Kriminálnik, či bojovník za slobodu? Začal sa súd s Assangeom

TA3 TASR
24.2.2020 14:10

Britský súd začal prejednávať americkú žiadosť o vydanie zakladateľa servera WikiLeaks Juliena Assangea do Spojených štátov. Assange nie je podľa právneho zástupcu USA bojovník za slobodu slova, ale obyčajný zločinec. Austrálčana v USA obžalovali zo špionáže a nezákonného zverejňovania tajných dokumentov. Assangea držia v londýnskom väzení.

Ohrozil zdroje informácií i životy

Spojené štáty požadujú jeho vydanie v súvislosti so zverejnením státisícov tajných amerických vojenských a diplomatických dokumentov. V prípade dokázania viny mu hrozí trest v maximálnej výške až 175 rokov. Právnik James Lewis, ktorý reprezentuje americkú vládu, vyhlásil, že skutok je jedným z najväčších únikov "utajovaných informácií v histórii Spojených štátov".

Aktivity Wikileaks podľa Lewisa vážne ohrozili zdroje amerických tajných služieb a iných ľudí, ktorí sa v dokumentoch spomínajú. "Nie je úlohou britských súdov rozhodnúť, či je Assange vinný alebo nie. Tento súd je iba o jeho vydaní. O vine sa rozhodne v Spojených štátoch," povedal Lewis.

Assangea na pojednávanie priviezli z väzenia Belmarsh, kde strávil posledných desať mesiacov po tom, ako ho zatkli na ekvádorskom veľvyslanectve, kde žil takmer sedem rokov v exile mimo dosahu britských úradov. Assange tvrdí, že pri publikovaní informácií konal ako novinár. Odvoláva sa pritom na prvý dodatok americkej ústavy, ktorý mu zaručuje slobodu prejavu. Lewis argumentuje, že "novinárčina neospravedlňuje kriminálne aktivity ani nepovoľuje porušovanie zákonov".

Na jeho strane sú aj politici či hudobníci

Novinárske a ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International a Reportérov bez hraníc upozorňujú, že obvinenia proti Assangeovi zavádzajú "desivý" precedens pre slobodu tlače a médií.Pred budovou súdu sa zhromaždili Assangeovi prívrženci. Protest na jeho podporu sa v centre Londýna konal už v sobotu. Na jeho stranu sa postavili stovky ľudí vrátane mnohých politikov, hudobníkov a ďalších celebrít.

Koniec procesu s Assangeom je stále v nedohľadne. Po týždni úvodných rečí je do mája naplánovaná prestávka. Po nej by obe strany mali predložiť dôkazy. Konečné rozhodnutie môže prísť až o niekoľko mesiacov neskôr. Je pravdepodobné, že porazená strana sa voči rozsudku odvolá. V prípade, že súd vydanie schváli, konečné slovo bude mať britská vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok