Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná kombinéza poskytne dáta o pohybe a vývoji dojčiat

Inteligentná kombinéza poskytne dáta o pohybe a vývoji dojčiat
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby sa dal posúdiť neurologický vývoj dojčaťa, musí sa analyzovať spôsob, akým sa spontánne pohybuje v prirodzenom prostredí. Nová dojčenská kombinéza, ktorá je vybavená vyspelými technológiami, by mohla tento proces uľahčiť a poskytnúť oveľa presnejšie informácie.

Pri návšteve detskej ambulancie sa zvyčajne pozorujú spontánne pohyby dojčaťa. Bohužial to poskytne obraz iba o tom, ako sa vaše dieťa správa v konkrétnom neznámom prostredí a to len počas relatívne krátkeho časového obdobia.

V rámci projektu Rhythms in Infant Brain (RIB) preto vedci z fínskej univerzity v Helsinkách vyvinuli ako alternatívu prototyp overalu pre bábätká. Je vybavený viacerými pohybovými senzormi Movesense od spoločnosti Suunto. Keď dojča nosí kombinézu doma, v priebehu celého dňa potom tieto senzory sledujú a zaznamenávajú jeho pohyby.

Keď rodič príde nasledujúci deň s kombinézou k lekárovi, údaje o pohybe sa bezdrôtovo prenesú zo senzorov do mobilnej aplikácie v smartfóne pediatra. Táto aplikácia, ktorú navrhla nemecká spoločnosť Kaasa, používa na spracovanie údajov algoritmy založené na umelej inteligencii. Pomocou nich určuje, či sa vyskytli nejaké vývojové problémy.

Kombinéza je určená pre dojčatá vo veku najmenej päť mesiacov. Nedávno bola úspešne otestovaná na skupine 22 dojčiat vo veku siedmych mesiacov. Bolo zistené, že kombinéza bola pri hodnotení detskej pohyblivosti prinajmenšom rovnako dobrá ako manuálna analýza videozáznamov detských pohybov.

Prototyp inteligentnej dojčenskej kombinézy.