Greta dostala peniaze za alternatívnu Nobelovu cenu. Vie, čo s nimi

TA3 TASR
20.2.2020 16:16

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová využíva peniaze, ktoré dostala v decembri pri preberaní tzv. alternatívnej Nobelovej ceny, na budovanie svojej novej nadácie. Oznámila to vo štvrtok samotná nadácia Right Livelihood Foundation, ktorá toto ocenenie udeľuje. Informáciu agentúre potvrdili nemenované zdroje z Thunbergovej okolia.

Greta dostala peniaze za alternatívnu Nobelovu cenu. Vie, čo s nimi
SITA/AP

Milión švédskych korún (približne 94.500 eur) ako súčasť ocenenia Right Livelihood Award (Cena za správny život) podľa nich umožnilo tejto 17-ročnej aktivistke založiť spolu so sestrou "Nadáciu Grety Thunbergovej a Beaty Ernmanovej". Prostriedky poslúžili zatiaľ ako štartovací kapitál a neskôr - hneď ako bude nadácia plne prevádzkyschopná - majú byť využité na dobročinné účely.

Thunbergová získala tzv. alternatívnu Nobelovu cenu za rok 2019 spolu s brazílskym domorodým lídrom Davim Kopenawom z kmeňa Janomamov, čínskou bojovníčkou za práva žien Kuo Ťien-mej a obhajkyňou ľudských práv Amínátú Hajdarovou zo Západnej Sahary. Ocenenie jej udelili za "podnietenie a umocnenie politických požiadaviek na bezodkladné riešenie klimatických problémov pri zohľadnení vedeckých údajov".

Thunbergová ešte koncom januára prostredníctvom siete Instagram oznámila, že spolu s rodinou zakladá verejnoprospešnú nadáciu a postupne chce rozbehnúť jej činnosť. Takýto krok je podľa nej nutný pre transparentné nakladanie s prostriedkami, ako sú autorské odmeny z predaja kníh, dary alebo peňažné ceny. Nová nadácia so sídlom v Štokholme má slúžiť v prospech ekologickej, klimatickej a sociálnej udržateľnosti, ako aj na podporu duševného zdravia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok