Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malý čip prináša IoT zariadeniam extrémne nízke napájanie Wi-Fi

Malý čip prináša IoT zariadeniam extrémne nízke napájanie Wi-Fi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe chce byť všetko online, od smartfónov, cez reproduktory až po práčky. No v budúcnosti bude v sieti zapojených oveľa viac zariadení a tak sa hľadajú riešenia, ako znížiť náklady spojene so spotrebou energie. Vedci teraz prišli s čipom, ktorý dokáže napájať IoT zariadenia s údajne až 5 000 krát nižšou spotrebou ako je bežné.

Pre výrobcov, ktorí vyvíjajú malé zariadenia s nízkou spotrebou pre takzvanú sieť internetu vecí (IoT) je to významný krok vpred. Znamená to, že hardvér by mohol byť menší a výrazne by sa ešte znížila spotreba energie počas toho, kedy množstvo zariadení komunikuje s cloudom kvôli odovzdávaniu informácií alebo sťahovaniu aktualizácií firmvéru.

Samotný novo vyvinutý čip má plochu len 1,5 štvorcového milimetra a je teda oveľa menší ako zrnko ryže. Spotrebuje pritom len 28 mikro wattov elektrickej energie, čo je zlomok spotreby štandardný Wi-Fi modul. Čip dokáže prenášať údaje rýchlosťou 2 Mbps, čo je dosť aj pre prenos kvalitného videa, a to v dosahu až 21 metrov.

Profesor Dinesh Bharadia drží dosku s plošnými spojmi, na ktorej je osadený aj miniatúrný Wi-Fi čip.

Vedcom z univerzity v San Diego sa to podarilo dosiahnuť pomocou techniky takzvaného spätného rozptylu, ktorá kóduje nové údaje o prichádzajúcich Wi-Fi signáloch pred ich prenosom niekde inde. Tento druh spotrebuje oveľa menej energie, čo znamená oveľa väčšiu flexibilitu pre výrobcov zariadení.

Tento čip by mohol podľa vedcov viesť v budúcnosti dokonca aj k inteligentnej domácnosti s úplne bezdrôtovým nastavením a niektoré zariadenia by dokonca mohli fungovať bez batérie. No bude ešte nejaký ten čas trvať, kým sa nový miniatúrny Wi-Fi čip dostane z laboratórií do zariadení z ekosystému internetu vecí alebo do spotrebiteľských zariadení.

Sada novo vyvinutých Wi-Fi čipov s ultra nízkou spotrebou. Každý z nich má plochu 1,5 štvorcového milimetra (vpravo je pre porovnanie umiestnené zrnko ryže).