Koronavírus spôsobil zníženie emisií, ktoré otepľujú planétu

TA3 TASR
19.2.2020 15:31

V dôsledku epidémie koronavírusu sa v Číne dočasne znížilo množstvo emisií oxidu uhličitého až o štvrtinu. Vyplýva to z analýzy zverejnenej na webovej stránke Carbon Brief, píše britský denník The Guardian.

Hlboko pod bežnou úrovňou

Po tom, čo čínski predstavitelia zaviedli opatrenia zamerané na zamedzenie šírenia nákazy, sú spotreba elektriny aj priemyselná produkcia hlboko pod bežnou úrovňou. Každodenné údaje o množstve uhlia spáleného v elektrárňach sú najnižšie za posledné štyri roky a prevádzka ropných rafinérií v provincii Šan-tung je na najnižšej úrovni od roku 2015, uvádza sa v správe.

Autorom analýzy je Lauri Myllyvirta, analytik Centra pre výskum energie a čistoty vzduchu (CREA). Ako napísal, aktuálne namerané hodnoty oxidu dusičitého (NO2) v ovzduší v Číne sú o 36 percent nižšie než za rovnaké dvojtýždňové obdobie počas minulého roka. Vlani Čína vypustila za sledované obdobie dvoch týždňov približne 400 ton CO2. Opatrenia na ochranu pred koronavírusom tak celosvetové emisie mohli znížiť o sto ton CO2, píše sa v analýze.

Dotkol sa aj ekonomiky

Myllyvirta ale upozorňuje, že ide len o krátkodobý dosah, a pripomína, že podobné opatrenia na týždeň či dlhší čas sú v Číne bežné. Zníženie produkcie elektrickej energie a množstva emisií o 25 percent na obdobie dvoch týždňov by celoročné údaje znížilo len o zhruba jedno percento. Dlhodobejší dosah by podľa autora štúdie mohol mať znížený dopyt zo strany spotrebiteľov v dôsledku nevyplácania miezd počas koronavírusovej epidémie. Predaj áut má napríklad v januári a februári podľa predbežných odhadov poklesnúť o 25 - 30 percent.

Celkovo viedli opatrenia čínskej vlády k zníženiu produkcie v kľúčových priemyselných odvetviach o 15 - 40 percent. Koronavírus má výrazný vplyv na čínsku ekonomiku. V posledných dňoch ale Čína prijala opatrenia na opätovnú stimuláciu výroby po tom, ako boli továrne zatvorené približne desať dní po oslavách čínskeho lunárneho nového roka, aby tak pomohli obmedziť šírenie infekcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok