Prostitútkam chcú vytvoriť lepšie podmienky. Postavia im hotel

TA3 TASR
22.2.2020 13:18

Amsterdam zvažuje výstavbu veľkého hotela pre prostitútky. Cieľom je presunúť sexuálne odvetvie zo známej vykričanej štvrte v centre mesta na jeho okraj, do prístavnej oblasti.

Prostitútkam chcú vytvoriť lepšie podmienky. Postavia im hotel
SITA/AP (ilustračné foto)

Opití turisti totiž spôsobujú veľa problémov vo štvrti červených svetiel a správajú sa neúctivo k sexuálnym pracovníčkam. „Sexuálna práca je normálna profesia,“ uviedlo v tlačovej správe mesto Amsterdam. „Zámerom nie je vyhnať sexuálne pracovníčky z mesta,“ dodalo. Cieľom starostky Femke Halsemyovej je vytvoriť pre ne lepšie podmienky, než majú v kľukatých uličkách v najstaršej časti mesta.

De Walletjes, švrť červených svetiel, patrí pritom nielen k najstarším, ale aj z najmalebnejším v Amsterdame. Jej história siaha až do stredoveku a zahŕňa aj najstaršiu budovu v meste, 700-ročný Oude Kerka (Starý kostol). Hlavnou myšlienkou mesta je vytvoriť centrálne zariadenie, ktoré bude ľahšie prístupné ako súčasné nevestince s prostitútkami vo výkladoch, a ktoré bude možné lepšie kontrolovať. Zatiaľ nie je jasné, akú formu bude mať. Možnosti zahŕňajú hotel alebo "erotické centrum" s divadlom sexu, nočnými klubmi a reštauráciami.

Amsterdam pritom poukázal na kolínsky „výškový bordel“, prvý v Európe. Nemecké mesto Kolín nad Rýnom totiž v 70. rokoch minulého storočia postavilo výškovú budovu, aby dostalo prostitúciu preč z centra okolo katedrály. Myšlienka bola úspešná a sexuálne pracovníčky stále fungujú v tejto budove. Prostitúcia je v Holandsku legálna a prináša zisky nielen mestu, ale aj do štátnej pokladnice. Takzvaný sexuálny priemysel je totiž z hľadiska obratu prosperujúcim odvetvím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok