Rómovia zostavili memorandum, podporilo ho sedem strán

TA3 TASR
22.2.2020 19:06

Sedem politických strán a hnutí sa prihlásilo k Memorandu Rómov a Rómiek žijúcich na Slovensku. Zaviazali sa tak, že v prípade zvolenia do parlamentu budú pamätať na 12 požiadaviek, ktoré majú viesť k systémovým zmenám v oblasti vzdelávania, sociálnej a zdravotnej situácie Rómov. Dokument zostavila iniciatíva Opre Roma.

Rómovia zostavili memorandum, podporilo ho sedem strán
Opre Roma

“Chceme spájať Rómov, aby bolo počuť ich hlas aj na národnej úrovni. Je potrebné, aby Rómovia a Rómky dostávali priestor zapájať sa do vecí verejných. Aby sa nehovorilo o nich bez nich,” uviedol riaditeľ iniciatívy Csaba Horváth. Memorandum podporili strany a hnutia Most-Híd, KDH, Progresívne Slovensko, SaS, Spolu - občianska demokracia, SMK, Za ľudí.

Memorandum podporili Most-Híd, KDH, Progresívne Slovensko, SaS, Spolu - občianska demokracia, SMK, Za ľudí.

opree_ac1100ae-7eca-ebc1.jpg

Autori memoranda žiadajú napríklad odčleniť Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity od ministerstva vnútra, zvýšiť počet Rómov pracujúcich vo verejnej a štátnej správe, vyriešiť problém vysporiadania pozemkov pod rómskymi osídleniami či podporiť výstavbu sociálneho bývania a bývania prostredníctvom mikropôžičiek. Zástupcovia strán a hnutí svojím podpisom odsúdili aj nenávistné prejavy voči Rómom.

Na memorandum nadväzujú ďalšie aktivity v regiónoch. Koordinátori majú s Rómami prebrať požiadavky memoranda a motivovať ich ísť zodpovedne voliť. Cieľom iniciatívy je tiež získať pod memorandum 15.000 podpisov. Iniciatíva Opre Roma spája 11 rómskych starostov, viac ako 100 rómskych miestnych poslancov, občianske organizácie, osobnosti, ale aj bežných rómskych občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok