Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kontaktné šošovky, ktoré ukážu postihnutie očí zmenou farby

Kontaktné šošovky, ktoré ukážu postihnutie očí zmenou farby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre oftalmológov môže byť niekedy náročné urobiť definitívnu diagnózu očných problémov priamo počas vyšetrenia. No zmeniť by to mohla nová „inteligentná“ kontaktná šošovka, ktorá je navrhnutá tak, aby menila farby v reakcii na dve bežné očné poruchy.

Prototyp kontaktnej šošovky bol vyvinutý tímom výskumníkov z Inštitútu pokročilej technológie v Shenzhen na Čínskej akadémii vied. Je vyrobený z biokompatibilného hydrogélu. Tento gél sa skladá z polyméru známeho ako poly (2-hydroxyetylmetakrylát) alebo skrátene pHEMA. Podľa tímu neboli pritom použité žiadne ďalšie chemické pigmenty.

Spravidla je polymér pHEMA červený. Približne do 25 minút po umiestnení kontaktnej šošovky na oko, ktoré je nezvyčajne suché, sa nanoštruktúra polyméru zmení v reakcii na nízku úroveň vlhkosti. Výsledkom je, že na odrážajúcom svetle sa potom farba šošovky zmení na modrú.

Inteligentná kontaktná šošovka je údajne tiež schopná detegovať glukóm, čiže vysoký vnútroočný tlak, ktorý je nebezpečný a môže viesť k oslepnutiu. V takom prípade tlak na hydrogél spôsobí zmenu reflexnej nanoštruktúry polyméru a šošovka sa javí ako zelená.

Podľa čínskych vedcov táto štúdia poskytuje nové a inteligentné nositeľné zariadenie pre včasné a pohotové varovanie pred rizikami suchého oka a vnútroočného tlaku. Technológia by mohla tiež inšpirovať vývoj novej generácie nositeľných zariadení s kolorimetrickými snímacími schopnosťami pre sledovanie rôznych príznakov a chorôb ľudského tela v reálnom čase.

Prototyp inteligentnej kontaktnej šošovky s polymérom pHEMA mení farby pri detekcii očného ochorenia.