Hranice Iránu a Turecka zasiahli otrasy. Medzi obeťami sú i deti

TA3 TASR SITA
23.2.2020 10:40

V dôsledku zemetrasenia so silou 5,7 stupňa, ktoré udrelo v západnom Iráne, zomrelo v Turecku deväť ľudí. Turecký minister vnútra pôvodne informoval o siedmich mŕtvych, šéf rezortu zdravotníctva neskôr oznámil, že sa počet zvýšil.

Minister vnútra Süleyman Soylu ráno na tlačovej konferencii v Ankare povedal, že v okrese Baskule zomreli tri deti a štyria dospelí. Minister zdravotníctva Fahrettin Koca neskôr počet mŕtvych zvýšil na deväť a na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že 37 osôb sa zranilo. Deväť z nich je v kritickom, ale nie v život ohrozujúcom, stave.

Soylu uviedol, že zemetrasenie spôsobilo kolaps 1 066 budov. Ministerstvo školstva informovalo, že otrasy spôsobili škody na mnohých školách. Podľa Kocu do regiónu vyslali 25 sanitiek, zdravotnícky vrtuľník a 13 záchranných tímov. Riaditeľstvo pre zvládanie katastrof a krízových situácií oznámilo, že pre rodiny v núdzi poslali 144 stanov. Iránska tlačová agentúra IRNA informovala, že zemetrasenie zasiahlo 43 dedín v horskej oblasti Kotúr. Zranenia utrpelo najmenej 75 ľudí, pričom šesť z nich hospitalizovali.

Epicentrum zemetrasenia bolo pri iránskom meste Choj a zasiahlo dediny v tureckej provincii Van. Podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra zemetrasenie vychádzalo z hĺbky päť kilometrov. EMSC zaznamenala niekoľko ďalších otrasov, z ktorých najsilnejší mal magnitúdo 4,4.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok