Sanders si upevnil pozíciu, v Nevade vyhral s veľkým náskokom

TA3 TASR
23.2.2020 07:15

Senátor Bernie Sanders získal v sobotu v primárkach demokratov, tzv. caucusoch, v americkom štáte Nevada rozhodujúce víťazstvo. Upevnil si tak svoje postavenie favorita v zápase o demokratického kandidáta, ktorý vyzve prezidenta Donalda Trumpa v novembrových voľbách.

Po sčítaní približne 10 percent hlasov mal Sanders pohodlné vedenie. Jeho výhra je veľkým úspechom v štáte, ktorý sa považuje za dôležitý indikátor, pretože sa v ňom nachádza prvý rôznorodý elektorát. Televízia NBC News informovala, že 78-ročný senátor zo štátu Vermont bol na čele so 44,7 percentami hlasov. Na druhom mieste bol bývalý viceprezident Joe Biden s 19,5 percentami.

Bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana Pete Buttigieg získal 15,6 percenta, senátorka za štát Massachusetts Elizabeth Warrenová mala 11,8 percent a senátorka za štát Minnesota Amy Klobucharová nasledovala so ziskom 4,3 percent. "Vyhrali sme ľudové hlasovanie v Iowe, vyhrali sme primárky v New Hampshire... a teraz sme získali víťazstvo v caucusoch v Nevade," Sanders uviedol pred burácajúcim davom, ktorý odpovedal skandovaním: "Bernie! Bernie! Bernie!".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok