Na námestia prišli tisícky ľudí, spomínali na zavraždený pár

TA3 TASR SITA
21.2.2020 17:11

Na dve bratislavské námestia, ale aj do ulíc desiatok ďalších miest vyšli tisícky ľudí, aby si pripomenuli pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej.

Desiatky miest

Pri príležitosti druhého výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa uskutočnili viaceré spomienkové podujatia. Iniciatíva Za slušné Slovensko pripravila v deň výročia vraždy 21. februára zhromaždenia s názvom „Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu“ vo viac ako 50 mestách na Slovensku. V Bratislave sa zhromaždenie začalo na Námestí slobody, v Košiciach pri Dolnej bráne.

Kde všade zhromaždenia zorganizovali? Zoznam zverejnilo Za slušné Slovensko na svojom Facebooku.

Spomienkové stretnutia zorganizovali aj v zahraničných mestách, a to napríklad v Aucklande, Melbourne, Brne, Prahe či Viedni. „Veľmi si vážime, že toľkým záleží na pamiatke Jána a Martiny, na slušnom a spravodlivom Slovensku. Nezabúdame. Pokračujeme. Spoločne to zvládneme,“ vyzývala iniciatíva na sociálnej sieti.

87290704-656738995121478-4156934597659066368-o_ac1100ae-e6de-db8d.jpg

Prišli známe politické tváre

Druhé výročie vraždy novinára si pripomenula aj strana Sloboda a Solidarita. Ešte pred oficiálnymi zhromaždeniami iniciatívy Za slušné Slovensko zorganizovali spomienkovú udalosť na námestí SNP v Bratislave. Zúčastnilo sa ho niekoľko stoviek ľudí. Na podujatí vystúpili aj rodičia Kuciaka a matka Kušnírovej.

Otec zavraždeného Jána, Jozef Kuciak, zhromaždených požiadal, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcich parlamentných voľbách a aby sa rozhodovali „srdcom a hlavou“. „Každý jeden hlas je platný,“ povedal. Zlatica Kušnírová zase prítomných porosila, aby na zavraždený pár nezabudli. „Toto už nikdy nedovoľme,“ uviedla v súvislosti s vraždou.

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič na zhromaždení vyhlásil, že je potrebné dobojovať boj, ktorý začali Ján s Martinou. Súčasná vládna garnitúra podľa Matoviča Slovensko uniesla, to avšak patrí všetkým jeho obyvateľom. „Vy, nevoliči, prídite nám pomôcť,“ apeloval. Dodal, že v súčasnosti si ľudia nespokojní so situáciou na Slovensku môžu vybrať z bohatej ponuky politických subjektov.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) pripomenula vo svojom prejave rôzne kauzy, ktorým sa zavraždený Kuciak venoval. On ako aj zavraždená maltská novinárka Daphne Caruana Galizia boli podľa nej zavraždení vo svojich vlastných krajinách, pretože ich ovláda mafia. „Marian K. je vo väzbe nie vďaka, ale napriek vládnym politikom,“ povedala. Podujatia sa zúčastnil aj bývalý prezident a šéf strany Za ľudí Andrej Kiska. „Ja poviem len dve slová. Nikdy nezabudneme,“ vyhlásil. Druhé výročie vraždy investigatívneho novinára dnes pripomenie aj zhromaždenie iniciatívy Za slušné Slovensko.

Zavraždili ich v rodinnom dome

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili pred dvoma rokmi 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Zavraždený Kuciak bol reportérom spravodajského portálu Aktuality.sk a špecialistom na dátovú žurnalistiku, ktorý vyhľadával a analyzoval informácie z verejných zdrojov. Venoval sa predovšetkým kauzám spojeným s daňovými a dotačnými podvodmi.

Kuciak písal aj o nezákonných aktivitách podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý sa mu z tohto dôvodu niekoľko mesiacov pred vraždou v septembri 2017 aj telefonický vyhrážal. Novinár podal na podnikateľa trestné oznámenie, ale polícia ho odmietla bez toho, aby Mariana Kočnera vypočula. Koncom septembra 2018 polícia v súvislosti s vraždou zadržala a obvinila štyri osoby: Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovú. V marci 2019 z objednávky vraždy Jána Kuciaka obvinili aj podnikateľa Mariana Kočnera. Podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry si mal vraždu novinára u Aleny Zsuzsovej objednať práve Marian Kočner z pomsty za články, ktoré odkrývali jeho ekonomickú trestnú činnosť.

Kto je kto v prípade Kuciak:
Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.
Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.
Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.
Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.
Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok