Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia City Performer slúži ako taký šiesty zmysel pre realitné kancelárie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe sa záujemcovia o kúpu alebo prenájom nehnuteľnosti nerozhodujú len podľa ceny, ale pri výbere často zavážia aj ďalšie atribúty, najmä čo sa týka kvality života. Aby im mohla realitná kancelária poskytnúť aktuálne a podrobné informácie o danej lokalite v meste, nemusí už maklér všetko namáhavo zisťovať sám. Vďaka šikovným slovenským vývojárom mu môže pomocnú ruku podať zaujímavá analytická aplikácia.

Aplikácia s názvom City Performer je primárne vyvinutá pre realitných maklérov, developerov, urbanistov či architektov. Jej cieľom je poskytnúť im najmä kompletné analýzy a vyhodnotenia kvality života v konkrétnej lokalite mesta, v súvislosti s vybranou nehnuteľnosťou. Algoritmy pritom pracujú s reálnymi dátami, ktoré sú spracovávané z rôznych zdrojov.

„Ako sú napríklad Open Street mapy či rôzne Google služby, ale zároveň máme aj dáta zo samotných miest, ktoré komunikujeme priamo s mestom. Prípadne máme dáta i z iných služieb, ktoré sú tam ako Open dáta. Do budúcnosti plánujeme toto napojiť aj s IoT platformami,“ vysvetľuje pán Peter Augustín, CEO, THERE Geospatial Analytics.

City Performer využíva pre svoje analytické nástroje takzvaný Index urbanizmu. Ide o číselnú hodnotu od 0 do 10, ktorá vyjadruje kvalitatívne atribúty v rôznych oblastiach. Hodnotí sa napríklad index životného prostredia, čiže dostupnosť parkov a inej zelene, kvalita ovzdušia alebo úroveň hluku spôsobeného dopravou. Analýze je samozrejme podrobená aj bezpečnosť.

„City Performer vyhodnocuje, koľko kriminálnych činov bolo spáchaných v danej lokalite, koľko krádeží áut, koľko vlámaní do nehnuteľností. Ako bezpečné je prechádzať sa počas dňa alebo počas noci v danej lokalite,“ hovorí pán Daniel Levársky, CSO, THERE Geospatial Analytics.

Nemenej dôležitou kategóriou je mobilita, medzi ktorej indikátory patrí napríklad dostupnosť MHD, parkovísk alebo aj dostupnosť takzvanej mikromobility, čiže zdieľanie bicyklov či kolobežiek. Aplikácia tiež hodnotí samotnú lokalitu, teda konkrétne to, či je daná nehnuteľnosť v industriálnej alebo v rezidenčnej časti mesta. No a skúmaniu sa nevyhli ani služby či voľno časové aktivity.

„Ako kvalitné sú verejné služby, zdravotnícke služby, či je dostupné napríklad nakupovanie, obchodné centrum, a tak ďalej. Alebo takisto aj vzdelanie, dostupnosť materských škôlok, škôl základných, stredných alebo aj univerzít. A vyhodnocuje dostupnosť napríklad reštaurácií, barov, takisto športových zariadení alebo kultúrnych podujatí, kiná, divadlá a podobne.“

Aplikácia City Performer je navrhnutá tak, aby bola intuitívna a používateľovi umožnila manažovať všetky poskytované nehnuteľnosti z jedného prostredia. Množstvo pridaných nehnuteľností, a teda aj ich analýz, nie je pritom nijako limitované.

„Nehnuteľnosť si dokážem pridať iba zadaním danej lokality, či už z GPS súradníc alebo adresy. Samozrejme aj pomenovaním tej nehnuteľnosti, zadaním ceny a pridaním obrázkov, ktoré popisujú tú nehnuteľnosť. Ako náhle používateľ pridá nehnuteľnosť, City Performer mu zobrazí samotnú analytiku danej lokality či už od životného prostredia a všetky tie nasledujúce kategórie, až po ceny nehnuteľností, dostupnosť bývania a podobne,“ dodáva pán Daniel Levársky, CSO, THERE Geospatial Analytics.

Samotná analýza sa dá stiahnuť a tiež exportovať v rôznych formátoch a zároveň aj zdieľať s klientmi alebo s kolegami v realitnej kancelárii.

„Po zaregistrovaní realitnej kancelárie má realitná kancelária možnosť spravovať svojich členov, ako sú napríklad realitní makléri, agenti, ktorí sú v konkrétnej kancelárii, prípadne projektoví manažéri, ktorí riadia nehnuteľnosti, zháňajú nehnuteľnosti a zároveň ich predávajú,“ hovorí pán Peter Augustín, CEO, THERE Geospatial Analytics.

Pomocou aplikácie sa dá preskúmať dostupnosť bývania v rôznych mestských častiach. Tieto informácie tak môžu podporiť používateľa, aby sa správne rozhodol, kedy a kde kúpiť, predať či prenajať nehnuteľnosť.

„City Performer tiež zobrazuje aj ceny nehnuteľností v danej lokalite, porovnateľných s tou nehnuteľnosťou, ktorú si užívateľ zadá alebo aj iné, ktoré sú zaujímavé v tej lokalite. Takisto si tým pádom vie porovnať, ako napríklad kvalita životného prostredia alebo bezpečnosť vplýva na samotnú cenu nehnuteľnosti,“ hovorí pán Daniel Levársky, CSO, THERE Geospatial Analytics.

Slovenský unikátny projekt ocenili už aj za hranicami. Zelenú mu dali napríklad členovia z európskej asociácie realitných profesionálov, ktorá združuje viac ako 300 tisíc agentov. Zaujímavé je aj to, že aplikácia sa popri Slovensku postupne rozširuje aj do viacerých veľkých svetových metropol.

„City Performer je momentálne dostupný v Bratislave a v ďalších štyroch európskych mestách - Londýn, Brusel, Berlín a Viedeň. Takisto na Slovensku vieme veľmi flexibilne reagovať na požiadavky používateľov a expandovať do ktoréhokoľvek mesta,“ dodáva pán Daniel Levársky, CSO, THERE Geospatial Analytics.

V prenesenom význame môžeme aplikáciu City Performer označiť aj ako akýsi šiesty zmysel pre realitných profesionálov. Pomocou tohto pokročilého analytického systému tak môžu odporučiť potenciálnym záujemcom nehnuteľnosť, ktorá im bude vyhovovať nielen z pohľadu ceny, ale aj kvality bývania a vôbec celkového života v danej mestskej lokalite.