Protureckí sýrski bojovníci sú na území Líbye, potvrdil Erdogan

TA3 TASR
21.2.2020 14:25

Turecký prezident Recep Tayiip Erdogan v piatok po prvý raz potvrdil prítomnosť členov protureckej Sýrskej národnej armády (SNA) v Líbyi. Sú tam spolu s tureckou armádou, ktorá má na starosť výcvik síl medzinárodne uznanej vlády. Podľa agentúry AFP bola SNA predtým známa ako Slobodná sýrska armáda.

Protureckí sýrski bojovníci sú na území Líbye, potvrdil Erdogan
SITA/AP

Prímerie? Haftar má podmienky

Správa prichádza v čase pokračujúcich mierových rokovaní o prímerí v Líbyi medzi vládou a jednotkami poľného maršala Chalífu Haftara, ktoré sprostredkováva OSN vo švajčiarskej Ženeve. Turecko v spore medzi Haftarom a vládou podporuje medzinárodne uznanú vládu v Tripolise. Po podpise dohody medzi krajinami jej na výcvikové účely poslal desiatky vojakov.

Haftar sa v piatkovom rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti vyjadril, že je ochotný súhlasiť s prímerím v prípade, ak sa z krajiny stiahnu tureckí aj sýrski žoldnieri. Požaduje tiež, aby Ankara prestala dodávať zbrane vláde v Tripolise. Erdogan kontroval vyhlásením, že Haftarovi poslali Rusi na pomoc 2500 žoldnierov zo súkromnej bezpečnostnej spoločnosti Wagner. Rusko obvinenia odmietlo. Turecký prezident takisto vyhlásil že na Haftarovej strane bojuje "takmer 15.000 teroristov"Erdogan sa s lídrom líbyjskej vlády Fájizom Sarrádžom stretol vo štvrtok. Detaily stretnutia neboli bezprostredne známe.

Chaos vypukol po povstaní

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti. V posledných mesiacoch eskalovali boje medzi medzinárodne uznanou vládou v Tripolise a jednotkami veliteľa Chalífu Haftara, podporujúceho konkurenčnú vládu na východe Líbye.

Medzinárodne uznaná vláda premiéra Fájiza Sarrádža kontroluje už len líbyjskú metropolu Tripolis a malú časť územia na západe krajiny. Od apríla 2019 čelí ofenzíve Haftara, ktorý sa snaží dobyť Tripolis. Haftarom podporovaná vláda so sídlom v Tobruku ovládla v posledných rokoch celý východ a juh Líbye vrátane kľúčových ropných polí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok