Má byť v Bruseli, vyčíta premiérovi PS/Spolu. Nepochopenie, tvrdí ÚV

TA3 TASR
20.2.2020 16:35

Kritika predsedu vlády Petra Pellegriniho mimoparlamentnou koalíciou PS/Spolu pri eurofondoch vychádza z nepochopenia procesu rokovaní o rozpočte EÚ. Uviedla to hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková v reakcii na brífing progresívcov.

Má byť v Bruseli, vyčíta premiérovi PS/Spolu. Nepochopenie, tvrdí ÚV
SITA/Branislav Bibel

Požiadal Babiša o zastupovanie SR

Predseda vlády SR podľa Macíkovej veľmi pozorne monitoruje rokovania o viacročnom finančnom rámci EÚ a niekoľkokrát tlmočil pozíciu SR k tejto téme priamo predsedovi Európskej rady (ER) Charlesovi Michelovi, na samotných rokovaniach ER, aj v skupine tzv. priateľov kohézie.

"Vzhľadom na prebiehajúcu predvolebnú kampaň požiadal premiér Pellegrini svojho českého kolegu Andreja Babiša o zastupovanie SR v úvodnej časti summitu (začína 20.2., o 15.30 h) a o úvodnú prezentáciu pozície SR. Zastupovanie na summitoch EÚ je bežná vec a kritika PS-Spolu vychádza z jasného nepochopenia celého procesu rokovaní o rozpočte EÚ," zdôraznila Macíková.

Premiér mal byť pre eurofondy na rokovaní v Bruseli, tvrdí PS/Spolu. "Dnes sa dohaduje rozpočet pre EÚ na sedem rokov, takéto rokovania sú iba raz za sedem rokov. Peter Pellegrini ako predstaviteľ našej krajiny, ako premiér, už tam mal včera odletieť a bojovať za našu krajinu, snažiť sa vyjednať čo najlepšie podmienky," uviedol líder PS/Spolu Michal Truban.

Slovensko má podľa nej veľmi dobrú vyjednávaciu pozíciu, súčasná vláda je garantom zachovania čo najvyšších finančných prostriedkov predovšetkým v kapitolách politiky súdržnosti a spoločnej poľnohospodárskej politiky."Premiér Pellegrini odlieta do Bruselu ihneď po ukončení predvolebnej debaty a aktívne sa zapojí do rokovaní Európskej rady v neskorých večerných hodinách," dodala Macíková.

Truban: Jemu nejde o ľudí

Predstavitelia PS-Spolu Michal Truban a Vladimír Šucha vo štvrtok na brífingu uviedli, že premiér Pellegrini mal byť z dôvodu eurofondov pre nové programové obdobie na rokovaní v Bruseli. "Dnes sa dohaduje rozpočet pre EÚ na sedem rokov, takéto rokovania sú iba raz za sedem rokov. Peter Pellegrini ako predstaviteľ našej krajiny, ako premiér, už tam mal včera (v stredu) odletieť a bojovať za našu krajinu, snažiť sa vyjednať čo najlepšie podmienky. Neurobil to, namiesto toho špekuluje, rozdáva nenávisť a robí predvolebnú korupciu na Slovensku. Jemu vôbec nejde o ľudí, a práve preto ich potrebujeme vymeniť," zdôraznil Truban.

Slovensko z finančného rámca programového obdobia 2014 až 2020 podľa Trubanových slov vyčerpalo len 25 % prostriedkov, čím je "na chvoste" členských krajín EÚ. "To, čo sme už premeškali, treba napraviť, ale hlavne sa treba pozrieť na nové programovacie obdobie. Nová vláda sa bude musieť od prvého dňa tejto problematike začať venovať. My v tomto máme viacero návrhov," podčiarkol Truban.

Pellegrini 4. februára po rokovaniach s predsedom ER Charlesom Michelom v Bruseli informoval, že sa nezúčastní na prvej časti mimoriadneho rozpočtového samitu EÚ, ktorý sa začne 20. februára. Premiér pripomenul, že na túto skutočnosť, v rámci debát o podobe dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027, upozornil aj Michela a vysvetlil mu situáciu v spojitosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami na Slovensku a svojou účasťou na jednej z veľkých televíznych predvolebných debát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok