Irán odmieta vydať čiernu skrinku. Je vraj vážne poškodená

TA3 TASR
19.2.2020 17:02

Čierna skrinka z ukrajinského dopravného lietadla, ktoré v januári zostrelili pri Teheráne iránske sily, je vážne poškodená. Oznámil to iránsky minister obrany Amír Hátamí. Ministerstvo požiadalo iránsky obranný priemysel o pomoc pri oprave "vážne poškodenej čiernej skrinky", ktorá bude po oprave dekódovaná, uviedol Hátamí. Získať z nej potrebné informácie o páde lietadla tak bude veľmi náročné. Teherán ju ale odmieta vydať.

Lietadlo smerujúce do Kyjeva havarovalo 8. januára krátko po štarte z teheránskeho Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Na palube sa nachádzalo 167 cestujúcich a deväť členov posádky. Dvaja cestujúci a všetci členovia posádky boli Ukrajinci. Na palube bolo aj 82 občanov Iránu, 63 občanov Kanady, desať občanov Švédska, štyria občania Afganistanu, traja občania Nemecka a traja občania Spojeného kráľovstva. Nikto neprežil.

Iránsky prezident Hasan Rúhání až 11. januára oficiálne priznal, že ukrajinské dopravné lietadlo zostrelili iránske sily, a to náhodou, v dôsledku "ľudskej chyby". Sľúbil, že úrady zodpovedných potrestajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok