Najväčšia slovenská automobilka dostane miliónovú úľavu na dani

TA3 TASR
19.2.2020 12:38

Najväčšia slovenská automobilka Volkswagen Slovakia dostane na rozšírenie výroby v martinskom závode od štátu úľavu na dani z príjmu vo výške 5,035 milióna eur. Vyplýva to z materiálu z dielne ministerstva hospodárstva, ktorý v stredu schválila vláda. Okrom toho schválila aj 3.409.000 eur na investičné projekty v piatich mestách a obciach.

Nákup nových strojov za 14,4 milióna eur

Do roku 2021 by mala vytvoriť 18 nových pracovných miest. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva hospodárstva SR, ktorý v stredu schválila vláda. Volkswagen plánuje vynaložiť na nákup nových strojov, prístrojov a zariadení do konca roku 2022 minimálne 14,4 milióna eur.

"Realizovaním investičného zámeru sa okrem rozšírenia produktového portfólia na báze PPE diferenciálov zároveň rozšíri a inovuje výrobný proces o metódy kalenia, laserového zvárania a skúšok, čo okrem rozšírenia výroby a nábehu na perspektívne smery automobilovej výroby zároveň prispeje k nadobudnutiu nových zručností a kompetencií zamestnancov závodu," uviedol rezort v predloženom materiáli.

Špičkový strojársky závod

Výrobný závod VW v Martine bol ako špičkový strojársky závod založený v roku 2000, pričom od svojho vzniku sa sústreďuje najmä na produkciu komponentov pre prevodovky, podvozky a motory. Špecificky ide najmä o skrine diferenciálu, prírubové hriadele či brzdové kotúče.

Od roku 2016 sa závod orientuje aj na výrobu komponentov pre motory. V roku 2017 sa produktové portfólio v martinskom závode rozšírilo o výrobu ozubených vencov diferenciálu. Komponenty vyrábané v tomto závode sa montujú do viac ako 60 modelov značiek Volkswagen, Volkswagen Úžitkové vozidlá, Audi, Seat, Škoda a Porsche. Viac ako 90 % produkcie smeruje do koncernových závodov v Nemecku. Zvyšnú časť produkcie využíva do svojich prevodoviek bratislavský závod Volkswagen Slovakia. V roku 2018 závod v Martine vyrobil 33,6 milióna komponentov.

Malacky, Šaľa, Tvrdošín, Medzibrod a Oreské

Športové areály i rekonštrukcie verejných budov v piatich mestách a obciach podporí vláda ďalšou dotáciou zo štátneho rozpočtu v súhrnnej výške takmer 3,5 milióna eur. Na základe návrhu na uvoľnenie finančných prostriedkov zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa, ktorý na rokovanie vlády predložil Úrad podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu, poskytne štát dotáciu vo výške 1,5 milióna na pripravovaný športový komplex v Malackách. Odhadované náklady na výstavbu centra, ktoré bude zahŕňať hokejovú i multifunkčnú halu, sú vo výške 6.000.000 eur.

Vláda takisto sumou 1.075.000 eur podporí rekonštrukciu krytej plavárne v Šali. Plaváreň, ktorá patrí medzi šesticu areálov na Slovensku s 50-metrovým bazénom, je zatvorená od apríla 2019. Mesto má plán jej rekonštrukcie a odkúpenia od spoločnosti Duslo, ktorá má plaváreň v majetku. Investičné náklady na rekonštrukciu sú odhadované na približne 1.100.000 eur. Nájdenie zdrojov na túto rekonštrukciu je podmienkou pre odkúpenie plavárne od chemickej spoločnosti, ktoré môže mesto zrealizovať za 500.000 eur v piatich ročných splátkach.

Vláda takisto rozhodla o vyčlenení 550.000 eur na rekonštrukciu historickej budovy mestského úradu v Tvrdošíne, postavenej v roku 1873, vrátane rekonštrukcie a modernizácie kultúrno-spoločenskej sály. Štátnu dotáciu majú využiť aj v Medzibrode v Banskobystrickom kraji pri dokončení rekonštrukcie a rozšírenia kapacít tamojšej materskej školy, ďalších 134.000 eur pôjde na výstavbu športového areálu pozostávajúceho z viacúčelového ihriska s umelým povrchom a voľnočasovej fitzóny v obci Oreské v okrese Skalica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok