Choďte voliť, vyzvali študentov desiatky školských organizácií

TA3 SITA
24.2.2020 13:30

Študenti majú prísť 29. februára k volebným urnám a voliť strany, ktoré majú jasné vízie pre zlepšenie vysokoškolského prostredia na Slovensku. Vyzýva ich k tomu študentská rada s viac ako 70 ďalšími školskými organizáciami.

Choďte voliť, vyzvali študentov desiatky školských organizácií
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Miesto, kde budú chcieť zostať

Politické subjekty, ktoré nerešpektujú akademické slobody, spochybňujú hodnotu vzdelávania a výskumu, nie sú ochotné viesť dialóg, nepredstavujú riešenie problémov, tvrdí rada. Parlamentné voľby budú na Slovensku najbližšiu sobotu. O dôveru občanov sa v nich uchádza 24 politických strán a hnutí.

„My, dolupodpísané študentské spolky, organizácie, študentské časti akademických senátov fakúlt a univerzít a zástupcovia študentov, vyzývame všetkých mladých ľudí, aby využili svoj hlas v nadchádzajúcich voľbách do Národnej rady SR. Mladí voliči dlhodobo patria medzi najmenej zastúpené skupiny pri voľbách, pritom je to práve naša budúcnosť, o ktorej sa v nich rozhoduje,"vyjadrili sa k blížiacim sa voľbám s tým, že kroky strán oblasti vzdelávania pozorne sledujú.

"To, ktorým smerom sa Slovensko vydá, nám napriek zdaniu, nie je ľahostajné, a preto pozorne sledujeme, aké kroky navrhujú jednotlivé strany v oblasti vzdelávania a vedy, keďže tieto považujeme za kľúčové pre úspech a ďalší rozvoj Slovenska. Očakávame, že nová vláda bude v tomto duchu vytvárať na Slovensku prostredie, v ktorom budeme chcieť zostať žiť, študovať, pracovať a rozvíjať našu krajinu,“ uvádzajú organizácie.

Mená neuviedli

Podľa nich je dôležité, aby sa o zmenách v školstve viedla celospoločenská diskusia. „Štát by za žiadnych okolností nemal zasahovať do akademických slobôd jednotlivých vzdelávacích a vedeckých inštitúcií. Všetci študenti by mali mať možnosť získať vzdelanie v programe podľa ich slobodného rozhodnutia. Pri pohľade na prebiehajúcu kampaň je potrebné rozlišovať medzi kritickou analýzou vysokého školstva na Slovensku a spochybňovaním vzdelávania či výskumu ako spoločensky prospešnej činnosti. Na to, aby sa zlepšovalo naše školstvo a veda, bude potrebný celospoločenský dialóg, ktorý bude možný len vtedy, keď všetky strany budú pripravené počúvať a hľadať kompromisy pre dobro celej spoločnosti,“ dodávajú.

Organizácie neuviedli, ktoré politické strany odporúčajú. „Je ťažké si predstaviť, že niekto, bez jasnej stratégie, plánu a programu, bude schopný posunúť školstvo dopredu. O to viac, ak ide o politické subjekty, ktoré nerešpektujú akademické slobody, spochybňujú hodnotu vzdelávania a výskumu a nie sú ochotné viesť dialóg. Mladí ľudia by nemali byť vnímaní ako ľahostajní, preto chceme ako študenti vydať jasnú správu, že tieto strany pre nás nepredstavujú riešenie našich problémov. Apelujeme na všetkých, ktorí 29. februára 2020 pristúpia k volebným urnám, aby svoj hlas využili zodpovedne. Tak, aby sme sa spoločne vydali na cestu ku kvalitnejšiemu vzdelávaniu a výskumu, v slobodnom, demokratickom a atraktívnom prostredí,“ dodali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok