

11:15 Rokovanie o 13. dôchodkoch bude pokračovať o druhej popoludní, o piatej bude nasledovať hlasovanie o skrátenom konaní k diaľničným známkam.

11:10 Došlo k prelomeniu blokády, vyhlásil na brífingu poslanec a šéf Spolu Miroslav Beblavý. Pozrite si jeho vystúpenie. Schôdzu a skrátené konanie považuje Beblavý za nezákonné a za predvolebný populizmus.

11:05 Zavedenie 13. dôchodkov ide do druhého čítania, poslanci ich v prvom čítaní expresne schválili.

10:35 Poslanci pokračujú v rozprave v prvom čítaní k zavedeniu 13. dôchodku na Slovensku.

10:30 Poslanci nehlasovali ani o zrýchlenom režime v prípade zvýšenia prídavku na dieťa. Celkovo bolo prítomných na hlasovaní len 28 poslancov. Nezaprezentovali sa poslanci Smeru-SD a niektorí poslanci SNS, iní sa zdržali. Neprítomná bola aj väčšina poslancov opozície. Predseda parlamentu Andrej Danko neuviedol, kedy sa bude hlasovať o týchto dvoch návrhoch.

10:20 Národná rada pri návrhu o skrátenom konaní k diaľničným známkam opäť nebola uznášaniaschopná.

10:15 Okrem poslancov za Smer-SD, SNS a ĽSNS sa na hlasovaní o skrátenom konaní k dôchodkom zúčastnili aj poslanci za hnutie Sme rodina, ktorí sa zdržali hlasovania. Poslanci za strany Za ľudí, SaS, PS/Spolu a KDH sa na hlasovaní o skrátenom konaní nezúčastnili. 

Trinásty dôchodok má nahradiť doterajší vianočný príspevok. Nárok naň majú mať všetci poberatelia dôchodku.

10:10 Vyhlásili prestávku až do 10:20.

10:05 Poslancom sa podarilo schváliť skrátené konanie k návrhu na 13. dôchodky. Za skrátený režim hlasovalo 76 poslancov z 85 prítomných. Pri návrhu na skrátené konanie k zrušeniu diaľničných známok však nebolo dosť zákonodarcov.

09:05 Hlasovanie o prerokovaných návrhoch na skrátené legislatívne konanie k trom novelám zákonov, ktorými sa majú zvýšiť prídavok na dieťa, zrušiť diaľničné známky a zaviesť 13. dôchodok, sa očakáva okolo desiatej hodiny. Minulý týždeň to dvakrát nevyšlo - parlament nebol uznášaniaschopný.

09:00 Od deviatej hodiny ráno pokračuje mimoriadna schôdza parlamentu. Poslanci ju otvorili diskusiou o Istanbulskom dohovore, k téme vystúpil poslanec Richard Vašečka.

Februárová schôdza NR SR už nebola plánovaná. Predseda parlamentu Andrej Danko ju zvolal po tom, ako vláda schválila tri novely zákonov. Tie navrhujú skrátené konanie k zavedeniu 13. dôchodku, zdvojnásobeniu prídavku na dieťa a zrušeniu diaľničných známok. Zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ako aj samotné predložené opatrenia, pritom kritizovali viacerí opoziční poslanci aj poslanci koaličného Mosta-Híd.

Ak by parlament návrhy zákonov schválil, prezidentka Zuzana Čaputová bude mať 15 dní od ich doručenia na to, aby jednotlivé návrhy podpísala alebo vrátila do parlamentu. Do parlamentných volieb to pritom môže aj nemusí stihnúť.

Samotné rokovanie mimoriadnej schôdze sa malo začať minulý týždeň v utorok, pre obštrukciu nezaradených poslancov však schôdzu dvakrát prerušili do ďalšieho dňa a rokovať sa začalo až vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok