Vírus v Taliansku zabil piateho človeka, v Nemecku nie sú rúška

TA3 TASR SITA ČTK
24.2.2020 09:57

Taliansko oznámilo piatu obeť nového koronavírusu. Po 84-ročnom mužovi, ktorý zomrel v nemocnici v Bergame, zomrel aj 88-ročný muž z obce Caselle Landi. V Nemecku sa zas vypredali ochranné rúšky. Veľké centrum nákazy sa vytvorilo v iránskom meste Kom, kde údajne zomrelo už 50 ľudí.

Zrejme našlo pacienta číslo jeden

Väčšina talianskych obetí zomrela v regióne Lombardsko, kde sa nachádza aj Bergamo. Regionálne úrady už v 11 mestách a dedinách vyhlásili karanténu v snahe zastaviť šírenie choroby spôsobovanej koronavírusom. V oblasti uviazlo približne 50.000 obyvateľov. Úrady ako pôvodcu rozšírenia nákazy v Taliansku vystopovali 38-ročného muža, ktorého nazývajú "pacient číslo jeden".

V súčasnosti sa snažia zrekonštruovať jeho pohyb v uplynulých týždňoch a nájsť každého, s kým prišiel do kontaktu.
Na vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19, v Taliansku pozitívne otestovali už viac ako 150 ľudí.

Vypredané na týždne dopredu

Problémy hlási aj Nemecko. Rúška na tvár sa z nemeckých lekární vypredali na celé týždne a nové zásielky pravdepodobne tak skoro nedostanú. "Pri dodávkach dochádza k výrazným oneskoreniam a komplikáciám," povedal podľa predseda nemeckej asociácie farmaceutických veľkoobchodníkov Thomas Porstner. Na nedostatkový tovar sa sťažovali aj lokálni dovozcovia. Dopyt po ochranných rúškach prudko stúpol vzhľadom na nedávne prepuknutie epidémie koronavírusu, i keď ich účinnosť je minimálna, uviedol hovorca Spolkového zväzu nemeckých farmaceutických združení.

"V skutočnosti pri každodennej ochrane nepomáhajú," povedal Bernd Salzberger, výskumník z nemeckého inštitútu infekčných ochorení. Základné ochranné rúško zakrývajúce ústa a nos pred infekciou vírusom SARS-CoV-2 nechráni, dodal Salzberger. Rúška na tvár so zabudovaným ochranným filtrom sú určené pre zdravotnícky personál, ale nie sú vhodné na každodenné použitie.

Koronavírus sa šíri aj v iránskom meste Kom. Údajne zomrelo už 50 ľudí, čo je zďaleka najviac mimo územia Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok