Odhalili totožnosť strelca z Hanau, vo videu priznal svoje motívy

TA3 TASR
20.2.2020 10:12

Muž podozrivý zo streľby v nemeckom meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko zanechal video, v ktorom sa k činu priznáva. S odvolaním sa na informácie z bezpečnostných kruhov DPA uviedla, že domnelý páchateľ len niekoľko dní pred skutkom na portáli YouTube zverejnil video.

Posolstvo pre Američanov

Video bolo nahrané zjavne v byte, v ktorom plynulou angličtinou podáva "osobné posolstvo pre všetkých Američanov". Hovorí o tom, že v Spojených štátoch existujú tajné vojenské zariadenia, v ktorých sú zneužívané a zabíjané deti a uctieva sa tam diabol. Muž vyzýva amerických občanov, aby sa prebudili a začali proti tomu "okamžite bojovať". Video neobsahuje náznaky, že by muž v blízkej budúcnosti plánoval v Nemecku spáchať násilný čin.

Podľa denníka Bild bol páchateľ identifikovaný ako Tobias R. Zanechal aj list, kde píše, že určité národy, ktoré už nie je možné z Nemecka vyhnať, musia byť vyhubené. Tobias R. mal konať na základe krajne pravicových motívov, píše Bild. V dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau prišlo v stredu večer o život deväť osôb a viaceré utrpeli ťažké zranenia. Predpokladaného páchateľa našli v jeho byte mŕtveho. V byte sa našlo aj ďalšie telo.

Výstrely padli na dvoch miestach

Prvé výstrely padli v stredu okolo 22.00 h v centre mesta v štvrti Heumarkt v bare Midnight. Tam prišlo o život päť ľudí vrátane jednej ženy. Podľa Bildu boli medzi nimi osoby kurdského pôvodu. Druhé miesto činu, kde sa takisto strieľalo, je vzdialené len dva kilometre a nachádza sa na námestí Kurt-Schumacher-Platz v obytnej štvrti Kesselstadt, kde bolo neskôr objavené aj telo samotného páchateľa.

"Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by malo ísť o viacerých páchateľov," napísala miestna polícia vo štvrtok ráno na Twitteri. "Naše myšlienky sú dnes ráno s ľuďmi v Hanau, v ktorého centre sa stal strašný zločin," uviedol na Twitteri hovorca vlády Steffen Seibert. Vyšetrovanie prípadu prevzala vzhľadom na závažnosť zločinu a skutočnosť, že údajný páchateľ vo svojom priznaní spomína nenávisť voči cudzincom, generálna spolková prokuratúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok