Koalícia podpísala zmluvy za vyše sto miliónov, tvrdia kiskovci

TA3 SITA
24.2.2020 14:22

Vládna koalícia podpísala podľa strany Za ľudí za posledný mesiac zmluvy za viac ako sto miliónov eur. Len u vicepremiéra pre informatizáciu a na finančnej správe mali za posledné týždne podpísať zmluvy v hodnote 108 mil. eur. Úrad vicepremiéra aj finančná správa už reagovali.

Koalícia podpísala zmluvy za vyše sto miliónov, tvrdia kiskovci
facebook.com/remisova.veronika

Najväčšie otázniky pri zmluve za 51 miliónov

Ako upozornila podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, najväčšie otázniky sú pri zmluve finančnej správy za 51 mil. eur. „Teraz však utajenie v podaní finančnej správy získalo úplne nový rozmer. Nielenže nie je zverejnená samotná zmluva a obsah zmluvy, no utajený je dokonca aj predmet zákazky. Je to bezprecedentné, a preto žiadame ministra financií, aby tieto údaje okamžite zverejnil a vysvetlil, načo potrebuje dať finančná správa tak súrne a pár dní pred voľbami 51 mil. eur,“ vyhlásila Remišová. 

Na firmu, s ktorou finančná správa podpísala zmluvu, pritom upozornila v inej súvislosti nadácia Zastavme korupciu. Ide o slovenskú spoločnosť, ktorú vlastní britská firma sídliaca v rodinnom dome jedného z vlastníkov, ktorá nevykazuje takmer žiaden biznis, no začala dostávať v štátnej správe veľké zákazky.

FS: Projekt absolútne nesúvisí s voľbami

Finančná správa reagovala, že projekt kybernetickej bezpečnosti absolútne nesúvisí s voľbami, keďže na ňom pracuje už niekoľko mesiacov a získala naň financie z Európskej únie z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. "Jasným dôkazom toho je, že ešte v máji minulého roka sa uskutočnilo verejné prerokovanie projektu aj za účasti odborných partnerov či zástupcov tretieho sektora, napríklad Slovensko.digital. O projekte informoval ešte v júli 2019 aj Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu," doplnila v stanovisku hovorkyňa Ivana Skokanová. Finančná správa podľa nej uvedený projekt pripravila na základe odporučení zvýšiť bezpečnosť v kybernetickom priestore.

"Pre projekt sme sa rozhodli aj z dôvodu medializovaných incidentov, pri ktorých sme boli obviňovaní z potenciálneho úniku informácií z prostredia finančnej správy. Samozrejme, chceme aj držať krok s technologickým pokrokom a efektívne reagovať na hrozby v oblasti kybernetickej bezpečnosti," uviedla ďalej hovorkyňa. Projekt predpokladá modernizáciu celého systému bezpečnosti, ochrany informačných aktív a IKT infraštruktúry finančnej správy. Cieľom je aj umožnenie elektronickej výmeny citlivých informácií a utajovaných skutočností a zároveň aj zabezpečenie dostatočnej ochrany výmeny informácií. Finančná správa totiž pracuje s citlivými a „živými“ informáciami o daňových subjektoch.

Zmluvy o "akýchsi" poradenských službách

Remišová poukázala aj na zmluvy u vicepremiéra Richarda Rašiho za 57 mil. eur. „Všetky sa týkajú akýchsi poradenských služieb. Na informatizáciu štát doteraz dal miliardu eur a výsledok je veľmi biedny. Jedným z dôvodov je aj to, že namiesto budovania tímu odborníkov na strane štátu, ktorí by vedeli odborne a dlhodobo zastupovať záujmy štátu pri rozvoji elektronických služieb, vláda stále dookola nakupuje neskutočne drahé služby poradenských spoločností. Výsledkom je, že na strane štátu chýba odbornosť a na poskytovaných službách je to vidieť,“ myslí si Remišová.

Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu oponuje a tvrdí, že podpisoval rámcovú zmluvu so šiestimi medzinárodnými konzultačnými spoločnosťami len na sumu 19,7 mil. eur a tieto služby bude využívať, ak sa ich rozhodne objednať, až budúce vedenie úradu a vláda. "Toto verejné obstarávanie sme začali pripravovať pred viac ako dvoma rokmi a prešlo kontrolou všetkých riadiacich orgánov, ktorých sa týka a dvakrát kontrolou Úradu pre verejné obstarávanie. Keďže ide o rámcovú zmluvu, jednotlivé zákazky sa budú súťažiť medzi víťaznými spoločnosťami. Zvolili sme najhospodárnejší model obstarania zákazky, pretože každé čiastkové zadanie prejde „malou“ súťažou medzi tromi dodávateľmi, s ktorými bola podpísaná rámcová dohoda, takže bude neustále vyvíjaný tlak na najnižšiu ceny pri zabezpečenej úrovni kvality," objasnil Rašiho úrad.

Obstarávané aktivity sú súčasťou riadne schválených národných projektov z jednotlivých operačných programov, kde sa rátalo so zapojením externých expertov a dodávkami ich výstupov. Absolútna väčšina aktivít, za ktoré je zodpovedný Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, bude podľa neho aj naďalej zabezpečovaná prostredníctvom interných kapacít. Externé poradenské služby bude úrad využívať iba v prípadoch, v ktorých nebude možné konkrétnu aktivitu zabezpečiť internými kapacitami a jej nesplnenie by malo výrazne negatívny dopad na výkon činností, alebo ide o externú aktivitu, ktorá je potrebná pre dodávku v niektorom z projektov financovaných z eurofondov. "Bez vysúťažených konzultačných služieb by napríklad nebolo možné pripraviť podklady na budúce programové obdobie a ďalšie čerpanie eurofondov, čo by pani Remišová, ktorá sa pasuje za odborníčku na štrukturálne fondy, mohla vedieť," uzatvára stanovisko úrad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok