Taliani rušia športové zápasy. Vírusom sa nakazilo vyše 100 ľudí

TA3 TASR
23.2.2020 13:19

Epidémia koronavírus naplno zasiahla sever Talianska. Z krajiny hlásia najvyšší počet nakazených v Európe. Už ich je viac ako 130 a o život prišli už traja ľudia. Úrady uzatvárajú najviac zasiahnuté oblasti. Obavy opäť vyvolávajú aj pribúdajúce obete v Ázii.

Zatvorenie tovární a škôl

Novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku nakazilo už viac ako 100 ľudí. Oznámil to v nedeľu vo vysielaní spravodajskej televízie Sky TG24 guvernér regiónu Lombardsko Attilio Fontana. Taliansko sa tak stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Najviac zo 132 infikovaných (89) hlásila práve z Lombardska. Prvé prípady boli zaznamenané aj v regiónoch Piemont a Emilia-Romagna.

Talianska vláda v súvislosti so šírením koronavírusu nariadila dočasnú izoláciu desiatich miest a obcí v regióne Lombardsko (Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a mestečka Vo v regióne Benátsko. Izolácia sa v Lombardsku týka okolo 50.000 ľudí, mestečko Vo má približne 3300 obyvateľov.

Tieto oblasti nemôžu ich obyvatelia opustiť a zvonka sa do nich nikto nedostane, keďže prístupové cesty sú zablokované, uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte. Pohyb v nich je možný iba na "osobitné výnimky". Conteho vláda však odmieta výzvy niektorých opozičných politikov na uzatvorenie suchozemských hraníc Talianska. Taliansko sa podľa premiéra nesme stať "nemocnicou". Conte avizoval zatvorenie tovární a škôl, ako aj zrušenie masových verejných podujatí, ako sú karnevaly a športové súťaže. Opatrenie sa týka aj svetoznámeho karnevalu v Benátkach, ktorý trvá do utorka; jeho nedeľňajší program zatiaľ zrušený nebol.

Obavy o ekonomiku

Epicentrum šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 v Taliansku je lombardská provincia Lodi. Ako sa tam vírus dostal, však zatiaľ nie je známe. "Na situácii v Taliansku je znepokojujúce to, že nie všetci infikovaní ľudia mali priame alebo nepriame kontakty s ľuďmi, ktorí boli v Číne, alebo s potvrdenými prípadmi infekcie," povedal riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge v rozhovore pre denník La Repubblica.

Šírenie nového koronavírusu v severnom Taliansku vyvolalo obavy z vážnych dopadov na ekonomiku krajiny. V lombardskej provincii Lodi totiž sídli niekoľko spoločností generujúcich miliardové zisky a Lombardsko je motorom talianskeho priemyslu. Taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri vyzval krajiny skupiny G20, aby prijali koordinované kroky na zmiernenie hospodárskeho dopadu epidémie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok